İstanbullu şirketlerden ihracatta tarihi başarı!

İstanbul’da yer alan şirketlerin dış satımı geçtiğimiz yılın yüzde 27 önüne geçerek tüm zamanların en yüksek ocak şubat ihracat rakamlarına ulaştı.

GÜNDEM 06.03.2022, 14:09 07.03.2022, 09:00
İstanbullu şirketlerden ihracatta tarihi başarı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden elde edilen bilgilere göre Türkiye ihracatının önemli bir kalemi olan İstanbullu şirketler bu sene de başarılı bir grafik çizmeye devam ediyor. Geçtiğimiz sene ihracatta aylık bazda rekorlara imza atan şirketler yeni yılda da rekorlarına yenilerine eklemeye devam ediyor. İstanbul’da yer alan özellikle sanayi şirketleri yurt dışına oldukça ürün satıyor.

Satış rakamları yüzde 27,1 arttı

İstanbullu şirketler geçtiğimiz yılın ilk iki ayındaki verileri geride bırakarak satış rakamlarını yüzde 27,1 artırdı. Şirketler yılın ilk iki ayında toplam 14 milyar 985 bin dolarlık satış gerçekleştirdi. Bu rakamlar tüm zamanların en iyi Ocak ve Şubat rakamlarını da gösteriyor. İstanbul bu anlamda Türkiye’nin bir lokomotifi olarak diğer illeri de geride bırakmaya devam ediyor. İstanbul’un ardından en çok satış yapan il Kocaeli oldu. Kocaeli yılın ilk iki ayında 2 milyar 537 milyon dolar satış gerçekleştirdi. Kocaeli’nin ardından gelen Bursa 2 milyar 182 milyon dolar ve İzmir ise 1 milyar 1 milyar 626 milyon dolar satış gerçekleştirdi.

Türkiye’deki ihracatın yüzde 40’ı İstanbul’dan yapılıyor

İstanbul bu verilerle birlikte Türkiye ihracatının neredeyse yüzde 40’ında pay sahibi oldu. Şirketler ocak ve şubat aylarında 22 farklı noktaya ürün ulaştırdılar. Satış rakamları bir önceki yılın ocak ve şubat dönemine göre 3 milyar 195 milyon dolar arttı. Değer bazında artışı İstanbul’un ardından Kocaeli, İzmir ve Ankara takip etti. Kocaeli’deki artış 505 milyon 237 bin dolar, İzmir’de 270 milyon 404 bin dolar, Ankara’da ise 259 milyon 45 bin dolar oldu.

Sanayi sektörü dikkat çekiyor

İstanbul Türkiye’nin lokomotifi olmaya devam ederken İstanbul’da ocak ve şubat aylarında en fazla satış ise sanayi sektöründe yaşandı. En fazla dış satım ise 2 milyar 279 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon şirketlerinde gerçekleştirildi. Bunun 2 milyar 303 milyon dolar ile kimyevi maddeler, 1 milyar 673 milyon dolar ile çelik sektörü, 1 milyar 316 milyon dolar ile demir ve demir dışı metaller sektörü takip etti. Elektrik ve elektronik sektörü ise 1 milyar 142 milyon dolarda kaldı.

24 sektördeki satış arttı, 3 şirkette azaldı

İstanbullu şirketlerin satış rakamları geçen senenin aynı dönemine göre 24 sektörde artarken 3 sektörde ise gerileme yaşadı. İhracatı en fazla artan sektör yüzde 132 artış ile savunma ve havacılık sanayinde yaşandı. Gemi ve yat hizmetleri yüzde 122 ile en çok büyüyen ikinci sektör olurken demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 61 büyüme gerçekleştirdi. Gıda bölümlerinden meyve ve sebze mamullerinin satış rakamları geçtiğimiz yıla göre yüzde 54 artarken su ürünleri ve hayvansal mamulleri ise yüzde 50 büyüme gerçekleştirdi. İstanbul’da faaliyet gösteren ve en çok gelişen havacılık ve savunma sanayi şirketleri satış rakamlarını 398 milyon 592 bin dolar artırdı. Rakamsal olarak en büyük ikinci artış ise su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe yaşandı. Bu sektördeki rakamlar geçtiğimiz yıla göre 105 milyon 444 bin dolar arttı.

En fazla ihracat Almanya’ya yapıldı

İstanbul’da üretimi yapılan ürünlerin en fazla Almanya’ya ihraç edildiği tespit edildi. Buna göre Almanya’ya yapılan ihracatın parasal karşılığı 1 milyar 435 milyon dolar oldu. Almanya’nın ardından en çok satış yapılan yer Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD’ye satışlar 770 milyon doları üzerine çıktı. ABD’yi Birleşik Krallık ve İtalya takip etti. Bu iki ülkeye 748 milyon ve 630 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İstanbullu şirketlerin değer bazında ihracatını en çok artırdığı ülke ise 289 milyon dolarla Amerika Birleşik Devleri oldu. ABD’nin ardından Almanya ve İsrail yer aldı. En fazla ihracat yapan 10 şehir ise şu şekilde oldu: İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep, Ankara, Sakarya, Manisa, Denizli, Hatay.

Yorumlar (0)