Eski MİT görevlisi Mehmet Eymür’ün işkence itirafları gündeme damgasını vurdu

Bir dönem MİT eski Kontrterör Daire Başkanı olarak görev yapmış olan Mehmet Eymür’ün kamuoyuyla paylaştığı işkence itirafları gündemin en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Eski açıklamalarının üstüne yeniden konuşan Eymür işkencelerinde hiçbir zaman elektrik kullanmadığını belirterek yeni tartışmaların fitilini de ateşlemiş oldu.

GÜNDEM 06.11.2021, 13:04 06.11.2021, 16:18
Eski MİT görevlisi Mehmet Eymür’ün işkence itirafları gündeme damgasını vurdu

Geçen günlerde bir söyleşide çarpıcı açıklamalarda bulunan MİT eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün yeni açıklamaları gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Eymür’ün “Size tüm samimiyetimle söyleyeyim, o kadar çok sorguya girdim ki, yaptım mı yapmadım mı onu da bilmiyorum. Zaman zaman yanlışlara düşmüş olabilirim. Ben hiçbir zaman elektrik kullanmadım” sözleri kamuoyunda şok etkisi yarattı.

T24 kanalından gazeteci Gökçer Tahincioğlu’na konuşan Mehmet Eymür, o söyleşide kendisine sorulan “Hep bahsedilir o dönemlerde… Elektrik, kaba dayak gibi yöntemlerden.. O yöntemler yok muydu?” şeklindeki soruya “Vardı” cevabını verip ardından da “Yapmışımdır” yorumunu yapmıştı.  

“Çok inatçı tipler oluyor”

İşkence için herhangi bir pişmanlık duymadığını söyleyen Eymür, "Çünkü aşırı bir şey yapmadık" demişti. Eymür eskiden MİT'in sorgu üslerinden biri olan Ziverbey Köşkü'nde yapıldığı iddia edilen işkencelerle ilgili "Başka türlü konuşma imkânı yoksa olabilir. Hâlâ da fikrim aynı. Çünkü çok inatçı tipler oluyor bazen. Başka türlü konuşturmak çok zor" demişti.

“İşkenceden işkenceye fark var”

Halk TV yayınına katılan ve İsmail Saymaz, Özlem Gürses, Cengiz Erdinç, Hakan Çelenk, Deniz Zeyrek ve İpek Özbey’in sorularını yanıtlayan Mehmet Eymür, yine çok konuşulacak açıklamalar yaptı.

Görevde olduğu zamanlardaki işkencelerle ilgili samimi açıklamalar yapan Eymür son olarak da şunları söyledi: "Samimi söylemeliyim, o kadar çok sorgudan geçtim ki, yaptım mı, yapmadım mı hakikaten onu da bilmiyorum. Gençken daha ataktım tabi. Belki zaman zaman bazı yanlışlar yapmış da olabilirim. Ama ben hiçbir zaman elektrik kullanmadım. Falaka attım. İşkence elbette suçtur. İşkencenin ne kadarı işkence olarak kabul ediliyor? Ne işkence olarak kabul ediliyor? Belki sorguya alınmak bile bir işkence. Karanlık bir yerde gözleriniz kapalı duruyorsunuz. Sistemli oldu arada. Bütün dünya tarihinde vardır bu. Açın bakın Avrupa ülkelerinde yapılanlara da. Ama işkenceden işkenceye fark var."

“Perinçek çok kişinin ölümünden sorumludur”

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkında söylenen ‘Amerikan ajanı’ iddiasıyla ilgili olarak da “Bence ortalığı devamlı karıştırdığı için hep hapiste tutmak lazım. O kadar çok kişinin ölümünden sorumlu ki. Hep hedef gösterdi. Bunlar kayıtlarda olan şeyler" ifadelerini kullandı.

“Adalet yoksa her şey beklenir”

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘siyasi cinayetler olabilir’ açıklamasını da değerlendiren Eymür, "Çetelerin ve terörün çok olduğu dönemde her türlü şeyi beklemek lazım. Ben bunu daha 25 sene önce söyledim, siyasi cinayetlere de tevessül edebilirler diye. Her zaman risk vardır, eğer kontrol edilmiyorsa. Adalet işlemediği zaman hiçbir şeyi beklememek lazım" diyerek düşüncelerini belirtti.

Yorumlar (0)