NATO: Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin güney sınırı hususunda meşru güvenlik kaygıları olduğunu vurgulayarak, "Türkiye NATO için önemli. Sadece DAEŞ'le mücadelede değil, birçok bakımdan da önemli olduğunu gösterdi. Uluslararası koalisyon ve NATO müttefikleri, DAEŞ'i yenilgiye uğratma operasyonumuzda Türkiye'deki altyapı ve üsleri kullandı." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 14.10.2019, 16:29 14.10.2019, 22:11
NATO: Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Parlamenter Asamblesi'nin (NATO PA) Londra'daki toplantısında konuştu.

Geçen hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü anımsatan Stoltenberg, görüşmelerde Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı hakkındaki endişelerini dile getirdiğini bildirdi. 

Stoltenberg, "Harekâtın bölgede istikrarsızlığın, gerilimin ve insani sıkıntıların artması risklerini taşıdığını söyledim. Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Başka hiçbir müttefik daha fazla terörist saldırıya uğramadı. Başka hiçbir müttefik Orta Doğu kaynaklı şiddet, istikrarsızlık ve kargaşaya daha fazla maruz kalmadı. Başka hiçbir müttefik bu kadar Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmıyor." ifadelerini kullandı.

Ortak düşman DAEŞ terör örgütüne karşı elde edilen kazanımların zarar görmemesi amacıyla Türkiye'nin müttefikleriyle hareket etmesini umduğunu kaydeden Stoltenberg, uluslararası toplumun yabancı savaşçılar konusunda ortak ve sürdürülebilir bir çözüm bulması gerektiğini aktardı. 

"Türkiye NATO için önemli"

Stoltenberg, "Türkiye NATO için önemli. Sadece DAEŞ'le mücadelede değil, birçok bakımdan da önemli olduğunu gösterdi. Uluslararası koalisyon ve NATO müttefikleri, DAEŞ'i yenilgiye uğratma operasyonumuzda Türkiye'deki altyapı ve üsleri kullandı." diye konuştu.

DAEŞ'in bir bölgeyi kontrol etmese de varlığını devam ettirdiğini kaydeden Stoltenberg, terör örgütüne karşı birliğin korunmasının önemine işaret etti.
 

Yorumlar (0)