HİSAR-A’dan tam isabet!

Milli Savunma Bakanlığı, Aselsan ve Roketsan tarafından geliştirilen Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A füzesinin atışında hedef uçağın başarı ile vurulduğunu açıkladı.

GÜNDEM 04.05.2021, 16:16 04.05.2021, 17:44
HİSAR-A’dan tam isabet!

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) Projesi muayene ve kabul faaliyeti kapsamında; 03 Mayıs 2021’de Aksaray Atış Alanında, Otonom Füze Fırlatma Sisteminden gerçekleştirilen HİSAR-A füzesi atışında hedef uçağın başarıyla vurulduğu belirtti.

Ambargoya rağmen üretildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara-Niğde Otoyolu 2. Kesim Açılış Töreni'ne yaptığı canlı bağlantıda savunma sanayii alanındaki bu önemli gelişmeyi ve üretim sürecindeki sıkıntıları ilk defa paylaştı. 

Erdoğan füze üretimi sırasında bir parçada karşılaşılan ambargo nedeniyle Hisar A+ hava savunma füzesinin üretiminin birkaç ay geciktiğini ancak buna karşın yerli ve milli imkanlarla o parçanın da üretilip füzede seri üretime geçildiğini aktardı. 

Otonom HİSAR A+ da hazır

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) yapılan açıklamada da Türkiye'nin HİSAR A+ Projesi sistemlerinin envantere girmeye devam ettiği bilgisi verildi.

Atış İdare Cihazı ile koordineli çalışan Füze Fırlatma Sistemleri ve füzelerin envantere girmesiyle birlikte tam otonom olarak görev yapabilme kabiliyetine sahip, üzerinde bütün sensör, komuta kontrol, atış kontrol unsurlarını ve füzeleri barındıran Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi'nin (Otonom HİSAR A+) de kullanıma hazır hale geldiği bilgisi paylaşıldı.

Otonom HİSAR A+'ın zırhlı mekanize hareketli birliklerin hava savunma görevini üstleneceği belirtildi.

HİSAR- A hava savunma füzesinin özellikleri

Farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanan Hisar A özellikleri şöyle: 

• Her türlü arazi şartında hareket etme ve hızlı mevzi değiştirme  

• Kısa reaksiyon süresi, 

• Dik atım kabiliyetleri ile 360 derece koruma yeteneğine ve herhangi bir unsura ihtiyaç duymadan hedefleri önleme yeteneği.

"Hava savunmada ciddi bir güç çarpanı"

Yüksek manevra kabiliyeti ve çift darbeli motor teknolojisine sahip HİSAR A+ füzesiyle ilgili şu bilgilere de yer verildi:

• Füzenin yüksek etkinlikli ve parçacık tesirli harp başlığı TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirildi. 

• Sistemin hedefleri arasında, sabit ve döner kanatlı hava platformlarıyla çeşitli tipte füzeler ve insansız hava araçları (İHA) yer alıyor. 

Günümüz harekat ihtiyacına ve tehditlerine uygun olarak tasarlanan sistemin, hava savunma alanında ciddi bir güç çarpanı olacağı belirtildi.

Yorumlar (0)