İzmir’de ormana giriş yasağı ne zaman başlıyor? Valilik açıkladı

Yaz sezonundaki olası yangınlara karşı şimdiden tedbirleri hayata geçirmeye başlayan İzmir Valiliği, 1 Haziran’dan itibaren kentteki ormanlık alanlara girişlerin yasaklanacağını duyurdu. 

GÜNDEM 06.05.2022, 15:41 07.05.2022, 15:53
İzmir’de ormana giriş yasağı ne zaman başlıyor? Valilik açıkladı

1 Haziran itibariyle başlayacak olan uygulama, 30 Ekim tarihine kadar devam edecek. Kentteki toplam 26 ormanlık alanı kapsayan kısıtlama ile olası yangınların önüne geçilmiş olacak. 

26 ormanlık alan tek tek açıklandı

İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada, yasağın hangi ormanlık alanlarda geçerli olacağı da tek tek sıralandı. Buna göre; Oğlananası, Çiçekli, Sarnıç, Atatürk, Pınarcık, Karacadağ, Kurudere, Kavaklıdere, Armutlu-Bayramlı, Dikmendağı, Doğanbey, Çatalkaya, Kartal, Başpınar, Nif Dağı, Foça, Korucuk, Uzunkuyu, Mehmetler, Parsa, Meryemana, Fındıklıdere-Çağlan, Karagöl, Kırkgeçit-Çatalçam, Yamanlar ve Karadere ormanlarına 1 Haziran’dan itibaren giriş yasaklanmış olacak. İzmir Kent Ormanı ise bu kısıtlamalardan muaf tutuldu. Yapılan açıklamada, “Olası durumlarda, gerekli görülmesi halinde İzmir Kent Ormanı’na da girişler yasaklanabilir” ifadelerine yer verildi.

Piknik yapmak ve yol üzerinde mola vermek yasaklanıyor

Yürürlüğe girecek olan uygulama çerçevesinde, ormanlık alanlarda ve içinden geçmekte olan yol kenarlarında piknik yapmak ve mola vermek yasaklanıyor. Valilikten konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, “Bahsedilen ormanlık bölgelere ilgili personeller haricinde giriş yapılması yasaklanmıştır. Bu ormanlık alanlarda piknik yapmak veya ormanlık alanların içinden geçen yol kenarlarında mola vermek de yasaklar dâhilindedir. Vatandaşlarımız, kendilerine ayrılan noktalarda, gerekli tedbirlere uyarak pikniklerini yapmaya devam edebileceklerdir. Piknik sonrası yakılan ateşin tamamen söndürüldüğünden ve bölgenin temiz olarak bırakıldığından emin olunduktan sonra alan terk edilecektir” ifadelerine yer verildi. 

Olası yangınlara karşı önceden tedbirler alınacak

Yapılan açıklamada orman içinde her türlü bitki örtüsünün temizlik amacıyla yakılmasının da yasaklandığı vurgulanarak, “Ormanlık alan etrafından tesisi bulunan kuruluşlar, olası bir yangın durumuna karşı personelleri ve ekipmanları ile gerekli önlemleri alarak bölgede bir koruma alanı oluşturacaklardır. Enerji nakil hatlarının yapımı ve onarımı hususunda faaliyet gösteren firmalar, hatların özellikle ormanlık bölgelerinde yer alan bölümlerini sık sık denetleyeceklerdir. Olası bir risk durumunda bölgedeki enerji kesilecektir. Belediyeler, bölgelerindeki çöp toplama noktalarında koruma bandı oluşturarak, olası bir yangına karşı erken tedbir alacaktır. Bu kapsamda bölgede iş makineleri hazır bekletilecektir” ifadelerine yer verildi.  

Yasaklara uymayanlara cezai işlem uygulanacak

İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, 1 Haziran’dan itibaren açıklanan yasaklara uymayanların cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Yapılan açıklamada, “Valiliğimizce, kararlaştırılan bu uygulamalar çerçevesinde kurallara harfiyen uyulması büyük önem arz etmektedir. Alınan kararlara uymayan ve aykırı davranışlarda bulunan kişiler hakkında ilgili kanun gereğince cezai işlem uygulanacaktır” denildi. 

“Yurdumuzun tüm ormanlarına bilinçle ve özveriyle sahip çıkalım”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de ormanlara tüm İzmirlilerin sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, “Değerli İzmirliler, geçmiş senelerde bizleri derinden üzen orman yangınlarını bu sene de yaşamamak adına 1 Haziran’dan girişleri yasakladığımız ormanlık bölgeleri tek tek sizlere aktarıyoruz. Lütfen kurallara uyalım. Yasaklanan ormanlarımız gibi, yurdumuzun tüm ormanlarına da bu bilinçle ve özveriyle sahip çıkalım. Ormanlar, geleceğe birer nefestir. Nefesimizi koruyalım” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (1)
Yaman yildirim 2 yıl önce
Tedbir almak yerine millete ormanı yasakliyor :) fıkra gibi, ama gerçek :)