NATO'dan Fransa'yı şok eden Türkiye kararı

Fransa, Türk donanması hakkındaki şikâyetiyle ilgili NATO soruşturmasında istediğini bulamadı.

GÜNDEM 02.07.2020, 08:47
NATO'dan Fransa'yı şok eden Türkiye kararı

Libya, Doğu Akdeniz ve Suriye meseleleri nedeniyle Ankara-Paris arasında tansiyon düşmedi. Yüksek tansiyon NATO'ya yansıyınca iki ülke arasında yeni gerilim daha da büyüdü. Türkiye ile yaşanan gerilimi gerekçe gösteren Fransa'nın, Doğu Akdeniz’deki Sea Guardian operasyonundan çekildiği belirtildi.

Reuters’ın geçtiği haberde Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'nın açıklamaları yer aldı. Büyükelçi İsmail Hakkı Musa, Fransa'nın, Türkiye ile yaşanan gerilim sebebiyle Doğu Akdeniz’deki Sea Guardian operasyonundan çekildiğini doğruladı.

Fransız senatörlerle bir araya gelen Türk Büyükelçi İsmail Hakkı Musa, Paris hükümetinin, Doğu Akdeniz’deki Sea Guardian operasyonundan çekildiğini NATO’yu bildirdiğini kaydetti. İsmail Hakkı Musa, Fransa'nın Doğu Akdeniz’deki Sea Guardian operasyonundan çekilmesi kararını, "Libya sebebiyle Doğu Akdeniz’de ili ülkenin gemileri arasında yaşanan askerî gerilim hakkındaki NATO soruşturma raporunun Fransa’nın iddialarını destekleklememesi" nedeniyle aldığını belirtti.

Fransız L’Opinion gazetesi ise dünkü haberinde “Fransa yönetiminin, NATO’ya bir mektup göndererek bu kararını ilettiğini” bildirdi.

"Paris ihlalleri görmezden geliyor"

Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Fransız senatörlerle konuşmasında, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Mısır’ın Libya’nın doğusunu kontrolü altında tutan darbeci General Halife Hafter’e silah gönderdiğini söyledi. Türk Büyükelçi Fransız senatörlere karşı Fransa’yı açıkça suçladı. Musa, BAE ve Mısır'ın, BM'nin Libya’ya silah ambargosunu delmesini Fransa'nın görmezden geldiğini ve Libya politikası konusunda peşin hükümlü olduğunu söyledi.

Ambargonun her gün Mısır sınırından ve BAE’den Libya’ya kalkan uçaklarla ihlal edildiğini belirten Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, "Peki bu sorular neden gündeme getirilmiyor” diye sordu. Musa, Fransa’nın süreci yönetirken yanlı davrandığını ve bunun da darbeci Halife Hafter’in elini güçlendirdiğini ifade etti.

Rapor hazırlandı

DW’nin (Deutsche Welle) Alman haber ajansı DPA’ya dayandırdığı haberde ise NATO'nun, 10 Haziran’da bir Fransız savaş gemisinin Akdeniz’de Türk fırkateynleri tarafından taciz edildiği iddiası ile ilgili ilk raporunu hazırladığı belirtildi. DPA’ya konuşan NATO sözcüsü raporun kısa süre içinde açıklanacağını bildirdi.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 18 Haziran Perşembe günü yaptığı açıklamada, Libya’ya silah taşıdığından şüphelenilen Çirkin adlı kargo gemisinin transponder sistemini kapatarak kimlik kodu ve nihai destinasyonu gibi bilgileri gizlediğini, bunun üzerine NATO görevi kapsamında Fransız Courbet gemisinin kargo gemisini denetleme girişiminde bulunduğunu ancak Türk fırkateynleri tarafından bu girişimin engellendiğini ileri sürmüştü. Türkiye ise Fransa Savunma Bakanı Florence Parly'nin iddiasını yalanlamıştı. Fransa, Türk donanmasının kendilerini taciz ettiği iddialarını NATO’ya taşımış ve NATO olayla ilgili bir soruşturma açmıştı.

NATO'dan yapılan ilk açıklamada her iki ülkenin farklı argümanlarla geldiği ve tamamen zıt savunmalarda bulunulduğu bildirilmişti.

Yorumlar (0)