Meclis oylamasına ilişkin konuşan Şentop: 'Demokrasiye darbe iddiaları cahilce'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı sempozyumda, güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifi, yeni anayasa gibi konular hakkında açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 02.04.2021, 13:04 03.04.2021, 17:37
Meclis oylamasına ilişkin konuşan Şentop: 'Demokrasiye darbe iddiaları cahilce'

“100. Yıl Perspektifiyle 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ve Milli Egemenlik Sempozyumu”na katılacak olan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

"Türkiye'de anayasa tartışmaları devam ediyor"

İstanbul Üniversitesi'nin Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi'nde düzenlediği sempozyumda konuşan Şentop, 20 Ocak 1921'de, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun kabul gördüğünü hatırlatan Şentop, saltanatın kaldırılmasına kadar ilerleyen süreçteki gelişmeler hakkında konuşarak sözlerine başladı. 

Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun, kendi dönemi içinde ademimerkeziyet kapsamındaki mücadeleyi ve mahalli işgale yönelik direniş hareketlerini için meşruiyet, hukuki bir dayanak oluşturmak için tasarlanmış bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki anayasa tartışmalarının bugün de devam ettiğini ifade eden Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanının gündeme getirdiği yeni anayasa kapsamındaki tartışmalar biraz daha devam edecek görünüyor. Türkiye'de, belki de tamamının millet tarafından seçildiği, serbest seçimler sayesinde oluşmuş bir parlamentonun hazırlayacağı anayasaya kadar bile bu tartışmalar devam edebilir. Bunun kaynağında siyaset ve anayasa hukuku ile ilgili benimsemiş ve takip etmiş olduğumuz tavrın etkileri var." 

"Anayasa tartışmalarının somutlaşması gerekiyor"

Türkiye'de bugünlerde yaşanan anayasa tartışmalarına ilişkin "Adı konmamış bir anayasa tartışması yaşıyoruz" sözlerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsmi konmamış bir anayasa tartışması şu an yaşıyoruz. Hükümet sistemi çerçevesindeki tartışmalar, isimlendirilmese de esasında anayasa tartışmasıdır. Çünkü hükümet sisteminde değişiklik yapmak, parlamenter sisteme dönmek, güçlendirilmiş ya da iyileştirilmiş parlamenter sistem, ne olursa olsun bunlara geri dönmek için bir anayasa değişikliği gerekiyor. Bu sebeple hükümet sisteminde değişiklik talebi veya önerisinde bulunanlar, aslında bir anayasa tartışması yürütüyor."

Şentop, şu an anayasanın yalnızca soyut bazı ilkeler çerçevesinde tartışıldığını söyleyerek bu tartışmaların, artık somutlaşması gerektiğini ifade etti:

"Madem siz de anayasayı tartışıyorsunuz, parça parça ya da bölük pörçük tartışmayın. Gelin tamamını tartışalım. Herkes anayasayı konuşuyor ama soyut bazı ilkeler ya da slogan düzeyinde konuşuyor. Somutlaştırmaya geldiğinde herkes sıkıntı içine giriyor."

“Yeni anayasa tartışmalarını desteklememiz lazım”

Yeni anayasa tartışmalarına yönelik değerlendirmeler yapan Mustafa Şentop, yeni anayasa tartışmalarının ülke içinde genişlemesi ve bu tartışmaların desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Önümüzdeki dönemde bu tartışmaların daha da yoğun olmasını ümit ettiğini aktaran Şentop, yalnızca birkaç slogan veya ilke seviyesindeki tartışmaların, Türkiye’yi ileri taşıma konusunda hiçbir katkısının olmayacağına dikkat çekti.

Güvenlik soruşturması gerilimi

Güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin oylama işlemi sırasında Mecliste yaşananları anlatan Şentop, 1965’ten beri çok defa yanlış oylamanın yapıldığını söyledi. 

“İtirazlar alınmadan oturum kapatılamaz”

Meclis’te her şeyi oldu bittiye getirilmesine izin verilemeyeceğini dile getiren Şentop, itirazlar dinlenmeden oturumun kapatılamayacağını hatırlattı. Oylamanın tekrar edilmesine ilişkin ‘Demokrasiye darbe’ eleştirilerinin yapılması hakkında da konuşan Şentop, “İç tüzükte her şey ortadayken, demokrasiye darbe eleştirilerinin yapılması oldukça cahilce. Oylamada yanlışlık olduğu ortada, başkanlık divanında görüşülmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. İç tüzük kapsamında görüntülerin incelendiğini açıklayan Şentop, Genel Kurul’da bunun doğru bulunduğunu söyledi ve bu sebeple oylamanın yenilendiğini aktardı.

Yorumlar (0)