Toprak kayması bilançosu büyüyor: 9 işçiden haber alınamıyor!

Erzincan İliç altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucunda, toprak altında mahsur kalan işçilerin olduğu bildirilmişti. Olay yerine gönderilen 827 kişilik ekibin kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilirken, kayıp olan 9 işçiden henüz haber alınmadığı bildirildi.

YAŞAM 14.02.2024, 09:03 14.02.2024, 11:16 Buse Önder
Toprak kayması bilançosu büyüyor: 9 işçiden haber alınamıyor!

İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen geniş çaplı toprak kayması, bölgede endişe yarattı. Olayın bildirilmesi üzerine, çevre il ve ilçelerden gelen arama kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürürken, maden sahasındaki 9 işçiden haber alınamadığı doğrulandı.

Olayın ardından Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli illerinden olmak üzere toplamda 827 kurtarma ekibi bölgeye yönlendirildi. Heyelanın etkilediği bölgede çalışmalar devam ederken, yaşanan toprak kayması nedeniyle Fırat Nehri'ne ulaşan malzemenin kontrol altına alınması için tüm önlemlerin alındığı ifade edildi.

‘Saniyede 10 metre hızla ilerliyor’

Erzincan'ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren altın madeni sahasında, cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde meydana gelen bir kütlenin kayma ve hızlı akma sonucu toprak kayması gerçekleşti. Dün akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre, Bakan Yerlikaya, maden sahasında gerçekleşen olayın ardından yapılan sayımda 667 işçiden 9'unun hala ulaşılamadığını ifade etmişti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgedeki incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kayan kütlenin yaklaşık 200 metre yüksekliğindeki bir yamaç boyunca hareket ettiğini belirtti. Yapılan hesaplamalara göre, kütlenin toplam hacminin 10 milyon metreküp olduğu tahmin edildiğini vurgularken, kütlenin 800 metre kadar hareket ettiği ve ortalama saniyede 10 metre hızla ilerlediği bildirdi.

3 başmüfettiş ve 1 müfettiş görevlendirildi

Koordinasyonun sağlanması amacıyla bölgeye ilgili bakan yardımcıları, valiler, belediye başkanları, Cumhuriyet Başsavcısı, kaymakamlar ve diğer yetkililerin intikal ettiğini söyleyen Yerlikaya, olayla ilgili detaylı inceleme yapmak üzere İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılırken, 3 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirildiğini belirtti.

827 personel arama kurtarma çalışmalarına katılıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgede 827 personelin görev aldığını belirterek, 562 araç, 5 drone, 2 kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğinin kullanıldığını ifade etti.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Bakan Yerlikaya, mobil takip sistemleri, yer radarları, dekontaminasyon ve mobil koordinasyon tırları gibi ekipmanların kullanıldığını belirtti. Üniversitelerden gelen bilim insanları tarafından bölgenin önceki ve güncel haritalarının kullanılarak stabil alanların tespit edildiğini ve izleme cihazlarının bu alanlara yerleştirildiğini açıkladı.

Ayrıca, uydu radar verilerinin kullanılarak sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik incelendiğini ve olası riskli bölgelerin belirlendiğini kaydeden Yerlikaya, bölgede gece boyunca arama kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesinin bulunduğunu dile getirdi.

Bakan Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam edeceğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, facia ile ilgili bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen altın madeni faciasıyla ilgili olarak Vali Aydoğdu'dan bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Vali Aydoğdu, kayıp kişilerin bulunması amacıyla başlatılan arama kurtarma çalışmalarının son durumunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

Bakan Bayraktar bölgeye gidecek

Aynı zamanda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ziyaretin ardından, Erzincan'daki maden faciasıyla ilgili koordinasyonu sağlamak üzere yurt dışı programını yarıda keserek bölgeye geçeceği açıklandı. Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, maden kazası sonrası arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını yakından koordine etmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda gece itibarıyla bölgeye geçeceğini belirtti.

Fırat Nehri'ne malzeme ulaşmaması için önlemler alındı

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen altın madeni faciasının ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toprak kayması sonucu oluşan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmaması için gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.

Bakanlık, yazılı açıklamasında, maden kazasında toprak altında kalan işçilere ulaşılması temennisinde bulunarak devletin tüm imkanlarının sahada seferber edildiğini ifade etti. Açıklamada, AFAD koordinasyonunda devam eden arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra Bakanlık merkez ve il müdürlüğü denetim ekiplerinin bölgeye sevk edildiği bildirildi.

Toprak kayması sırasında Fırat Nehri'ne ulaşması muhtemel malzemenin engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığı belirtilen açıklamada, ekiplerin sahada çalışmalarını sürdürdüğü ve gelişmelerin titizlikle takip edildiği ifade edildi.

Binalı Yıldırım’dan açıklama geldi

Eski TBMM Başkanı ve Başbakanlardan Binali Yıldırım, Erzincan İliç'teki maden ocağında meydana gelen toprak kayması ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Yani yığma yapılan bölge, açık maden sahası. Açık maden sahasından yığma yapılan mahalin her iki tarafına doğru bir kayma var. Olay anından itibaren yapılan çalışmalar sonucunda büyük miktarda arkadaşların sahadan uzaklaştırıldığı ancak kaymanın olduğu istikamette hayli uzakta bulunan bir tarafta 8, diğer tarafta 1 çalışanımızın bu toprak hareketinden etkilendiği ve toprak altında kaldığı değerlendiriliyor. Sayı toplam 9 kişi, tespit bu yönde" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bölgenin kontrol altında olduğunu belirterek, çalışmaların yapıldığı alanın ışıklandırıldığını anlattı. Çevre ışıklandırmasının yapıldığını ve termal cihazlarla sinyal alma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yıldırım, ekiplerin çalışmalarının valinin koordinasyonunda AFAD, UMKE ve bakanlık görevlileriyle sürdürüldüğünü ifade etti.

"Ümidimiz burada çalışan kardeşlerimizin ve hemşehrilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır." diyen Yıldırım, olayın büyüklüğünü dikkate alarak şartların kendilerinden yana olmadığını vurguladı.

Binali Yıldırım: Siyanyür iddiaları doğru değil

Toprak kaymasına sebep olan durumun sinayürden kaynaklandığına dair söylentiler yayılmıştı. Binali Yıldırım, siyanür iddialarının doğru olmadığını belirtti. Yıldırım, "Bu konuda da özellikle ben arkadaşlara sordum. Aslında bu ayrıştırma yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada herhangi bir şey yok, ne heyelan ne de başka bir hareket. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta olmadığı düşünülüyor ama 'ola ki zehirleyici bir madde olabilir' diye, binde bir ihtimal bile olsa arkadaşlar membranla tedbir alıyor." ifadelerini kullandı.

‘Vatandaşlarımıza hızlıca ulaşmak görevimiz’

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin bölgede yaptığı açıklamada, tüm ekiplerin olay yerinde olduğunu belirtti. Doğru bilgiler için vatandaşların resmi kaynaklara itibar etmesini isteyen Aydoğdu, önceliklerinin toprak altında kalan vatandaşlara hızlı bir şekilde ulaşmak olduğunu ifade etti.

Aydoğdu, olayın yaşandığı an itibarıyla bütün ekiplerin sahada olduğunu ve Ankara'dan gelen ekiplerin de yolda olduğunu belirtti. Vali Aydoğdu, Cumhurbaşkanı'nın da olay hakkında bilgi aldığını ve en önemli önceliklerinin toprak altında kalan vatandaşları sağ salim çıkarmak olduğunu vurguladı.

Yeni görüntüler ortaya çıktı

Facia anının yaşandığı anlara ait son görüntüler gün yüzüne çıktı. Videoda, beyaz renkli bir aracın geçişi esnasında devasa bir toprak kütlesinin tepeden aşağı nehir gibi aktığı anlar görüldü.

İşletmeciden olaya dair açıklama

Toprak kaymasının yaşandığı maden sahasının işletmecisi Anagold şirketi de olaya dair bir açıklama yaparak, "Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi" ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, "Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" denildi.

Siyasilerden peş peşe açıklama geldi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kalbimiz Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimizde. İnşallah hepsine sağ salim kavuşuruz... Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada. İlgili tüm birimler müdahale ediyorlar. Tüm ekiplerimiz, haber alınamayan kardeşlerimize ulaşmak için seferberlik halinde… Gayretimiz ve duamız madenci kardeşlerimize sağ salim kavuşmak için.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, “Fırat Nehri'nin dibinde siyanürle altın aranmasının doğamıza verdiği zarara daha önce de dikkat çekmiş, burada yaşanabilecek tehlikelere karşı iktidarı ve yetkilileri uyarmıştık. Ancak ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı ve bugün doğanın bozulan dengesinde en korkulan senaryolardan birini yaşıyoruz... Umuyorum ki göçük altında kalan madencilerimize bir an önce sağ salim ulaşırız…” açıklamasında bulundu.

CHP’li heyet bölgeye gidiyor

CHP ise olaya ilişkin bir heyet kurdu. “Erzincan İliç’te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz.” diyen CHP lideri Özgür Özel, genel başkan yardımcıları Deniz Yavuzyılmaz ve Gamze Taşcıer ile milletvekilleri Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyesi Baran Bozoğlu’nun bölgeye hareket ettiğini söyledi.

Yorumlar (0)