İsrail ordusundan, "Gazze'deki Şifa Hastanesini boşaltın" talimatı

İsrail- Filistin çatışmasında son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... 43 gündür Gazze'yi bombalayan İsrail Han Yunus'ta bir konut binasına saldırdı. Saldırı nedeniyle 26 kişi hayatını kaybetti. Filistin haber ajansı saldırıda ölenlerinin çoğunun çocuk olduğunu açıkladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 8 gün boyunca binlerce kişinin bulunduğu Şifa Hastanesi'ne sadece 400 kişilik yemeğin girişine izin verildiğini, bu süre zarfında da 4'ü prematüre bebek olmak üzere 51 hastanın öldüğünü duyurdu. Ayrıca İsrail Şifa hastanesinin 'önümüzdeki saatte' boşaltılması emrini verdi.

GÜNDEM 18.11.2023, 11:47 18.11.2023, 17:49 Hanife
İsrail ordusundan, "Gazze'deki Şifa Hastanesini boşaltın" talimatı

İsrail’in Gazze işgaline yönelik 43 gününde de son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İşte saat saat son gelişmeler:

5:40

İsrail okulu hedef aldı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail ordusu bu sefer Gazze'deki bir okulu hedef aldı. İsrail merkezli Haaretz gazetesi Gazze'nin kuzey kısmındaki El Fakhoura okuluna saldırı düzenlendiği ve saldırıda düzinelerce kişinin öldüğü haberlerinin geldiğini yazdı.

Al Jazeera saldırıda en az 200 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Söz konusu okul yüzlerce mülteci aileye barınak sağlıyordu. Gazze'deki sağlık bakanlığından bir yetkili AFP haber ajansına, İsrail güçlerinin El Fakhoora Okulu'nu vurması sonucu en az 50 kişinin öldüğünü söyledi.

14:22 

IDF, kuzey Gazze'deki tahliyeler için insani amaçlı duraklamaları duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri, Filistinlilerin güneye tahliyesini sağlamak için Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki insani duraklamaların bugün de devam edeceğini söyledi. IDF'nin Arapça konuşan Sözcüsü Yarbay Avichay Adraee, X kanalında Salah a-Din yolunun saat 16.00'ya kadar güneye doğru hareket için açık olacağını söyledi.

13:14

BBC: Hamas'ın Şifa Hastanesi'nde üssü olduğuna dair kanıt yokluğu, İsrail üzerindeki ateşkes baskısını artıracak

BBC'den İsrail'in Şifa Hastanesi hamlesi ile ilgili dikkat çeken bir analiz geldi. BBC 'Hamas'ın Şifa Hastanesi'nde üssü olduğuna dair kanıt yokluğu, İsrail üzerindeki ateşkes baskısını artıracak' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Jeremy Bowen imzalı yazıda şu ifadelere yer verildi;

İsrail güçleri Gazze'deki Şifa Hastanesine gireli günler oldu ve burasının Hamas'ın ana komuta merkezi olduğuna dair kanıt arayışları devam ediyor gibi görünüyor.

Hastanenin içinde bağımsız bir denetimin olmadığını; gazetecilerin Gazze içinde serbestçe hareket edemediğini ve bölgeden haber yapan herkesin İsrail ordusunun himayesinde çalıştığını hatırlamamız gerekiyor.

İsrail'in şu ana kadar sunduğu kanıtın, İsrail'in hastanede Hamas'ın komuta sisteminin merkezi olduğuyla ilgili retoriğini ikna edici hale getirdiğine inanmıyorum. Orada bu tür bir merkez varsa -ki bu olasılığa dair 2014'ten beri spekülasyonlar dolaşıyor- İsrailliler henüz bunun varlığına dair kesin kanıtı dış dünyayla paylaşmadılar.

12:00

Filistinli doktor: Yol boyunca askerler tarafından aşağılandılar

Şifa hastanesinde doktor olan Münir el-Barş, İsrail ordusunun tıbbi tesisin bir saat içinde tahliye edilmesi emrini vermesi üzerine neler yaşandığını anlatıyor.

El-Barsh, 'Yol boyunca askerler tarafından aşağılandılar' dedi. Yaklaşık 450 hasta tahliye edilirken, 120'ye yakın hasta ise hareket edemediği için geride kaldı. Onlara yardım etmek için hastane müdürü, diğer dört doktor ve küçük bir hemşire grubu kaldı.

Filistinli doktor 'Hastaların çoğu tekerlekli sandalyeye ya da tekerlekli yataklara bindirildi. Aile üyeleri yaralı çocuklarını veya ebeveynlerini kendileri taşımak zorunda kaldı. Bunlar korkunç, benzeri görülmemiş sahneler.'

11:49

Ürdün Dışişleri Bakanı: İsrail, Filistinli sivillere karşı bariz bir saldırı gerçekleştiriyor

Ürdün dışişleri bakanı, İsrail'in Hamas'a karşı savaşını sert bir şekilde eleştirdi ve bunu Filistinli sivillere yönelik, Ortadoğu'nun tamamını yutmakla tehdit eden “bariz bir saldırı” olarak tanımladı. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün Bahreyn'deki Manama Diyaloğu zirvesinde konuşan Safadi, "Hepimiz, İsrail savaşının sadece Gazze'ye değil, genel olarak bölgeye getirdiği felaket hakkında yüksek sesle ve net bir şekilde konuşmalıyız" dedi.

10:44

İsrail güçleri Şifa hastanesinin 'önümüzdeki saatte' boşaltılması emrini verdi

Bölgedeki AFP muhabiri, İsrail askerlerinin hoparlörler üzerinden El Şifa hastanesinin "önümüzdeki saat içinde" boşaltılması emrini verdiğini bildirdi.

07:51

İsrail Gazze'nin güneyindeki konut binasına saldırdı: 26 kişi öldü

AFP haber ajansının yerel bir hastane müdürüne dayandırdığı haberine göre, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir konut binasına düzenlenen saldırıda en az 26 kişi öldü.

Nasser Hastanesi müdürü, Hamad'daki bir konut binasına düzenlenen saldırı nedeniyle 23 kişin ağır yaralı olduğunu belirtti.

Filistin haber ajansı saldırıda ölenlerinin çoğunun çocuk olduğunu açıkladı.

7.08

Gazze Sağlık Bakanlığı: Şifa Hastanesi'nde mahsur kalanlar 8 gündür aç ve susuz

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail'in kuşattığı Şifa Hastanesi'nde 7 binden fazla insanımız var. İçeri alınmasına izin verilen yiyecek miktarı sadece 400 kişiye yetiyor. Hastanedeki hastalar açlık ve acı çekiyor, yerinden edilenler bir parça ekmek bile bulamıyor." ifadelerine yer verdi.

Binlerce insanın bulunduğu hastaneye 8 gündür zikredilmeyecek miktarda yiyecek ve su girdiğini belirten Kudra, "Bu süre zarfında 4'ü prematüre bebek olmak üzere 51 hasta öldü." bilgisini paylaştı.

İletişim kaybı nedeniyle Şifa Hastanesi'nin dünyadan tamamen izole hale geldiğini vurgulayan Kudra, hastanede biriken çöplerin mahsur kalanlar için yeni bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Kudra, "İşgal güçleri Şifa Hastanesi'nin altyapısını, su kuyularını ve oksijen ağını tahrip etti. Hastanede bin 500 sağlık personeli, yüzlerce hasta ve 7 binden fazla yerinden edilmiş insan ölümle karşı karşıyadır." değerlendirmesinde bulundu.

7.00

İsrail'in Gazze'ye Saldırılarında Son Durum

Başlangıç:

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’in durumu:

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana 51’i Gazze içerisindeki çatışmalarda 6’sı da Lübnan sınırında olmak üzere 372 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gaze’nin durumu:

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 5 bini çocuk ve 3 bin 300'ü kadın olmak üzere 12 bini aşkın kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 212 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail-Hizbullah çatışmasın da son durum:

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

06:50

BM: Şifa Hastanesi'nde elektrik kesintisi nedeniyle dördü prematüre bebek olmak üzere 40 hasta hayatını kaybetti

BM'nin raporuna göre, hastane yöneticileri 11 Kasım'dan bu yana tıbbi tesisteki elektrik kesintisi nedeniyle dördü prematüre bebek de dahil olmak üzere 40 hastanın öldüğünü bildirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (UNOCHA) son Gazze durum raporunda ayrıca, Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat bölgesindeki konut binalarına gece geç saatlerde düzenlenen hava saldırılarında en az 20 kişinin öldüğü ve yaklaşık 140 kişinin enkaz altında kaldığı belirtildi.

Yorumlar (0)