Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Almanya’ya: “Türkiye’ye baskı yapın”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclis Başkanı Demetriou, Türkiye’nin doğal gaz arama çalışmaları konusunda Almanya'dan destek istedi. Türkiye'nin ortaklık sağlaması adına Rum yönetimi, Almanya’dan “baskı” talep etti.

GÜNDEM 11.09.2022, 10:52 11.09.2022, 11:03
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Almanya’ya: “Türkiye’ye baskı yapın”

Karadeniz’de doğal gaz arama çalışması yapan ve sonucunda da başarı olan Türkiye, Doğu Akdeniz'de de sondaj çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu durum ise en fazla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni huzursuz ediyor.

İsteklerini farklı şekillerde iletiyorlar

Doğu Akdeniz meselesinde ve Kıbrıs hususunda devamlı olarak farklı ülkeler ile görüşen GKRY, taleplerini değişik şekillerde kabul ettirmeye uğraşıyor. Bu duruma örnek olarak ise yeni bir gelişme yaşandı.

Rumlar, Almanlardan baskı yapmasını istiyor

Almanlardan Türkiye’ye karşı iş birliği baskısı oluşturmasını isteyen Kıbrıs Cumhuriyeti Meclis Başkanı Annita Demetriou, sondaj çalışmaları için isteğini farklı şekillerde iletmeye devam ediyor.

Berlin ve Ankara arasındaki ikili ilişkilerin “iyi olduğunu” ifade eden Kıbrıs Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Annita Demetriou, “Almanya ve Türkiye arasındaki ilişki gayet iyi. Almanya bu durumu kullanmalı ve Türkiye'yi ortaklığa yönlendirmeli.” dedi.

“Taleplerimiz yerine gelirse, doğal gaz göndeririz”

Bir basın kuruluşuna röportaj veren Demetriou, “Alman yönetimi eğer talebimizi yerine getirirse Kıbrıs kesimi Almanya'ya daha hızlı bir şekilde doğalgaz yollayabilecektir.” şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ın 2027 senesinin sonrasında Avrupa Pazarı'na doğal gaz ihracatı sağlayabileceğini ifade eden Parlamento Başkanı, “Almanya'nın desteği ve yardımı ile bu süre daha geriye çekilebilir. Fakat Türkiye ile egemenlik alanları hususunda yaşadığımız çatışmalar, Ankara'nın toprak istekleri ve Kıbrıs'a ait olan denizlerde bulunan münhasır ekonomik alanlarda gerçekleştirdiği eylemler bu düşüncenin önünde duran çok büyük bir engeldir.” dedi.

Yorumlar (0)