TürkAkım'da kritik eşik aşıldı

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın Kıyıköy alım terminalindeki inşaat çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı. Hat, Rus gazını Türkiye'ye ulaştıracak, buradan da Avrupa'ya taşıyacak.

EKONOMİ 24.07.2019, 12:02
TürkAkım'da kritik eşik aşıldı

TürkAkım'ın Türkiye'deki alım terminalinde çalışmaların bu kritik eşiği geçişiyle birlikte, projenin hedeflenen operasyon tarihi 2019 yılının Aralık ayında faaliyete geçmesi için önemli bir dönüm noktasına ulaşılmış oldu. 

Türkiye'nin enerji güvenliğine ve enerji merkezi olma hedefine büyük katkısı olacak TürkAkım, Türkiye'ye senede 31,5 milyar metreküp doğal gaz iletecek. İki paralel hattan oluşan ve teknik açıdan dünyanın en gelişmiş doğal gaz projeleri arasında yer alan TürkAkım'ın inşaatının son adımı alım terminalinin tamamlanmasıyla birlikte projenin hayata geçecek olması Türkiye'nin enerji alanındaki konumu açısından stratejik bir adım olacak.

İki ayrı hat ile taşınacak doğal gazlar nereye gidecek?

TürkAkım'ı projesi kapsamında doğal gaz, Rusya'nın Anapa kentinden Kıyıköy'e deniz altından ilerleyen iki paralel hatla taşınacak. Birinci hattan gelecek 15,75 milyar metreküplük doğal gaz, BOTAŞ tarafından hayata geçirilen kara hattıyla Lüleburgaz yakınında doğal gaz dağıtım hattına bağlanarak Türkiye'nin kullanımına sunulacak.

TürkAkım projesi kapsamındaki ikinci hat üzerinden gönderilecek aynı miktardaki doğal gaz ise Kıyıköy'den Avrupa'ya ulaşacak. İkinci hattın yapımını ise BOTAŞ ve Gazprom'un ortak girişimi TürkAkım Gaz Taşıma Anonim Şirketi yürütüyor. İkinci hattın Avrupa'ya ulaşacak rotasında son dönemde Bulgaristan seçeneği daha çok güç kazanmış görünüyor.

"TürkAkım Türkiye-Rusya iş birliğini pekiştirecek"

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TürkAkım proje şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oleg Aksyutin, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TürkAkım proje şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oleg Aksyutin, "Kıyıköy alım terminalindeki tüm inşaat çalışmalarının %90'ını tamamlamış bulunuyoruz. Rusya'daki kara tesisleri %99 tamamlanmış bulunuyor. Karadeniz'in iki kıyısını birleştiren deniz hatlarının ikisi de tümüyle bitti. Projenin deniz kesimi rekor sürede tamamlandı." dedi.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TürkAkım proje şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oleg Aksyutin, bu aşamanın, teknik açıdan bu kadar zorlu bir proje için çok çarpıcı bir başarı olduğunun altını çizerek, "Türkiye kara kesimindeki inşaat süreci hem öngörülen proje takvimine hem de son derece sıkı güvenlik, toplumsal ve çevresel standartlara uygun şekilde ilerledi. TürkAkım boru hattının aralık ayının sonuna dek doğal gaz aktarmaya hazır hale geleceğine inancımız tam. TürkAkım böylece hem nesiller boyu Türkiye ve Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türkiye-Rusya iş birliğini daha da güçlendirecek." şeklinde konuştu.

Alım terminali inşaatı ve test işlemleri bittiğinde proje bitiyor!

TürkAkım Projesinin deniz kesimi kapsamında iki hat için toplamda deniz altında yaklaşık bin 860 kilometre boru döşendiği bilgisini veren TürkAkım İletişim Müdür Yardımcısı ve Proje Sözcüsü Aslı Esen, "Rusya ve Türkiye kara kesimlerinin inşaatında da sona doğru gelindi. Alım terminalini ve deniz kesimiyle olan yaklaşık 3,5 kilometrelik bağlantı hattını,. TürkAkım proje şirketi olarak bizler yapıyoruz. Projenin Rusya, Karadeniz ve Türkiye kesimleri artık tümüyle birleşmiş durumda. Kıyıköy'deki alım terminalinin yapımı ve test süreci de bitince proje tamamlanmış olacak." diye konuştu.

Bir ağaca 5 ağaç!

Kıyı geçişi ve alım terminaline kadar olan boru hattı güzergahının yeniden yeşillendirilmesi çalışmalarının da sona erdiğini ifade eden TürkAkım İletişim Müdür Yardımcısı ve Proje Sözcüsü Aslı Esen, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Şantiye sahası gibi geçici kullanım için ayrılan alanlar toprak örtüsünün eski haline getirilmesinin ardından yeniden ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğüne teslim edilecek. Kalıcı kullanım alanlarındaki ağaç kaybının telafisi için de BOTAŞ ve Orman Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında kaybedilen her ağaca karşılık beş ağacın dikilmesi ve beş yıl boyunca bakımlarının yapılması temin edildi." 

Yorumlar (0)