Google'dan "Türkiye'ye özel algoritma" raporu!

Google şirketi, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu'nun, "Türkiye'ye özel geliştirilen algoritma ile kullanıcılar yönlendiriliyor." şeklindeki iddiasına 36 sayfalık raporla yanıt verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.06.2022, 13:40 Hakan Öksüz
Google'dan "Türkiye'ye özel algoritma" raporu!

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu, bir algoritma sayesinde Türk internet kullanıcılarının yönlendirildiğini ileri sürmüştü. Komisyon, Türkiye'ye özgü bir algoritma geliştirildiğini ifade ederek Google'ı suçlamıştı.

36 sayfalık rapor hazırlandı

Arama motoru Google, iddialara ilişkin Meclis Dijital Mecralar Komisyonu'na 36 sayfadan oluşan bir rapor sundu. "Türkiye'ye özel algoritma geliştirildiği" iddialarını reddeden Google, gönderdiği raporda, arama motorunun çalışma prensiplerini anlattı.

Rapordan: Herhangi bir politik görüş, öne çıkarılmıyor!

Raporda, politik amaçlar doğrultusunda arama sonuçlarını yönlendirmenin Google'a zarar vereceği, şirketin böyle bir yol izlemediği kaydedildi. Geliştirilen algoritmaların, ülkede gerçekleşen olayların doğruluğunu veya yanlışlığını belirlemediği aktarıldı.

Herhangi bir siyasi eğilime avantaj sunacak şekilde algoritma geliştirilmediği kaydedildi. Muhalif görüşlerin arama motorunda öne çıkarıldığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi. 

Kişisel verilerin satıldığı iddiası!

Google şirketinin dezenformasyonla mücadelede ön saflarda yer aldığına vurgu yapılan rapora göre, 2021 yılında yanıltıcı bilgiler verdiği saptanan en az 6 milyon içerik, YouTube'dan kaldırıldı. Öte yandan kişisel verilerin Google tarafından başka şirketlere satıldığına yönelik iddiaların da asılsız olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)