MGK toplantısının ardından kritik açıklama

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Yaklaşık olarak 3,5 saat süren toplantının ardından yazılı açıklamada bulunuldu.

GÜNDEM 30.09.2021, 20:20 02.10.2021, 10:30
MGK toplantısının ardından kritik açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Yaklaşık olarak 3,5 saat boyunca devam eden toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı.

Terörle mücadele

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Toplantıda, PKK/KCK-PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri başta olmak kaydıyla, milli birlik ve beraberliğimiz ile bekamızı hedef alan her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında kararlılık, azim ve başarıyla icra edilen faaliyetler hakkında kurula bilgi verilmiştir.

Suriye

Suriye meselesine müdahil ve taraf olan aktörlerin Suriye halkının barış, refah ve huzura kavuşması konusundaki mesuliyetleri üzerinde durulmuş, bilhassa istikrara zarar veren ve sivilleri hedef alan eylemlerin bölgedeki hassas dengeleri bozarak sürdürülebilir ve kalıcı çözüme ulaşılmasını engelleyeceğinin altı çizilmiştir.

Düzensiz göç

Ülkemizin Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs'a dair meseleler ile düzensiz göç hususundaki yapıcı, iyi niyetli, çözüm odaklı yaklaşım ve tekliflerinin göz ardı edilmesinin hem Avrupa Birliği'nin uzun vadeli menfaatlerine hem de uluslararası hukuk ve hakkaniyete ters olduğu belirtilmiş, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın tek taraflı eylemlerine ve düşmanca tutumlarına destek verilmesinin bölgedeki anlaşmazlıkları daha da derinleştireceğine işaret edilmiştir.

Afganistan

Afganistan'da meydana gelen son gelişmeler sonucunda oluşan durum değerlendirilmiş, Türkiye'nin kardeş ve dost Afganistan halkının ülkelerinde huzurlu ve müreffeh bir hayata kavuşmasına yönelik Kabil Uluslararası Havaalanı'nın işletilmesi de dahil olmak kaydıyla desteğini sürdüreceği vurgulanmış, uluslararası topluma, insani krizlerin aşılmasında hep birlikte hareket etme ve samimiyetle sorumluluk üstlenme çağrısı yapılmıştır.

Afrika

Afrika genelinde artma ve yayılma eğiliminde olduğu görülen iç çatışmalar, terör ve siyası istikrarsızlıkların, mazlum milletlerinin hak ettikleri huzura erişmesinin önündeki başlıca engelleri teşkil ettiği kaydedilmiş, Türkiye'nin, Afrika'da istihdam ve güvenlik tesisi ile kalkınmaya yönelik gayretlere katkı sunmayı sürdüreceği ifade edilmiştir.

İklim değişikliği

Seller, yangınlar, kuraklık ve benzeri birçok emareyle giderek daha çok yaklaştığı net bir şekilde görülen iklim değişikliği tehdidine karşı küresel düzeyde ortak mücadele planlarının uygulamaya konulması mecburiyetine işaret edilerek, Türkiye'nin, her uluslararası meselede olduğu gibi bu hususta da üzerine düşenleri yapacağı ifade edilmiştir."

Yorumlar (0)