Erzincan'da maden faciasında flaş gelişme: İşçilerin lokasyonları tespit edildi

Erzincan maden kazasına ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “9 kardeşimizi arıyoruz. Kardeşlerimizin 3'ünün bir lokasyonda 6'sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik” dedi.

GÜNDEM 16.02.2024, 12:38 16.02.2024, 17:15 Şeyda Gül
Erzincan'da maden faciasında flaş gelişme: İşçilerin lokasyonları tespit edildi

Erzincan'daki maden kazasına ilişkin yeni açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, 9 kişinin aranmasına devam edildiğini ifade etti.  “Kardeşlerimizin 3'ünün bir lokasyonda 6'sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik” diyen Bakan Bayraktar, heyelanla oluşan toprak yığınını kaldırmayla alakalı planlama aşamasına geçtiklerinin bilgisini verdi.

Metale duyarlı 5 yer altı radarla çalışmalar yürütülüyor

Çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 722 personelin katıldığı belirten Bakan Bayraktar, “Ayrıca 796 araç, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 1 georadar, 7 dron, 3 KBRN aracı, metale duyarlı 5 yer altı radarı ve iş makineleriyle arama kurtarma faaliyetleri gerçekleştiğini söyledi. Bakan Bayraktar,  24 saat esasına göre çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Bakan Bayraktar, “Şu anda yabancı uyruklu da dahil olmak üzere 8 yönetici, personel adliyeye sevk edildi. İdari soruşturma kapsamında ifade verecekler” değerlendirmesinde bulundu.

Bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edildi

Yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları, işçilerin içerisinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçların yerini tespit etmeye çalışıyor. Uzmanlar, teknolojik cihazlarla yaptıkları aramalarda bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit etti. Ekiplerin bu bölgelerde çalışmalarını yoğunlaştırdığı öğrenilirken, AFAD ekiplerinin belirlenen bazı alanlarda çubuklarla arama yapıyor. Bölgede, yüzeysel sondalama çalışması da gerçekleştiriliyor.

Toprak numuneleri Çevre Referans Laboratuvarı'na gönderiliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı, bölgede sürekli olarak toprak ve su analizi ölçümü gerçekleştirirken, ekipler arama çalışmalarının yanı sıra maden ocağı sahasından aldıkları toprak numunelerinden bazılarını incelemek üzere bakanlığa bağlı Çevre Referans Laboratuvarı'na gönderiyor.

Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.

13 Şubat günü İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için çalışma başlatılmıştı.

Yorumlar (0)