Meclis'te idam mesaisi! 81 sayfalık rapor hazırlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), idam cezasına ilişkin 81 sayfalık bir rapor hazırladı. 

GÜNDEM 20.09.2020, 10:29 20.09.2020, 10:34
Meclis'te idam mesaisi! 81 sayfalık rapor hazırlandı

Türkiye'de "idam cezası", yeni tartışma konularından biri haline geldi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından idam cezasına ilişkin 81 sayfalık bir rapor hazırlandı.

"Türk Hukukunda Ölüm Cezası" isimli raporda, idam cezasının TC (Türkiye Cumhuriyeti) anayasalarınsaki durumu araştırıldı. 

Söz konusu raporda, uluslararası hukukta idam cezasının yeri, Türkiye'nin taraf olduğu anlaşmalar dâhilinde gözden geçirildi. 

Öte yandan, idam cezasının kaldırılmasına ilişkin süreç değerlendirildi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) idam cezasının uygulanmasına yönelik aldığı kararlar ile onay verdiği yasalar da sırasıyla incelendi.  

Bahçeli ne demişti?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, idam cezasının yeniden uygulanması ile "ilkel ve iğrenç suçlar" konusunda caydırıcılık sağlanabileceğini ifade etmişti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, kadınlara, çocuklara ve masum insanlara zarar veren canilerin eylemlerine karşılık gelen cezaların adaletli bir şekilde belirlenmesinin, milli birlik ve beraberliğin geleceği bakımından zorunlu olduğunu söylemişti. 

Bahçeli, partisinin idam cezasına meraklı olmadığını ancak günümüzde bazı suç ve suçlularla başarılı bir şekilde mücadele edebilmek adına başka bir seçeneğin bulunmadığını belirtmişti. 

Türkiye'nin tam bağımsız bir ülke olduğuna dikkat çeken Bahçeli, idam cezasının ölçülü bir şekilde hayata geçirilmesiyle suç ve ceza arasında denge sağlanacağını savunmuştu. 

Şentop ne demişti?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, belirli suçlar için idam cezasının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu suçları "tasarlayarak adam öldürme", "çocukları hedef alan cinsel suçlar", "vahşice insan öldürme" olarak sıralamıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Şentop, idam cezasının geri getirilebilmesi için anayasada değişiklik yapılması gerektiğini söylemişti.

Şentop, söz konusu cezanın parlamentoda değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, ağır suçlara caydırıcı cezalar verilmesinin önem arz ettiğini kaydetmişti.

Yorumlar (0)