İstanbul’da diğer partiler hangi adayı destekleyecek?

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerini yenileme kararı alması üzerine, gözler 31 Mart seçimlerine katılan partilere çevrildi.

GÜNDEM 08.05.2019, 18:01 08.05.2019, 18:15
İstanbul’da diğer partiler hangi adayı destekleyecek?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için 31 Mart’ta 10 milyon 560 bin 963 seçmen sandık başına gitti. Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı kararla yenilenecek olan İstanbul seçimlerinde sadece 31 Mart’ta kayıtlı olan seçmenler oy kullanabilecek. İkametini İstanbul’a yeni taşıyanlar oy kullanamayacak.

31 Mart seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinin adayı Ekrem İmamoğlu ve AK Partinin adayı Binali Yıldırım İstanbul oylarının toplamının %97,3 aldılar. Diğer partilerin aldığı toplam oy oranı ise %2,7’de kaldı. YSK Ekrem İmamoğlu’na mazbatayı verdiğinde arada ki oy farkı sadece 13 bin 729’du. Rakamlar bu derece bıçak sırtı olunca CHP ve AK Partililer gözlerini %2,7 oy alan diğer siyasi partilere diktiler. %2,7’lik oran 224 bin 37 oya tekabül ediyor ve bu sayı aradaki oy farkının 16 katına eşit.

31 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için toplam 11 aday yarışmıştı. Seçimlere katılan partiler, adayları ve aldıkları oy şu şekildeydi:

Cumhuriyet Halk Partisi - Ekrem İmamoğlu, 4 milyon 169 bin 765 oy

AK Parti - Binali Yıldırım, 4 milyon 156 bin 36 oy

Saadet Partisi – Necdet Gökçınar, 103 bin 364 oy

Demokratik Sol Parti – Muaammer Aydın, 30 bin 884 oy

Büyük Türkiye Partisi - Selim Kotil, 27 bin 87 oy

Demokrat Parti – Ersan Gökgöz, 22 bin 268 oy

Vatan Partisi - Mustafa İlker Yücel, 15 bin 428 oy

Türkiye Komünist Partisi - Zehra Güner Karaoğlu, 10 bin 349 oy

Emekçi Hareket Partisi (Bağımsız aday) - Özge Akman, 2 bin 430 oy

Çoğulcu Demokrasi Partisi (Bağımsız aday) - Doğan Duman, 2 bin 23 oy

Türkiye Komünist Hareketi (Bağımsız aday) -  Aysel Tekerek, 1538 oy

Hangi adaylar seçimlerden çekilecek?

31 Mart’ta seçime katılan adaylardan bazılarının başka adaylar adına oylarından feragat etmesi bekleniyor.

Türkiye Komünist Partisi Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimin iptal edilmesi kararını protesto etmek amacıyla seçimi protesto edeceğini açıkladı. Partinin aldığı bu karar oylarını Ekrem İmamoğlu’na yönlendireceği şeklinde yorumlandı.

Emekçi Hareket Partili bağımsız aday Özge Akman da Twitter’dan yaptığı açıklamayla Ekrem İmamoğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu.

Türkiye Komünist Hareketi’nin bağımsız adayı Aysel Tekerek darbe benzetmesi yaparak yapılacak yeni seçimlere katılmayacaklarını duyurdu.

Vatan Partisi ve Çoğulcu Demokrasi Partisi seçimlere kendi adaylarıyla tekrar gireceklerini ilan ettiler.

Seçimlerde Millet İttifakını desteklemeyerek kendi adaylarını çıkartan Saadet Partisi, propaganda sürecinde AK Partililer tarafından Millet İttifakının gizli ortağı olmakla suçlanmıştı. Saadet Partisi seçimlerde aday çıkarıp çıkarmayacaklarını henüz belirlemediklerini duyurdu.

Demokratik Sol Parti’yle seçim öncesi birçok polemiğe giren Cumhuriyet Halk Partisi bugün destek istemek için ziyarette bulundu. DSP’li yetkililer kararlarını değerlendirmelerini tamamladıktan sonra vereceklerini duyurdu. 

Büyük Türkiye Partisi ve Demokrat Parti ise kararlarını henüz açıklamadılar. 

 

Yorumlar (0)