Kadınlar iki maaşı da alabilecek!

Mahkemeden emsal teşkil edecek karar! Vefat eden kocasının maaşını alan kadınlar, babalarından kalan yetim maaşını da alabilecekler.

GÜNDEM 24.07.2019, 11:17
Kadınlar iki maaşı da alabilecek!

Yaşamını yitiren kocasının maaşını almaya başlayan Rizeli bir kadın, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından babasından aldığı yetim maaşı kesilince, durumu yargıya taşıdı ve davayı kazandı.

Rize’de görülen dava, diğer davalar için de emsal niteliğini taşıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Rize Barosu avukatlarından Remzi Kutanoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kararının hukuksuz olduğunun mahkemeler tarafından ispat edildiğini vurguladı. Avukat Remzi Kutanoğlu, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuştu. Avukat Remzi Kutanoğlu yaptığı açıklamada, “Kocalarını kaybeden hanımefendiler, bu durumda kocalarının bir maaşı varsa bu maaştan faydalanabiliyorlardı. Bunun dışında da babalarının da SSK (Sosyal Sigğortalar Kurumu) veya Bağkur’dan emekli olması durumunda da yasalara göre yetim aylığı adı altında bir maaş alıyorlardı. Yani hem kocadan hem de babadan maaş alıyorlardı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2016 yılından itibaren yetim aylığı dediğimiz bu maaşları yaygın bir şekilde kestiği görüldü. Vatandaşlarımız da bize kesinti ile ilgili müracaatta bulundu. Biz de burada bir hukuk mücadelesi verdik ve iş mahkemesine başvurduk.” diye konuştu.

Samsun'da yerel mahkeme reddetti, bölge mahkemesi ise kabul etti!

Samsun'da yerel mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Samsun Bölge Mahkemesi’ne başvurduklarını ve buradaki davanın davacı lehinde sonuçlandığını söyleyen Avukat Remzi Kutanoğlu, sonrasında Yargıtay’ın da bu kararı değiştirmediğini kaydetti.

Avukat Remzi Kutanoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“İlk önce yerel mahkeme davamızı reddetti. Daha sonra bölge adliyesinde, istinaf kanun yoluna başvurduk. Orada haklılığımızı kabul ettiler. Davacının hem kocasından hem de babasından maaş alabileceğini uygun buldular. 'Kocasından zaten alıyordu, ekstradan babasından da maaş bağlanmasına gerek yok' anlayışının doğru olmadığını, kocasından aldığı maaşın yanısıra babasından da maaş bağlanabileceğini, kurumun bu işleminin hatalı olduğunu tespit etti. Dolayısıyla kurumun işlemlerinde Yargıtay yolu da açık olduğu için kurum Yargıtay’a başvurdu ancak nafile! Yargıtay da bizim davamızın haklı olduğunu, vatandaşın hem kocasının maaşını hem de babasından dolayı yetim aylığını alabileceğine hükmetti. Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin bu şekilde bir kararı var. Bu karar Türkiye’deki tüm aynı durumundaki vatandaşlar için, özellikle kadınlar için faydalı ve emsal bir karardır. Şimdiden hepsine hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

"Hukuka aykırı uygulamayı SGK'nın durduracağını düşünüyoruz"

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun, vefat eden kocadan maaş aldığı için yetim maaşını kestiği kadınlara yönelik bu çalışmasının artık hukuka aykırı olduğunun kanıtlandığını belirten avukat Remzi Kutanoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bir çalışması var. Bununla ilgili emsaller arttığında, SGK zaten bir yorumla bu maaşı kesmişti, yine bu işlemi yaptıran talep tahsis formunda kocasından maaş aldığı belli, babasından yetim aylığını bağlayan yine SGK. Burada bir yorum farklılığıyla 2016 lıyından sonra yaygın bir şekilde yetim aylığını kesmeye başlamıştı SGK. Sonradan  tabii Sosyal Güvenlik Kurumu'nun işleminin hatalı olduğu bu şekilde onlarca da kabul edilmiş oldu. Yargıtay'ın da emsal kararları var. Bu da bir emsal karar oldu. Neticede hukuka aykırı bir işlem, bunu Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görüp ona göre bir yorum yapacağını düşüyoruz.”

Yorumlar (0)