Kıbrıs'ın genelindeki arazilerin yüzde 30'u Osmanlı mirası

Kıbrıs genelinde olan arazilerin yüzde 30'luk bir bölümü ve Kapalı Maraş'ın tamamının, Osmanlı'dan kalan miras vakıf arazileri olduğu biliniyor.

GÜNDEM 22.08.2020, 19:42
Kıbrıs'ın genelindeki arazilerin yüzde 30'u Osmanlı mirası

Kıbrıs genelinde bulunan arazilerin yüzde 30'u ve kapalı Maraş'ın bütününün Osmanlı'dan kalan vakıf arazilerine ait olduğu biliniyor.

Yalnızca Ada'nın güneyinde olan Ağrotur İngiliz Üssü'nde 2 bin 400 dönümün üzerinde Osmanlı vakıflarına ait araziler bulunuyor.

Osmanlı'nın 1571 yılında II. Selim zamanında Kıbrıs'ı fethetmesinin ardından dayanışma ve hayırseverlik anlayışla kurulan Kıbrıs Vakıflar İdaresi 449 senedir çalışmalarına devam ediyor.

Osmanlı'nın Ada'da idare anlayışına eş değer şekilde idaresi gerçekleştirilen EVKAF, 1878 yılında İngiltere'ye Kıbrıs'ın kiralanmasından sonra yapılan düzenlemelerle kendine özgü olan idari yapısını da büyük ölçüde kaybetti.

İngilizler tarafından 1878 yılında İngiltere ve Osmanlı arasındaki Kıbrıs'ın yeni durumunu düzenleyen anlaşmaya ek protokolle birlikte EVKAF'ın yönetim biçimini değiştirip kurum kendi denetimini ele aldı.

1914 senesinde İngiltere Ada'yı ilhak etti ve bu geçiş döneminde hazırlamış olduğu Seager Raporu'na dayanarak EVKAF arazilerine el koydu ve bunları da dilemiş olduğu şekilde uluslararası hukuku çiğneyerek yaptı.

EVKAF'ın toplumsal ve dini görevlerinin yanında, ticari, mali, kültürel restorasyon, eğitim, arşiv çalışmaları, turizm, tarım ve spor gibi alanlarda da görevleri mevcut.

Senelik geliri yaklaşık 30 milyon lira civarında olan EVKAF, pek çok kişiye burs verip ihtiyaç sahibi ailelere destek sağlıyor.

2020 bütçesinden EVKAF, KKTC'de İskele bölgesine bir okul binasının yapılması amacıyla 8 milyon liralık katkı gerçekleştirdi.

Yorumlar (0)