İBB’den “asma kat” yönetmeliği: Yasak gelebilir

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında, binalara yönelik birçok unsur göz önüne gelmeye başladı. Bu noktada çalışma sağlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, asma katın yasaklanmasına dair bir yönetmelik oluşturdu.

GÜNDEM 14.03.2023, 11:06
İBB’den “asma kat” yönetmeliği: Yasak gelebilir

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler 11 kenti enkaza dönüştürdü. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği yıkıcı depremlerin sonrasında, asma katlar da tartışılan konular içerisinde yer aldı. Ruhsat verilen projelerde bu katların inşa edilmesini engelleyici bir yönetmelik bulunmuyor fakat muhtemel bir deprem sırasında asma katın binanın dayanıklılığını düşürdüğü ifade ediliyor. Bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi idaresi, yeni inşa edilecek binalarda söz konusu katların yapılmasını engelleyecek bir yönetmelik oluşturdu.

“En fazla kırılganlık gösteren unsur asma kat”

Deprem sorasında asma katın kırılganlık durumu oluşturduğuna işaret eden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, bu nedenle asma katın yapılmasına onay verilmediğini ifade etti.

"Bunun ardından İstanbul'da yönetmeliğimiz faaliyete sokulduğunda asma kat binalarda yapılamayacak" diyen Gökçe, bu depremde sırasında en çok kırılganlık göstermiş nedenlerden bir tanesi olarak dikkat çektiğini dile getirdi.

Farklı yönetmeliklerde sunulacak

Bu hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ele alınacak yönetmelikle beraber, iki katı geçen yapılarda bodrum katının mecburi duruma getirilmesi, yapıların 5 senede bir kontrol edilmesi ile riskli olan binaların etiketlenmesi de bulunuyor.

Yorumlar (0)