Kuraklık Tuz Gölü’nü de vurdu: Alarm veriyor

Ankara, Aksaray ve Konya arasında bulunan Tuz Gölü'nün su alanı, yurt genelinde hissedilen kuraklığın etkisi ile beraber yüzde 10 düzeylerine kadar düşüş gösterdi.

GÜNDEM 01.02.2023, 11:40
Kuraklık Tuz Gölü’nü de vurdu: Alarm veriyor

Türkiye üzerindeki en büyük göl olarak bilinen Tuz Gölü, iklim değişikliği ile beraber küçülmeye başladı. Ankara, Konya ve Aksaray arasında bulunan, flamingolar olmak üzere birçok kuş türüne ev sahibi olan Tuz Gölü'nde gerçekleştirilen son araştırmada su seviyesinin düşüş yaşadığı ortaya konuldu.

“Büyük bir düşüş yaşanıyor”

Küresel ısınma birçok bölgeyi etkisi altına alıyor. Bunlardan bir tanesi de Tuz Gölü. Göl ile ilgili incelemelerde bulunan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, Türkiye'nin en az oranda yağış alan bölgesinin İç Anadolu olduğunu ifade etti.

Kentteki su havzalarının birçoğunda ciddi manada kuraklık yaşandığına işaret eden Elhatip, "Tuz Gölü'nün 30-40 sene öncesindeki yüzey doluluk miktarı 92 bin 652 hektar kadardı. Yani neredeyse bu bölgenin tamamı su ile doluydu. 2-3 ay öncesinde yapılan incelemelerde miktar 32 bin 500 hektara kadar düşmüştü Son gerçekleştirdiğimiz incelemelerde Tuz Gölü'nün su dolu bölgesi yüzde 10 düzeylerine kadar geriledi. Yani 9 bin hektar kadar sulu bir kısım kalmış oldu. Bu seviye hem yer altı sularının çekilmesi hem de kuraklığın ortaya çıkması ile ilgili bizlere ışık tutuyor" dedi.

“Kırmızı alarm vereceğiz”

Küresel ısınmanın etkilerinin çok fazla hissedildiğini aktaran Elhatip, Suudi Arabistan taraflarını sel götürmesinin bu duruma örnek olarak gösterilebildiğine işaret etti.

Suudi Arabistan'ın çöl iklimine sahip olmasına rağmen seller ve taşkınlara sahne olduğuna değinen Elhatip, şu ifadelerde bulundu: "Buzul bölgelerinde bulunan buzların erimesi de bu duruma bir örnektir. Su kaynaklarını bundan sonrası için çok dikkatli şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu noktada tarım bölgelerinde vahşi sulama biçiminde sulama yapmayı sürdürürsek çok zarar göreceğiz. Mevcut durumda orta derecede kuraklık görülüyor. 2024-2029 dönemleri arasında şiddetli kuraklık yaşanacak. Kısacası kırmızı alarm vereceğiz."

Yorumlar (0)