Kentsel dönüşüm nasıl yapılacak? 4 aşamalı yol haritası

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından "Kentsel dönüşümün nasıl yapılacağı" konusu gündeme taşındı. Konu ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 4 aşamalı bir yol haritası oluşturuldu.

GÜNDEM 10.03.2023, 09:54 10.03.2023, 15:08
Kentsel dönüşüm nasıl yapılacak? 4 aşamalı yol haritası

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında afet riski bulunan bölgelerde “kentsel dönüşümün nasıl uygulanacağı” konusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu noktada adım atan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 4 aşamalı bir yol haritası oluşturdu.

4 aşama belirlendi

Kentsel dönüşümde tehlikeli yapılar ile ilgili işleyiş, yapı sahiplerinin lisanslı kurum ve kuruluşlara "tespit başvurusu" ile başlıyor. Daha sonra ise "risk tespiti", "riskli yapının yıktırılması" ve "yıkım sonrası uygulama” işleyişiyle tamamlanıyor.

"Tespit başvurusu"

"Riskli yapı tespiti" için bakanlık tarafından uygulamaya konulan https://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar sitesi üzerinden lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara analizin yaptırılması gerekiyor.

“Risk tespiti”

Lisanslandırılan kurum ve kuruluşlar tarafından başvuruların ardından incelemelerle oluşturulan riskli yapı tespit raporu, İzmir, Ankara ve İstanbul’da ilçe belediyelerine, diğer kentlerde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine sunuluyor.

Belediyeler ve il müdürlüklerinin raporlarda bir yanlışlık olması durumuna karşı, "riskli yapı" biçimindeki şerh bildirimi ise bağlantılı tapu müdürlüğüne gönderiliyor. Yapı malikleri, tebligat gününden başlayarak 15 gün içinde riskli yapının olduğu bölgedeki belediyelere veya tapu müdürlüğüne giderek itirazda bulunabiliyor.

"Riskli yapının yıktırılması"

Netlik kazanan "riskli yapı" kararının ardından, yıkım adına yapı maliklerine 60 günden düşük olmayacak şekilde zaman tanınıyor. Bu zaman içerisinde yapının yıkılıp yıkılmadığı, yönetim tarafından denetleniyor. Yıktırılmamışsa, söz konusu yapının idari makamlar tarafından yıktırılacağı ifade edilerek en fazla 30 gün ek süre veriliyor.

“Yıkım sonrası uygulama”

Riskli yapıların yıkımının ardından parseller ve yeni bina inşa edilmesi noktasında yeniden inceleme sağlanıyor. Yapı sahiplerinin bu işlemler noktasında oy birliği sağlanmıyorsa, anlaşma yapılamayan maliklere ait olan taşınmazların değeri Sermaye Piyasası Kuruluna bağlı lisanslı değerleme kuruluşlarına iletiliyor.

Bu değer noktasında da oy birliği oluşturulmaması durumunda, yapıyla ilgili uygulamalara, maliklerin hisseleri yüzdesi kadar en az üçte iki fazlalıkla karar alınıyor. Bu anlaşma ve karar şartları il müdürlüklerine ve belediyelere iletiliyor.

Yorumlar (0)