Mariupol’deki tahliyelerde son durum ne? Bakan Akar açıkladı

Ukrayna-Rusya savaşının başından bu yana en şiddetli çatışmaların yaşandığı Mariupol’deki Türklerin tahliye süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşüyoruz, ilerleyen günlerde güzel gelişmelerin yaşanacağını umuyoruz” dedi. 

GÜNDEM 13.04.2022, 13:24
Mariupol’deki tahliyelerde son durum ne? Bakan Akar açıkladı

Mariupol’deki tahliyelerin bir an önce gerçekleştirilmesi için Türkiye’nin her türlü desteği sağladığını belirten Akar, “Oradaki tahliyelerin bir an önce tamamlanmasını arzuluyoruz. Bu kapsamda elimizi her zaman taşın altına koyduk, koymaya da devam ediyoruz. Gemi desteği de dâhil olmak üzere ne gerekiyorsa hazırız” ifadelerini kullandı. 

“Her türlü imkân seferber edilmiş durumda”

Kabine toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularına cevap veren Akar, bir süredir gündemdeki olan Karadeniz’deki başıboş mayınlar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, “Her türlü imkân seferber edilmiş durumda. Gemilerimiz vasıtasıyla mayın araştırmalarımız ve avlama faaliyetlerimiz sürüyor. Helikopterlerimiz, İHA’larımız her daim görevinin başında. SAS timlerimiz hazır vaziyette bekliyor. Deniz karakol uçaklarımız da aktif olarak görev alıyor. En ufak bir ihbarı dahi değerlendiriyoruz” dedi.

“Şuan elimizden gelen tek şey, her zaman tetikte beklemek”

İstanbul Boğazı çevresinde 3 mayının imha edildiğini belirten Bakan Akar, “Denizde kaç mayın olduğuna dair çeşitli spekülasyonlar bulunuyor. Bunlar tam anlamıyla bilmenin imkânı yok. Şuan elimizden gelen tek şey, her zaman tetikte beklemek” şeklinde konuştu. 

“Bu konular hakkında yorumda bulunmak doğru olmaz”

Mayınların İstanbul çevresine nasıl bu kadar çabuk geldiğinin sorulması üzerine konuşan Akar, “Çeşitli öngörüler bulunuyor. Bu hususta net bir bilgi bulunmuyor. O sebeple bu konular hakkında yorumda bulunmak şuan için pek doğru olmaz” ifadelerini kullandı. 

“Şuan deniz trafiğimizde bir problem bulunmuyor”

Mayınlar konusunda en düşük ihtimalli bir ihbarın dahi süzgeçten geçirildiğini vurgulayan Akar, “Eğer mayın olduğunu net bir şekilde anlarsak emniyetli bir alana çekiyoruz. Kimseye bir hasar ve zarar oluşturmadan imha ediliyor. Şuan deniz trafiğimizde bir problem bulunmuyor. Her şey normal seyrinde ilerliyor” dedi. 

“Hem Rus kanadı ile hem Ukrayna kanadı ile yakın temas halindeyiz”

Mariupol’deki tahliye süreci ile ilgili de merak edilenleri yanıtlayan Bakan Akar, “Hem Rus kanadı ile hem Ukrayna kanadı ile yakın temas halindeyiz. Bu konuları konuşuyoruz ve beklentilerimizi dile getiriyoruz. Oradan bir an önce tahliyelerin nihayete ermesini istiyoruz. Bu konuda her zaman elimizi taşın altına koyduk, koymaya da devam ederiz. Gemi desteği de dâhil olmak üzere her şeyi ele alıyoruz. Görüşlerimiz çerçevesinde ilerleyen günlerde güzel gelişmelerin yaşanacağını düşünüyorum. Mariupol’de insani durum şuan çok ağır bir hal aldı. Yalnızca Türk vatandaşlarımız değil, bölgedeki tüm sivilleri oradan kurtarmak için gerekli çalışmaları yaptık. Şehrin iki bölümü de ayrı ülkelerin kontrolünde bulunuyor” şeklinde konuştu. 

“Bizim şuan ihtiyacımız olan Viper ismi verilen blok 70 F-16 uçakları”

ABD’den alınması yeniden gündeme gelen F-16 konusunda da önemli mesajlar veren Bakan Akar, “Bizim şuan ihtiyacımız olan Viper ismi verilen blok 70 F-16 uçakları. Bunun yanı sıra bünyemizde yer alan F-16’ların da modernizasyonunu talep ediyoruz. Bu hususta gerekli süreç başlamış vaziyette. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile istişarelerimiz sürüyor” ifadelerini kullandı. 

“Kısa vadeli bir süreç olmasını beklemiyoruz”

F-16 konusunun olumlu bir şekilde sonuçlanmasını temenni ettiklerini dile getiren Akar, “Kongreye sunulan bir görüş mektubu var. Bu mektup olumlu içerikleri de içinde barındırıyor ama yine de tedbirli olmak lazım. Kısa vadeli bir süreç olmasını beklemiyoruz. İnşallah olumlu bir şekilde bu konu da sonuçlanır “ dedi. 

“Üçlü bir toplantıya ihtiyacımız olabilir”

Türkiye’nin Fransa ve İtalya ile birlikte ortak olarak yer aldığı SAMP-T füze projesine de değinen Akar, şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu konuda hem Fransız mevkidaşıyla hem de İtalya Başbakanı Draghi ile konuştu. Biz de mevkidaşlarımızla istişarelerimize devam ediyoruz. Üçlü bir toplantıya ihtiyacımız olabilir. Ancak herkesin malumu olduğu gibi Fransa’da bir seçim dönemi yaşanıyor. Seçim süreci sonrası üç ülke bir araya gelerek gerekli değerlendirmelerin yapılması ve olumlu bir sonuca varılması en büyük dileğimizdir.”

Yorumlar (0)