Kadir Şeker’e tahliye kararı verildi!

Konya'da sevgilisi Ayşe Dırla'yı (35) dövdüğü iddia edilen Özgür Duran'a (32) engel olmaya çalışırken Duran’ı kalbinden bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesi ile 12,5 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Yargıtay tarafından cezası bozulan Kadir Şeker'in tekrardan yargılandığı dava duruşmasında cezası 10 yıl 10 aya düşürülmüştü ve tutukluluk halinin sürmesi yönünde karar verilmişti. Bunun üzerine Kadir Şeker’in avukatının yaptığı itiraz kabul edildi ve Şeker hakkında bugün tahliye edilmesi yönünde verildi.

GÜNDEM 07.07.2022, 18:02
Kadir Şeker’e tahliye kararı verildi!

Olay, 5 Şubat 2020 tarihinde akşam saatlerinde Konya’nın Selçuklu ilçesindeki Yeni İstanbul Caddesinde bulunan Piri Reis Parkı'nda meydana gelmişti. Özgür Duran'ın, parkta sevgilisi Ayşe Dırla'yı dövdüğünü gören Kadir Şeker, olaya müdahale etmek isterken çıkan arbedede sırasında Duran'ı bıçaklayarak istemeden öldürdü. Olayın hemen ardından gözaltına alınan Kadir Şeker, çıkarıldığı mahkeme tarafınca tutuklandı. Kadir Şeker, 'kasten adam öldürme' suçundan dolayı yargılandığı 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra suçun 'haksız tahrik' altında gerçekleştiği gerekçesi ile ceza, ilk önce 15 yıla, ardından da Şeker'in duruşmadaki iyi hali göz önüne alınarak 12,5 yıla indirildi.

Karara itiraz edildi

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, kararın açıklanmasından sonra Konya Bölge Adliye Mahkemesi'ne yapılan 'haksız tahrik' indiriminin bahsi geçen davada en üst seviyeden uygulanması gerektiğini bildirdi ve itirazda bulundu. Bunun üzerine Şeker'in avukatları da mahkeme kararına itiraz ederek, olayın sadece meşru müdafaa olduğunu beyan etti. Konya Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onayladı ve dosya temyize gitmesi için Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Kadir Şeker'e verilen 12,5 senelik cezanın yüksek olduğunu belirtti ve 1'inci Ceza Dairesi'nden bu cezayı bozulmasını talep etti.

Yargıtay kararı bozdu

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, tutuklu yargılanan Kadir Şeker’e uygulanan cezayı yüksek buldu ve kararı bozdu. Yargıtay, kararı bozma gerekçesini ise şu ifadeler ile açıkladı: ''Sanık Kadir Şeker’in eylemini, maktulden tarafından kaynaklanan ve olay yerinden uzaklaşmaya çalışan sanığı tehdit edip, hakaret edip, üzerine yürüyerek tekme ve tokat ile vurması, ayrıca sanığın boğazını sıkarak basit tıbbi müdahaleyle yaralaması neticesinde yaşandığı' anlatıldı. Tahrik dolayısı ile 12 yılla 18 yıl arasında hapis cezası uygulanması gerektiğini belirten 5237 sayılı TCK'nin 29. maddesi uyarınca uygulama yapılırken sanığın uğradığı haksızlığın içeriğinin ulaştığı boyut da dikkate alınarak en az asgari düzeyde bir ceza verilmesi yerine, yazılı halde 15 sene hapis cezasına hükmedilmek sureti ile fazla ceza tayini, bozma kararını gerektirdiği için sanık müdafi ve Cumhuriyet savcısının temyiz isteklerinin kabulü ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin 15/04/2021 tarih ve 2021/390 Esas, 2021/705 Karar sayılı kararının CMK'nın 302/2. maddesi gereğince kararın isteme uygun şekilde bozulması yönünde karar verildi."

Kadir Şeker, tekrar hakim karşısına çıktı

Yargıtay, Kadir Şeker’in lehine en üst seviyede tahrik hükümlerinin uygulanmasına hükmedip, dava dosyasını yerel mahkemeye göndermeye karar verdi. Yargıtay’ın bu kararın ardından sanık Şeker, tekrar hakim karşısına çıktı

Mahkeme cezayı düşürdü, tutukluluğa devam kararı verdi

Yargıtay kararı sonrası Mahkeme heyeti, sanık Şeker'in cezasını 12,5 seneden 10 sene 10 aya düşürdü ve tutukluluk halinin sürmesine hükmetti.

Avukatın itirazı kabul edildi, Şeker’e tahliye kararı verildi

Bunun üzerine Kadir Şeker’in avukatı, önceki gün bir üst mahkeme olan 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne tutukluluk halinin devam etmesi kararına itirazda bulundu. 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi avukatın itirazı kabul etti ve Kadir Şeker'in tahliye edilmesi yönünde karar verdi.

Yorumlar (0)