İran aradığı uzlaşıyı Avrupa'da mı bulacak?

AB Dış Politika Şefi Mogherini İran'la yürütülen süreç için "Umudumuz aklın galip gelmesidir." dedi.

GÜNDEM 26.09.2019, 09:51 26.09.2019, 11:06
İran aradığı uzlaşıyı Avrupa'da mı bulacak?

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini’nin Birleşmiş Milletler'deki bir toplantının ardından verdiği röportaja göre İran’la nükleer anlaşması yapmış olan devletler anlaşmayı çok zor olmasına rağmen yine de korumayı taahhüt ediyorlar.

2015 Paktının İran’a karşı yaptırımların rahatlaması karşılığında nükleer çalışmalarını kısıtlamaya yönelik olduğu biliniyordu. Ancak Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl anlaşmayı tek taraflı olarak bozup İran’a karşı politik bir koz olarak geniş güvenlik ve ticaret yaptırımları uygulamaya başlayınca süreç bozulmuştu.

Mogherini Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya, Çin ve İran’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs 2018’den çekildiği anlaşmayı uygulama çabalarını sürdürme konusunda anlaştıklarını söyledi.

İran bu yılın Mayıs ayından itibaren misilleme yapmak amacıyla anlaşmanın koyduğu nükleer kısıtlarını aşmaya başlamıştı. Şimdiyse İran’ın taleplerinin balistik füzeler konusundaki kısıtlamaları müzakere etmek ve Ortadoğu’da ABD vekili devletlerin desteklenmesini engellemek olduğu söyleniyor.

İran, eğer anlaşmayı imzalayan Avrupalı devletler Nükleer Paktı altında kendilerine söz verilen ancak ABD yaptrımlarıyla engellenen ihracat piyasasına ulaşım talebi yerine getirilirse tedbirlerin bozulabilir olduğunun altını çiziyor.

Anlaşmadan beklenen iktisadî faydanın görülmemesi halinde İran Kasım itibariyle yükümlülüklerini de azaltacağını ifade ediyor.

“İran tarafından bugüne kadar atılmış her adım geri döndürülebilir, bu sebeple İran’ı adımlarını değiştirmeye ve uzlaşmacı bir tutuma davet ediyoruz.” diyen Mogherini süreçle ilgili tutumunu “ Umudumuz aklın galip gelmesidir.” şeklinde ifade ediyor.

                                                                                                                           

Yorumlar (0)