MSB'den, ABD'nin yığınak yaptığı iddialarına yanıt

Milli Savunma Bakanlığı, kasım ayı içinde 44’ü orta çaplı ve 17'si büyük çaplı olmak üzere 61 operasyon düzenlendiğini ve 169 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Öte yandan MSB kaynakları, ABD'nin Dedeağaç'ta yığınak yaptığı iddialarına da yanıt verdi.

GÜNDEM 30.11.2021, 14:40 01.12.2021, 09:10
MSB'den, ABD'nin yığınak yaptığı iddialarına yanıt

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Analiz ve Değerlendirme Subayı Binbaşı Pınar Kara, bakanlıkta bulunan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi'nde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

“Terörist neredeyse hedef orasıdır”

Toplantıda açıklama yapan Kara, 24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana Suriye’nin kuzeyi ve Irak dahil olmak üzere toplam 33 bin, 2021’in başından beri ise 2 bin 529 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

“Kasım ayı içinde 44’ü orta ve 17'si büyük çaplı olmak üzere 61 operasyon düzenlenmiş ve 169 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” diyen Kara, Türkiye'ye ilişkin terör tehdidine karşı düzenlenen bütün operasyonların meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, uluslararası hukuka uygun ve yalnızca bölgedeki teröristler hedef alınarak yapıldığını belirtti ve şunları söyledi:

“Yalnızca milletimizin ve ülkemizin güvenliğine değil, aynı şekilde bölgedeki masum insanlar ile tüm etnik ve dini grupların güvenliğine de ciddi önem verilmektedir. Operasyonlarımızda başta kültürel ve tarihi dokular olmak üzere çevrenin korunmasına da azami hassasiyet ve dikkat gösterilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için kültürel, dini, tarihi yapılar, sivil halk ve çevre dokunulmazdır. Bizim tek hedefimiz teröristlerdir. Terörist neredeyse hedef bizim için orasıdır.”

Sınır güvenliği

Sınırların yoğun tedbirlerle beraber korunduğunu belirten Kara, “İran sınırında 2021’de, 92 bin 521 şüpheli engellenmiş, 2 bin 134’ü yakalanmıştır. Alınan etkin ve ilave tedbirler yoluyla kasım ayı içinde bütün sınırlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye girişen 756 şahıs yakalanmıştır. Bunlardan 18'i FETÖ üyesi olmak üzere 51'i teröristtir. 24 bin 118 şahıs ise sınırı geçemeden engellenmiştir.” sözlerini kullandı.

Aynı dönemde düzenlenen operasyonlarda 1000 paket sigara, 372 kilogram uyuşturucu, 164 cep telefonu ve 186 muhtelif silahın ele geçirildiğini belirten Kara, 24 saat boyunca sınırların korunduğuna dikkat çekti.

Sınır ötesi harekatlar

Milletin ve sınırların güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı, Bahar Kalkanı ve Barış Pınarı harekatlarıyla Suriye'nin kuzeyindeki terör oluşumlarının engellendiğini ve bu çalışmaların devam ettiğini kaydeden Kara, sözlerine şöyle devam etti:

“Bölge halkının güvenliği ve huzuru bu harekatlarla sağlanmıştır. Bölgede yaşamın normalleşmesine ilişkin altyapıyı destekleme ve insani yardım faaliyetlerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak devam etmektedir. Bu faaliyetlerimiz neticesinde 470 bini İdlib'e olmak üzere 1 milyonu aşkın Suriyeli, topraklarına ve evlerine saygın, güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönmüştür. 14 farklı hastanede 3 milyona yakın kişiye sağlık hizmeti verilmiş, terör örgütü tarafından zarar verilerek kapatılan ve Türkiye’nin yeniden eğitim-öğretime açtığı 1325 okulda 300 bini aşkın öğrenciye eğitim yardımı verilmiş, 500'i aşkın kilise ve cami onarılarak yeniden hizmete açılmıştır.”

Terör örgütlerinin Münbiç, Tel Rıfat ve Fırat'ın doğusu başta olmak üzere sivillere ve TSK personeline saldırı girişimlerinin devam ettiğini, komandolar tarafından bu terörist faaliyetlere anında müdahale edildiğini belirten Kara, “Harekat bölgelerimize kasım ayında terör örgütü tarafından 16 saldırı ve taciz gerçekleştirilmiştir. Hain terör örgütü tarafından 19 Kasım 2021 tarihinde Afrin kent merkezine yönelik roket saldırısı neticesinde 4 masum sivil yaşamını yitirirken 17 sivil yaralanmıştır. Saldırılara verilen yanıtlar ve bölgede teröristle mücadele operasyonları sonucunda kasım ayı içinde 22 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” açıklamasını yaptı.

“Suriye toplumunun yanında olacağız”

TSK'nın Suriye'nin kuzeyinde bulunan harekat bölgelerindeki mutabakatlara uyduğunu belirten Kara, “DEAŞ'la mücadele başlığı altında kendini, uluslararası kamuoyunda meşrulaştırmaya girişen eli kanlı terör örgütü PKK/YPG başta olmak üzere, bölgedeki istikrar ve barışı bozmak üzere sivillerin yaşam hakkına saldıranlara karşı, mazlum ve masumları gözeterek Suriye toplumunun yanında olmayı sürdüreceğimizi, bu insanlık suçuna dünyanın da sessiz kalmaması gerektiğini bir defa daha belirtmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’dan 2 bin 321 ihlal

TSK'nın Akdeniz ve Ege’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın hak ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs adasında uluslararası ittifak ve garanti anlaşmaları kapsamında güvenliğin ve barışın teminatı olmaya devam edeceğine dikkat çeken Kara, “2021 başından beri Yunanistan, askeri hava  ve deniz araçlarıyla gayri askeri statüde bulunan adalara 2 bin 321 ihlal gerçekleştirmiştir. Yunanistan, gereksiz NOTAM/NAVTEX/NOTMAR ilanlarıyla da bu provokatif tutumunu sürdürmektedir. 1988 tarihinde imzalanan Türk-Yunan Atina Mutabakat Muhtırası ile tatil/bayram süreçlerinde eğitim-tatbikat faaliyetlerinden kaçınılmasını içeren moratoryum periyodunu 59 defa ihlal etmiştir.” sözlerini kullandı.

Türk karasularına itilen göçmenler

Göçmenlere karşı Yunanistan'ın, AB’nin savunduğunu iddia ettiği evrensel ilkelere ve ortak değerlere aykırı ve insanlık dışı girişimler sergilediğini ifade eden Kara, “Ege Denizi'nde, çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere acımasız bir şekilde göçmenleri geri itmeye devam etmektedir. Suya geri ittiği göçmenlere ait görüntüleri sildirmekten, delilleri ortadan kaldırmaktan çekinmiyor ve söz konusu hukuksuz davranışları gizlemeye çalışmaktadır.” şeklinde konuştu.

FETÖ/PYD ile mücadele

Bakanlığın bütün birimlerinin gereken hassasiyeti sergileyerek yeni veri, belge ve bilgiler ışığında FETÖ ile mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü bildiren Kara, “15 Temmuz 2016'dan beri 24 bin 253 personel ihraç edilmiş, 1201 personel ile ilgili idari süreç işlemektedir. 1 Ocak-30 Kasım 2021 tarihleri arasında, kamu görevinden 3 bin 608 personel çıkarılmış, 663 emekli personelin rütbesi alınmış, 196 personel görevlerine iade edilmiş, 22 emekli personelin unvanı yeniden iade edilmiştir.” sözlerine yer verdi.

Aşılama oranları

MSB'nin Kovid-19 ile mücadelesinin titiz bir şekilde sürdüğünü ifade eden Kara, “Muvazzaf ve yükümlü personelin yüzde 98'inde aşılama çalışmaları tamamlanmıştır. Aynı şekilde bakanlık olarak pandemiyle mücadeleye, bazı sağlık malzemelerinin üretilmesi ile bu malzemelerin yurt dışı ve yurt içine ulaştırılması konusunda da katkı sağlanmaktadır.” yorumunu yaptı.

“Gelişmeleri yakından izliyoruz”

MSB kaynakları, ABD'de tarafından Dedeağaç'ta son dönemde yapılan "yığınaklanmaya" yönelik soru üzerine, şu sözleri kullandı:

“ABD'nin bu sevkiyatları Atlantic Resolve Harekatı çerçevesindeki faaliyetleridir. Bu faaliyetler 2014’ten beri yapılıyor. Lojistik faaliyetler, stratejik intikal şeklinde icra edilen faaliyetlerdir. Baltık üzerinden daha önce yapılan faaliyetler son süreçte Dedeağaç üzerinden yapılıyor. Bunlar ABD’nin Avrupa güvenliğine katkı vermek amacıyla kendi muharip ve lojistik unsurlarını rotasyonel bir şekilde Avrupa’ya getirip, bir müddet buralarda onlara eğitim verip ardından geri intikalini içeren rotasyonel faaliyetler. Bu çerçevede, çok ciddi bir yığınaklanma söz konusu değil. Gelişmeleri yakın bir şekilde izliyoruz.”

“ABD’ye talebimizi ilettik”

ABD'den F-16 tedariki meselesinin Kongre'ye gittiğine ilişkin bilgilerle beraber F-35 görüşmelerine ilişkin soru üzerine bakanlık kaynakları, “ABD tarafına talebimizi ilettik. Değerlendirme aşamasında. Kongreye gittiğinde bu konunun nasıl neticeleneceğini hep beraber göreceğiz.” yorumunu yaptı.

F-35 konusu ile ilgili 2. toplantı

27 Ekim’de, F-35'lere ilişkin ilk toplantının Ankara'da yapıldığını anımsatan kaynaklar, 2022’nin başında ikinci toplantının ABD'de yapılacağını aktardı.

Terör örgütüne ilişkin Irak ile ortak bir operasyonun söz konusu olup olmadığına ilişkin soru üzerine kaynaklar, “Milli Savunma Bakanımız ile birlikte Genelkurmay Başkanımız ile Irak'a düzenlediği ziyarette terörle mücadele ile ilgili iş birliği konusunda bir ortak anlayışa varılmıştı. O anlamda teknik düzeydeki faaliyetler devamlı bir şekilde yapılıyor. Terörle mücadele konusunda Irak ile iş birliği yapılmaya devam ediliyor.” yanıtı verildi.

‘ABD’nin teröristlere yardım ettiği’ iddiası

“Terör örgütü PKK/YPG'ye, ABD’nin yardımlarının sürdüğüne” yönelik iddialar üzerine bakanlık yetkilileri, “Bu anlamda duyulan rahatsızlık, Sayın Cumhurbaşkanımız da dahil olmak üzere devletimizin birtakım makamları tarafından birçok kez dile getirilmiştir. Bu çerçevede birçok defa çağrı yapıldı fakat yeni bir değişiklik, gelişme görülmüyor.” açıklaması yapıldı.

“PKK’nın, DEAŞ terör örgütü üyelerini bıraktıkları’ iddiası

“PKK/YPG terör örgütünün, hapishanede bulunan DEAŞ'lı teröristleri serbest bıraktıkları”iddiaları konusunda ise bakanlık kaynakları, “Terör örgütünün hapishanelerde bulunan DEAŞ'lı teröristleri ya para karşılığı ya da kendi amaçları çerçevesinde kullanmak üzere serbest bıraktıklarına ilişkin pek çok tespit basın tarafından yayınlandı. Terör örgütü bunu yapıyor.” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)