Erzincan'da siyanür riski var mı? Uzmanlardan açıklamalar

Prof. Dr. Onur Erdem ile Doç. Dr. Sermet Sezigen, toprak kayması meydana gelen Erzincan'daki maden sahasında incelemelerde bulundu. Uzmanlar, Fırat Nehri'ne siyanür sızdığı iddiaları hakkında konuştu. Şimdiye kadar yapılan ölçümler çerçevesinde risk teşkil edecek bir durumun olup olmadığı konusuna açıklık getirildi.

GÜNDEM 15.02.2024, 22:29 Hakan Öksüz
Erzincan'da siyanür riski var mı? Uzmanlardan açıklamalar

Erzincan İliç'teki bir maden sahasında yaşanan toprak kayması, ülke gündeminin zirvesine yerleşti. Toprak kayması nedeniyle Fırat Nehri'ne siyanür sızdığı ileri sürüldü. Doç. Dr. Sermet Sezigen ile beraber olayın meydana geldiği sahayı gezen Prof. Dr. Onur Erdem, siyanür iddiaları hakkında konuştu.

Onur Erdem: "Siyanür açısından herhangi bir risk görünmüyor"

Siyanür tartışmaları sonrası sahayı yerinde görme fırsatları olduğunu dile getiren Erdem, "Çevre Bakanlığı ile AFAD tarafından ölçümler yapıldı. Ölçümlerden alınan veriler, siyanür açısından herhangi bir riskin bulunmadığını gösteriyor. Ölçümlerin tek tek kontrolünü yaptık. Elbette ölçümler devam edecek. Koruyucu tedbirlerin alınması şart." ifadelerini kullandı. 

Sermet Sezigen: "Her gün su ve toprak örnekleri alınıyor"

Bölgede çalışma yapan ekiplerin güvenliğini sağlamanın ve halk sağlığını korumak için tedbirlerin alınmasının öncelikli olduğuna işaret eden Doç. Dr. Sermet Sezigen, "AFAD'ın olası riskleri ölçecek dedektörleri mevcut. Çevre Bakanlığı her gün toprak ve sudan örnekler alarak ölçümler yapıyor. Şimdiye kadar olağan dışı değerlere rastlanmadı." dedi. 

Yorumlar (0)