Esad rejimi, bayram dinlemedi: İdlib'in güneyine katliam gibi saldırı

Esad rejimi, Kurban Bayramı’nda Suriye’nin İdlib kentinin güneyinde yeni bir katliama imza attı. Sivillerin hedef alındığı rejim saldırısında 3’ü çocuk, 1’i kadın olmak üzere 7 sivil yaşamını yitirdi.

GÜNDEM 22.07.2021, 11:42 24.07.2021, 20:17
Esad rejimi, bayram dinlemedi: İdlib'in güneyine katliam gibi saldırı

Esad rejimi, Suriye’de Kurban Bayramı'nda yeni bir katliama imza attı.

7 sivil katledildi

Rejim ve İran destekli terör örgütü grupları, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırlarında yer alan İblin köyüne saldırı gerçekleştirdi.

İdlib'in güneyinde yer alan köye karadan karaya atış yapan silahlarla saldırı düzenlendi.

Rejim saldırısında 3’ü çocuk, 1’i kadın olmak üzere 7 sivil hayatını kaybederken, 3 sivil ise yaralandı ve çevrede bulunan hastanelere kaldırıldı.

Muhaliflerin uçak gözlemevinin Rusya'ya ait olduğunu belirlediği savaş uçakları, günün erken saatlerinde Suriye’de İdlib'in güneyinde bulunan Mirayan, İhsim ve Bara köylerine hava saldırısı gerçekleştirdi.

İdlib’de son durum

4-5 Mayıs 2017 tarihinde Türkiye, İran ve Rusya arasında yapılan Astana toplantısında İdlib ve Halep, Hama ve Lazkiye gibi komşu illerin bazı bölgeleri, başkent Şam'ın Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" kuruldu.

Ancak Esad rejimi ve İran destekli terörist gruplar, Rusya'nın hava desteğiyle birlikte 4 bölgeden 3'ünü ele geçirdikten sonra İdlib'e yöneldi. Türkiye, 2018’in Eylül ayında Rusya ile ateşkesi güçlendirmek üzere Soçi'de ek mutabakata vardı.

Moskova’da yeni mutabakat

2019’un Mayıs ayında Rusya ve rejim güçleri, bütün bölgeyi ele geçirmek için çeşitli operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde çok sayıda yerleşim bölgesini ele geçirdi.

Son olarak 5 Mart’ta, Rusya ile Türkiye arasında Moskova'da yeni bir mutabakata varıldı.

Zaman zaman rejim güçlerinin ihlal ettiği ateşkes büyük oranda korunuyor. 2017-2020 sürecinde 2 milyona yakın sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırıları sonucunda Türkiye sınırına yakın yerlere göç etmek durumunda kaldı.

Yorumlar (0)