Maden şehidi yakınlarına istihdam düzenlemesi: Bakan Bilgin duyurdu!

Bartın'da yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin kamu alanındaki istihdam sınırlamasını kaldırdıklarını aktaran Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret hususunda da “kapsamlı müdahale” bilgilendirmesi sağladı.

GÜNDEM 17.10.2022, 14:41 17.10.2022, 14:47
Maden şehidi yakınlarına istihdam düzenlemesi: Bakan Bilgin duyurdu!

Türkiye Bartın'ın ilçesi Amasra’da meydana gelen maden faciasının üzüntüsünü yaşamaya devam ediyor. Yaşanan patlama sonucu 41 maden işçisi yaşamını yitirmişti. Bir taraftan olay ile ilgili yönelik ihmal iddiaları incelenirken diğer taraftan da şehitlerin arkasında bıraktığı üzüntülü ailelerinin maddi manevi ihtiyaçları gideriliyor.

“Heyet oluşturduk, inceleme sağlayacaklar”

Bu noktada "2023'e doğru şehir buluşmaları Afyonkarahisar" programına katılım sağlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, burada söz konusu durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bartın'da meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin ailelerine sağlanacak desteklere değinen Bilgin, “Bu yaşananların nedenleri yakın zamanda ortaya çıkacaktır. Bu acıları tamamıyla silmez ancak bu ülke genelinde hata yapanın, yanlış yapanın ya da kusuru olanın yanına kar kalmadığını da göstermemiz gerekiyor. Bu bizler için bir sorumluluktur. Bizlerde iş sağlığı uzmanları ve iş müfettişlerinden oluşturulan bir kurul heyetini genişlettik ve bölgeye yolladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu hususta söyledikleri oldukça açıktır” dedi.

Şehit ailelerinin istihdam sınırı kaldırıldı

Olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkarılması gerektiğini aktaran Bilgin, “Madende şehit olan işçilerimizin aile bireylerinin kamu alanında istihdamıyla alakalı bulunan sınırlandırmayı tamamen kaldırıyoruz." diye konuştu.

Daha öncesinde maden şehitlerinin ailesinde bulunanların kamu alanındaki istihdamında, 1 kişi kotası uygulanıyordu. Yapılan açıklamanın ardından sınır tamamıyla kaldırılmış oldu.

“En kapsamlı müdahale asgari ücret için yapılacak”

Asgari ücret ile ilgili konuşan Bilgin, "Sene sonu olduğunda yüzde 5,5'in üstünde büyüme sağlamayı planlıyoruz. Asgari ücret için bu sene 2 kez müdahalede bulunduk. Çok fazla bir yükselişti o zaman için. Ancak enflasyon bu oranı hızlı bir şekilde geçince temmuz ayında bir müdahalede daha bulunduk. Şimdi de benzer olarak enflasyon durumunu göz önüne alarak asgari ücrete aralık döneminde toplumu enflasyona karşı tahribattan korumasını sağlayacak en detaylı müdahalede bulunacağız” dedi.

"EYT meselesi çözülecek"

EYT hakkında gündeme değinen Bilgin, "EYT hususu bulunuyor onu da çözüme ulaştıracağız. Türkiye bu zor durumlar içerisinde personellerini olumsuz bir tabloya karşı koruyacak. İşlemlere devam ediyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)