Güvenlik soruşturması teklifi Meclis'ten geçti

Güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

GÜNDEM 08.04.2021, 00:26
Güvenlik soruşturması teklifi Meclis'ten geçti

Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Söz konusu teklife göre, arşiv araştırması ilk kez ya da yeniden memuriyete veya kamu görevine atanacaklar için uygulanacak.



Detaylar paylaşıldı

Buna göre, arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması birlikte gerçekleştirilecek. Teklif, "Kurum ve kuruluşlarda, yetkili olmayan şahısların bilgi sahibi olmaları durumunda devlet güvenliğinin, ulusal bütünlüğün ve varlığın, dış ve iç menfaatlerin zarara uğrayabileceği veyahut tehlikeye düşebileceği belge ve bilgilerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, emniyet, jandarma, istihbarat ve sahil güvenlik teşkilatlarında çalıştırılacak kamu çalışanı, tutukevleri ve ceza infaz kurumlarında çalışacak olan personel, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak olan öğretmenler, üst kademede bulunan kamu yöneticileri, özel kanunları uyarınca arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasına tabi tutulan şahıslar, milli güvenlik yönünden stratejik öneme sahip birim, tesis, proje, hizmetlerde statüsü veyahut çalışma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilenler." şeklinde sıralandı.



Birincil derecedeki yakınlar muaf

Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasındaki hususlara ek olarak şahsın; görevin getirdiği niteliklere ilişkin güvenlik güçleri ve istihbarat birimlerindeki olgusal verilerinin, yabancı devlet kurum ve kuruluşları ile yabancılarla bağının, terör örgütleri veyahut suç işlemek maksadıyla kurulan örgütlerle irtibat, eylem birliği, iltisak içinde olup olmadığının, mevcut kayıtlardan ve şahsın görevine yansıyacak konuların denetime elverişli olacak yöntemler ile yerinden araştırılmak suretiyle belirlenmesini içerecek.

Güvenlik soruşturması, şahsın birincil derece yakınlarını kapsam dışında bırakacak. 



'Dışişleri Bakanlığı' ayrıntısı

Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi maksadıyla Değerlendirme Komisyonu kurulacak. Söz konusu komisyon, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı'nın görev vereceği bir üst kademe yöneticisinin, Meclis Başkanlığı'nda genel sekreter yardımcısının, bakanlıklarda bakan yardımcısının, diğer resmi kurum ve kuruluşlarda en üst yöneticinin görev vereceği bir üst kademe yöneticisi olabilecek ve komisyon beş kişiden meydana gelecek.

Kişisel verilerin işlenme maksadının ortadan kalkması durumunda veyahut her durumda iki senenin sonunda Değerlendirme Komisyonu tarafından silinecek. Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurluğu ile yurt dışında ve konsoloslukta istihdam edilecek çalışanlar için arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılacak.

Yorumlar (0)