Kılıçdaroğlu o isim hakkında konuştu

Kılıçdaroğlu attığı tweet'te ünlü ismi andı. Sosyal medyada epey konuşuldu.

GÜNDEM 06.10.2019, 17:56
Kılıçdaroğlu o isim hakkında konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bahriye Üçok hakkında attığı tweet gündemde yerini buldu.

Attığı tweette CHP'li lider ünlü kadın ilahiyatçının Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşımayı kendine görev edindiğini ve bunu canı pahasına yaptığını ifade ederken Üçok'u demokrasi şehidi olarak tanımladı.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk kadın öğretim üyesi ve eski SHP milletvekili olan Bahriye Üçok, evine gönderilen bombalı paketle öldürülmüştü.

Bahriye Üçok kimdir?

1919 Trabzon doğumlu olan Üçok yüksek öğrenimini Ankara Dil Tarih Coğrafya fakültesinde Ortaçağ Trük-İslam Tarihi üzerine ve eş zamanlı olarak Devlet Konservatuarı Opera bölümünde tamamladı. Her iki bölümü de başarıyla bitiren ilk kadın ilahiyatçı 1954 yılında yayınladığı "İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar" başlıklı teziyle doçentlik ünvanına hak kazandı.

1971 senesinde senatörlük yaparak aktif siyasi hayata atılan ve siyasi terchini CHP'den yana kullanan Üçok 1977 senesinde CHP'ye katılarak 12 Eylül sonrası açılan Halkçı Parti'nin 1983 yılındaki kurucu üyesi oldu.

Yaptığı çalışmalar arasında "İslam'dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler", "İslam Tarihi", "Emeviler-Abbasiler ve Atatürk'ün İzinde Bir Arpa Boyu" gibi eserler bulunduran Bahriye Üçok 1988 Kasım'ında bir açık oturumda, “İslam’da örtünmenin ve oruç tutmanın zorunlu olmadığı” şeklindeki savlarından sonra aşırı tepki çekti ve tehditlere maruz kaldı. 

İlerleyen süreçte 6 Ekim 1990 günü Çankaya'daki evine İlmî Araştırmalar Vakfı tarafından gönderilen ekspres paketi açınca patlayan bombayla yaşamını yitiren Üçok'un cinayeti o dönem İslâmi Hareket adlı bir örgüt tarfından üstlenildi.

Fransızca,Arapça ve Farsça bilen ilk kadın ilahiyatçı laiklik ve kadın hakları konularına yaptığı vurguyla tanınıyordu.

Yorumlar (0)