Karadeniz gazında yeni gelişme! İşlemler başlıyor

Karadeniz’de keşfedilen doğalgazı çıkarmak için yürütülen çalışmalar kapsamında boru yerleştirme işlemlerine geçiliyor.

GÜNDEM 08.06.2022, 13:28 09.06.2022, 08:50
Karadeniz gazında yeni gelişme! İşlemler başlıyor

Karadeniz gazını çıkarmak ve vatandaşların hizmetine sunmak amacıyla yürütülen çalışmalar hız kazandı. Bu kapsamda Filyos’a gelen Bahama bayraklı ‘Castoro 10’ isimli gemi, bölgenin sığ noktalarında boru yerleştirme işlemlerini yürütecek. En önemli aşama olan derin deniz noktalarında ise ‘Castorone’ isimli gemi tarafından 2 bin metre derinlikte boru serme işlemi yapılacak. 

Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde çalışmalar sürüyor

Karadeniz’de keşfedilen toplam 540 milyar metreküp doğalgaz, tüm Türkiye’de büyük bir heyecana sebep olmuştu. Doğalgazı çıkarma işlemlerinde önemli rol oynayacak gemiler arasında yer alan ‘Castoro 10’ isimli gemi, Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra Filyos’a ulaştı. Doğalgaz bulunan bölgede hazırlık işlemleri devam ederken, gazın işleneceği Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’ndeki çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor. 4 bin 200’ü aşkın personel tarafından yürütülen çalışmalara toplam 16 gemi de aktif olarak destek veriyor. 

Çalışmalarda yer alacak ‘Castoro 10’ isimli gemi, Filyos’a geldi

Sığ noktalarda boru yerleştirme görevini yürütecek olan ‘Castoro 10’ isimli gemi, 140 metre uzunluğu ve 30 metre genişliği ile dikkat çekiyor. 10 bin 467 groston ağırlığında olan dev gemide 200 personel konaklayabiliyor. ‘Castoro 10’ ile birlikte Filyos’a gelen ‘Maersk Tracker’ adlı gemi de römork olarak görev yapıyor. Gerçekleştirilecek çalışmalar sonucunda Karadeniz gazı, denizin altından geçecek boru hatlarıyla karaya taşınacak. Boru hatlarının uzunluğu 170 kilometreyi bulacak. İlk boruların döşenme tarihi ise 10 Haziran olacak açıklandı. 

2 bin metre derinlikte boru dizme işlemi yapılacak

Sığ noktalardaki üstyapı ve altyapı çalışmaları sona erdikten sonra sığ deniz bölgelerinde 50 metreden itibaren borular dizilecek. ‘Castoro 10’ gemisi, bu çalışmalar kapsamında 5 kilometre boyunca boru dizmeye ve montaj işlemlerini gerçekleştirmeye devam edecek. Boru dizme işlemlerinin en önemli noktası ise derin deniz kısmında yaşanacak. Bu kapsamda çalışmalar yürütecek olan ‘Castorone’ adlı gemi, yaklaşık 2 bin metre deniz derinliğinde boru dizme ve montajlama görevlerini gerçekleştirecek. Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine devam eden ‘Castorone’ isimli geminin temmuz ayı içerisinde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Çalışmalar 5 ay boyunca devam edecek

170 kilometre boyunca devam edecek olan boru hattı montajına bu ay başlanacak ve yaklaşık 5 ay boyunca kesintisiz olarak devam edilecek. Derin denizde boru döşeme görevini yerini getirecek olan ‘Castorone’ geçmiş dönemde Baltık Denizi’nde yer alan ‘Baltic Pipe’ isimli boru hattının yapımında da aynı görevi üstlenmişti. İtalyan enerji şirketine bağlı olarak çalışan ‘Castorone’ ve ‘Castoro 10’, kuzey akım doğalgaz boru hattının yapımı sırasında da önemli katkılar sağlamıştı.   

2023 yılından itibaren vatandaşların kullanımına sunulacak

Doğalgazın tespit edildiği noktada, deniz altına yerleştirilecek olan üretim sistemine ilk aşamada 6 ile 10 arasında kuyu yerleştirilecek. Yerleştirilen bu kuyulardan ise günlük olarak 10 milyon metreküp doğalgaz çekilecek. Elde edilecek doğalgaz rezervi, 2023 yılından itibaren vatandaşlar tarafından da kullanılmaya başlanacak. Senelik 4 milyar metreküpe kadar doğalgaz akışı hedeflenirken, üretimin kademeli olarak artması bekleniyor. Bölgedeki en yüksek doğalgaz akışına 2027-2028 yılları arasında erişilmesi öngörülüyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılında müjdeyi vermişti

21 Ağustos 2020’de halka seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir müjdeyi paylaşarak, Karadeniz’de doğalgaz rezervi keşfedildiğini duyurmuştu. Kısa sürede yeni keşiflerle bölgede tespit edilen doğalgaz rezervi 540 milyar metreküpe kadar ulaştı. 2023’te şebekeye dâhil olması beklenen Karadeniz gazı, uzun süre dünya basınında da gündem olmuştu. 

Yorumlar (0)