Gözler kabine toplantısında: Şehirler arası seyahat yasağı tamamen kalkabilir!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek kabine toplantısından önemli kararlar çıkacağı öngörülüyor. 15 ilde 3 Haziran günü sona erecek olan seyahat yasağının tamamen kaldırılabileceği veya tehlikenin yüksek olduğu birkaç ilde bir süre daha sürebileceği ifade ediliyor.

GÜNDEM 28.05.2020, 09:26
Gözler kabine toplantısında: Şehirler arası seyahat yasağı tamamen kalkabilir!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün video konferans yöntemiyle son defa gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne Huber Köşkü'nden başkanlık edecek. Gelecek haftadan itibaren Ankara'da mesaisine başlayacağı düşünülen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bakanlardan brifing alacağı toplantıda normalleşme süreci ele alınacak. 

Toplantıda, 3 Haziran günü sona erecek olan seyahat yasağının yanı sıra, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkma yasağına ilişkin değerlendirmeler gerçekleştirilecek. 

"Bize biraz daha zaman tanıyın"

Söz konusu yasakların, ikinci dalganın ortaya çıkmaması için henüz tamamen kaldırılmayacağı ifade ediliyor. Planlamaya göre, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar için getirilen yasağın bir süre sonra toplu alanlara girme sınırlandırmasıyla ortadan kaldırılabileceği belirtiliyor. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Genç arkadaşlarım, sokağa çıkma kısıtı kalktı. Maalesef bu uygulama 15-20 yaş grubunu, 65 yaş üstü büyüklerimizi ve 14 yaş altı çocuklarımızı şimdilik içeremiyor. Sabırlı olmanızı, bize biraz daha zaman tanımanızı rica ediyorum." ifadelerini kullanmıştı. 

Öte yandan, geçtiğimiz hafta 65 yaş üstü vatandaşlar için verilen memleket izni uygulamasının 20 yaş altı vatandaşlar için de sınavların ardından gündeme gelebileceği kaydediliyor. 

Seyahat yasağının sona erdiği 16 büyükşehirdeki durumun yanı sıra yasağın sürdüğü 14 büyükşehir ile Zonguldak'taki son durum da toplantıda değerlendirilecek.

Seyahat yasağı tamamen kaldırılabilir

15 ilde 3 Haziran günü sona erecek olan seyahat yasağının tamamen kaldırılabileceği veya tehlikenin yüksek olduğu birkaç ilde bir süre daha sürebileceği ifade ediliyor.

Toplantının en önemli gündem maddesi ise hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları olacak. Bilim Kurulu üyelerinin tavsiyeleri doğrultusunda sıcak havaların etkisiyle kalabalıkların meydana gelebileceği ve yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasında beklenen düşüşün henüz gerçekleşmediği gerekçesiyle bu hafta sonu da bazı büyükşehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtiliyor.

Düğün sezonu ne zaman başlayacak?

Toplantıda, evlilik hazırlığında olan gençlerin heyecanla beklediği düğün sezonunun açılışı da ele alınacak. Düğün sezonunun Temmuz sonu veya Ağustos başında başlatılacağı düşünülüyor.

Düğünlere, vaka sayısı ile Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda kontrollü olarak, sosyal mesafe kurallarına uygun, nikâh salonlarındaki gibi yüzde 25-30 kapasiteyle müsaade edileceği belirtiliyor. Fakat ilk aşamada sosyal mesafe kuralına riayet edilmeyeceği ve riski arttıracağı için kapalı ortamlarda ve dar salonlarda gerçekleştirilecek düğünlere müsaade edilmeyeceği kaydediliyor.

Yorumlar (0)