Evli çift 34 vatandaşı dolandırdı, sonra da tatile çıktı

Adana’da “dijital sazan sarmalı” yöntemini kullanarak 34 vatandaşın toplamda 1 milyon 300 bin lira parasını dolandırdığı öne sürülen karı-koca ile birlikte onlara yardım ettiği anlaşılan 2 şüpheli tutuklandı. Çiftin dolandırdıkları paralarla tatile çıktıkları da belirlendi.

GÜNDEM 20.09.2021, 12:25 21.09.2021, 09:22
Evli çift 34 vatandaşı dolandırdı, sonra da tatile çıktı

Her şey Adana'da bir vatandaşın, ikinci el cep telefonu almak için internet üzerinden ilan araştırmasıyla başladı. Piyasa değeri 7 bin lira civarında olan bir cep telefonunun, 3 bin TL'ye satışa konduğunu gören vatandaş, E.D. ismine açılmış hesapla irtibata geçti.  Ve paranın tamamını kendisine söylenen banka hesabına gönderdi. Daha sonra cep telefonunu satın alan kişiyi arayarak kendisini E.D. olarak tanıtan kişi, “Cep telefonunun değeri 3 bin 500 TL” diyerek alıcıdan bir kez daha para istedi. Bunun üzerine E.D., 500 TL. daha gönderebileceğini iletti ancak dolandırıcı vatandaştan 3500 TL istedi ve 3000 TL’sini geri göndereceğini söyledi. Vatandaş, satıcının hesabına bu miktarı da gönderdi. Kısa bir süre sonra da kendi hesabına E.D.'nin söylediği gibi 3 bin TL yattı. Daha sonra vatandaşı arayan E.D. kendisine karşı güven sağladığını ifade ederek, "Banka sıkıntı çıkarıyor, parayı çekemiyorum. 10 bin TL daha göndermen gerekiyor. Telefonuna gelecek şifreyi de gönder" deyip son aşamaya geçti. Bunun üzerine satıcı ile arasında güven bağı oluşan vatandaş, E.D.'nin hesabına 10 bin TL daha gönderip, şifreyi de söyledi. Bir süre sonra gönderdiği 10 bin TL hesabına tekrar yatan ancak satın aldığı cep telefonu bir türlü kendisine ulaşmayan mağdurun telefonuna adına yüklü miktarda kredi çekildiği mesajı geldi. Mağdur bu mesajla şok oldu.

Mağdurlardan 1 milyon 300 bin lira topladılar

Dolandırıldığını anlayan mağdurun şikayetçi olması üzerine Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü harekete geçti ve konuyla ilgili geniş çaplı çalışma başlattı. Polis araştırmalarının sonucunda, şüpheli E.D.'nin Kahramanmaraş'ta bir hastanede hemşire olarak çalıştığını ve kendisinin de mağdur olduğunu belirledi. Bunun üzerine siber dedektifleri yaptıkları çalışma ile 24 ilde 34 kişinin aynı yöntemle dolandırıldığını gördü. Şüphelilerin isimlerinin Atilla C. (34), eşi Habibe C. (30) ile kayınbiraderleri Latif T. (28) ve Hicret T. (37) olduğu belirlendi.

Dijital sazan sarmalı yöntemi

Şüphelilerin, daha önce dolandırdıkları hemşire E.D.'nin ismini kullanarak güvenini kazandığı kişileri dolandırmaya başladığı, kimlik bilgilerine ulaştıktan sonra da bu kişilerin adına hesap açarak yüklü miktarda kredi çektikleri anlaşıldı. Mağdurların dolandırıldıklarını anladıktan sonra emniyet birimlerine başvurarak E.D.'den şikayetçi olmak için işlem başlattıkları ancak bu kişinin de dolandırıldığının anlaşılıp, şüphelilere hiçbir şekilde ulaşılamadığı bildirildi. Ayrıca şüphelilerin, polisin takibini zorlaştırmak amacıyla mağdurların birbirlerine sürekli para göndermelerini sağlayarak hesap hareketlerinde bir trafik yarattıklarını, kullanılan bu yöntemin de “dijital sazan sarmalı” olduğu belirlendi.

Hesap hareketi 3 milyon liranın üzerinde

Polisin yaptığı araştırmaların sonucunda, şüpheli Habibe C.'nin hesabında 3 milyon TL'lik bir hareketlilik olduğu belirlendi. Habibe C.'nin, takibi zorlaştırmak için bu paraların bir kısmını kardeşlerinin hesaplarına göndererek sahte bir trafik yarattığı, bir kısmını da bankamatikten çektiği anlaşıldı. Şüphelilerin Düzce'de ikamet ettiğini belirleyen polis, operasyon için harekete geçti. Adresleri tespit edilen şüpheliler, evlerine yapılan eş zamanlı baskınlar ile gözaltına alındı. Evlerdeki aramalarda 6 telefon ve sim kart ile toplamda 8 bin 480 TL nakit para  ele geçirilirken, zanlıların 34 vatandaştan 1 milyon 300 bin lira civarında bir rakamı kendi hesaplarına geçirdikleri belirlendi.


Operasyonun ardından Atilla C. ile eşi Habibe C.'nin, dolandırıcılıktan elde ettiği paralarla çıktığı tatile ilişkin fotoğraflar da emniyet güçleri tarafından ele geçirildi. Karı-kocanın mağdurlar adına çektikleri kredilerle lüks bir hayat yaşadığı anlaşıldı. Adliyeye sevk edilen şüpheliler Atilla C., eşi Habibe C. ile kayınbiraderleri Latif T. ve Hicret T. Tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yorumlar (0)