MGK toplantısının ardından kritik açıklama

MGK (Milli Güvenlik Kurulu) Bildirisi'nde, gayriaskeri statüde bulunan adaların silahlandırılması hususunda Yunanistan'ı teşvik eden çevrelerin aklıselime davet edildiği belirtildi.

GÜNDEM 28.09.2022, 22:08 30.09.2022, 08:51
MGK toplantısının ardından kritik açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen MGK toplantısının akabinde bildiri yayımlandı.

Bildiride, PKK/KCK-PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri başta olmak kaydıyla, Türkiye'nin bekasına yönelik her türlü tehlike ve tehdide karşı yurt dışı ve yurt içinde başarı, kararlılık ve azimle yürütülen operasyonlar hakkında kurula bilgi verildiği kaydedildi.

PKK, Yunanistan

Çöküş sürecine giren terör örgütü PKK/KCK'nın yurt dışında ve yurt içinde düzenleyebileceği eylemlere karşı alınacak ek tedbirlerin görüşüldüğüne işaret edilen bildiride, şu değerlendirmeler aktarıldı:

"Son zamanlarda Irak'ta müşahede edilen olayların, istikrar ve güvenliğe menfi yansımaları ile terör örgütü PKK/KCK'nın bu durumu istismar ederek iki ülke ilişkilerine zarar verme ve alan kazanma gayretleri masaya yatırılmış, terör örgütleri ile etkin mücadelede ortak bir anlayış kapsamında hareket edilmesinin önemine işaret edilmiştir. 

Uluslararası hukuk ve sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerine uymaya yönelik çağrılarımıza karşın hukuk dışı uygulamalarından bir türlü vazgeçmeyen Yunanistan'ın özellikle son dönemde artan kışkırtıcı eylemleri bütün ayrıntılarıyla masaya yatırılmıştır. NATO çerçevesinde yürütülen faaliyetleri bile sabote edecek ve uluslararası sulardaki sivil gemilere ateş açtıracak kadar mantık ve akıldan uzaklaşan Yunanistan yönetiminin boşa çabalarına karşı Türk milletinin hak ve çıkarlarının muhafazası için uluslararası hukuk içinde her türlü meşru araç ve yöntemi kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz vurgulanmıştır. Gayriaskeri statüde bulunan adaların silahlandırılması hususunda Yunanistan'ı teşvik eden çevreler aklıselime çağrılmıştır."

GKRY-KKTC

ABD'nin GKRY'ye (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki kararının da toplantıda ele alındığı ifade edilen bildiride, "Doğu Akdeniz'de denge ve barışı olumsuz yönde etkileyecek ve müttefiklik ruhuna da tamamen aykırı olan bu karardan geri adım atılması çağrısında bulunulmuştur. Ülkemizin, Kıbrıs Türklerinin haklarının savunulması adına yürüttüğü çok boyutlu çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğinin altı çizilerek bütün ülkeler KKTC'nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) bağımsızlığını tanımaya çağrılmıştır." denildi.

Ermenistan-Azerbaycan, Ukrayna-Rusya, Libya

Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik olarak kışkırtıcı eylemleri nedeniyle kınandığı, Erivan yönetimine, kendisine sunulan sulh fırsatını değerlendirmesi ve bütün ahdi yükümlülüklerini harfiyen yerine getirmesi sorumluluğu anımsatıldığı vurgulanan bildiride, şu ifadelere yer verildi: 

"Kalıcı sulha ulaşılması adına yoğun çaba sarf eden Azerbaycan'a yönelik kuvvetli destek teyit edilmiş, başta bölgedeki ülkeler olmak kaydıyla meseleye müdahil olan bütün aktörlerin, anlaşmazlıkları derinleştirmektense kalıcı çözüme samimi bir şekilde katkı sunmasının önemine işaret edilmiştir. 

Ukrayna'da devam etmekte olan savaşın, bir an önce sonlandırılmasına yönelik adımların gecikmeksizin atılması gerektiği ifade edilmiş, ülkemizin, tahıl koridorunun oluşturulması ve esir takasının gerçekleştirilmesi girişimlerinde olduğu gibi sulhun tesisi ve insani kriz ile global ölçekteki zararların azaltılması için çaba sarf etmeye devam edeceği belirtilmiştir. 

Libya'daki son durumun, büyük fedakarlıklarla sağlanan diyalog ve huzur ortamına halel getirmemesi ve Libya halkının iradesinin önünde engel olmaması gerektiği kaydedilmiştir. Libya'nın geleceğinde önemli bir rol oynayacak olan muteber, özgür ve adil seçimlerin, demokratik usullere tamamen uygun bir şekilde ve bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır."

Yorumlar (0)