Rana Batı olayı "böyle" anlattı!

İstanbul'da Rana Batı ile iki polis arasında yaşanan gerginlik sonrası polis memurları tedbiren görevden uzaklaştırıldı. Rana Batı, sigara içtiği için maskesini çenesinin altına indirdiğini ve olayın böyle başladığını iddia etti.

GÜNDEM 21.08.2020, 09:54 21.08.2020, 11:47

Türkiye gündemine oturan olay, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde gerçekleşti.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre rutin kontrol yapan 2 polis memuru, yeni tip koronavirüs (Covid-19) denetimleri sırasında maskesini kurallara uygun takmayan Rana Batı ile arkadaşını "maskeyi amacına uygun takmaları" konusunda uyardı. Rana Batı'nın uyarıyı dikkate almaması üzerine polis memurları ikinci ihtarda bulunarak, toplum sağlığı ve kendi sağlığı için maskeyi, ağzını ve burnunu kapatacak şekilde takmasını istedi. Rana Batı, kendisini birkaç kez daha uyaran polis memurlarını tersleyerek aksi tutumunu sürdürünce polis memurları kimlik istedi. Polis memurlarına dönerek, "kendilerinin de maske takmadığını, hatta birçok kişinin takmadığını" belirterek, kimlik ibraz etmek istemedi ve ceza kesilmesine izin vermeyeceğini söyledi.

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 4/A Maddesi ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nin 5. maddesi gereği kimlik sorma yetkisi ve sorumluluğu bulunan polis memurları, "kimliği bulunmayan, kimliği hakkında açıklama yapmaktan kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişilerin, kimliği belirlenene kadar gözaltına alınacağına dair hüküm" gereği Raha Batı'yı gözaltına almak istedi.

Rana Batı'nın direnmesi üzerine polis memurları, polisin "Zor ve Silah Kullanma Yetkisi"ni belirleyen ve "Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir" denilen Polis Vazife Salahiyet Kanunu’nun 16. Maddesine göre gözaltı uygulamak istedi.

Sosyal medyadaki kamera kayıtlarına da yansıyan olayda Rana Batı, gözaltı uygulanmaması için polislerin dizlerine defalarca tekme atmaya başladı. Rana Batı'nın direnme eylemini daha da artırması üzerine polis memurları Batı'yı yere yatırarak, Polis Vazife Salahiyet Kanunu’nun öngördüğü şekilde kelepçelemek istedi.

Çevrede bulunan vatandaşlar olaya müdahalede bulunurken, Rana Batı'nın arkadaşının görüntülerde polise "durun yapmayın" demek yerine, "Rana yapma, Rana yapma!" demesi dikkatlerden kaçmadı.

Rana Batı hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 265. maddesince "kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek" suçundan işlem başlatıldığı öğrenildi.

Rana Batı'nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda ise görüntülerdeki "tekme" sahnelerini kestiği, sadece polisin kendisini yere yatırdığı sahneleri paylaştığı görüldü.

Rana Batı bir paylaşımında, görüntülerin aksini söylemesine rağmen polis memurlarının kendisine cinsel tacizde bulunduğunu da ileri sürdü.

Sosyal medyada açılan #iftiracıRANAtutuklansın hashtagiyle polis memurlarına on binlerce destek mesajı gelirken mesajda kullanıcılar Rana Batı'ya çok ağır tepki gösterdiler.

Süleyman Soylu etiketiyle yapılan on binlerce paylaşımda ise takipçiler İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan, Rana Batı'nın iftiraları nedeniyle cezalandırılmasını ve polis memurlarının derhal göreve iade edilmesini istediler.

"Sigara içtiğim için maskemi indirdim"

Dövmecilik ile uğraştığını kaydeden Rana Batı, Hürriyet'e konuştu.

Sigara içtiği için maskesini çenesinin altına indirdiğini aktaran Rana Batı, etrafta maskesini takmayan birçok insan bulunduğunu, hatta kendisini durduran polis memurlarının bile maske takmadığını iddia etti.

"Polis memurları da maske takmıyordu"

Rana Batı, kendisinin polis memurlarına "Siz de maske takmıyorsunuz" diye tepki gösterdiğini ve bunun üzerine maskelerini taktıklarını ileri sürerek, daha sonra kendisine ceza kesildiğini, direnince de gözaltına almaya çalıştıklarını ifade etti.

Polis memurlarından birinin ilk olarak kollarını arkadan tuttuğunu, daha sonra da yere yatırmak için uğraştığını aktaran Rana Batı, düşmesi için ayaklarına tekme atıldığını belirtti.

Görgü şahitlerinin ifadeleri ve cep telefonu görüntülerine bakıldığında Rana Batı'nın olayı bütün yönüyle anlatmadığı görüldü.

"Nefesim kesildi"

Rana Batı, yere düştüğü zaman nefesinin kesildiğine dikkat çekerek, "karakola geleceğini" söylemesine rağmen hala kendisini yere yatırmaya çalıştıklarını, bunun üzerine etrafta bulunan vatandaşların müdahalede bulunduğunu, kendisinin hiçbir şekilde polis memurlarına küfür etmediğini iddia etti. Görgü şahitleri ise Rana Batı'nın polis memurlarına o... çocukları şeklinde hakaret ettiğini ileri sürdüler.

Rana Batı, Twitter hesabından ise "O... çocuklarıyla aynı ortamda yaşıyorum" ifadelerini kullandı. Rana Batı'nın sosyal medya hesaplarından ağır hakaret içeren paylaşımlarını sildiği de görüldü.

Rana Batı'ya; Fox TV, Halk TV, TELE 1, Sözcü ve Cumhuriyet sahip çıktı.

Yorumlar (1)
Ahmet Çelik 4 yıl önce
Polisimizi bu tiplere yedirecek kadar soysuz olmadık. İftiralara bak. Polisin suçu muçu yok. Bal gibide bu Rana cadısı suçlu.