Erken emeklilik yolu açılıyor mu? İşte 41. madde ve staj sigortası detayı!

Milyonlarca çalışan kişi staj borçlanmasıyla erken emekliliğin hayali kuruyor. Bunun ile beraber vatandaşlar staj sigortasının emeklilik hesabında kullanılıp kullanılmayacağını ve staj sürelerini borçlanma imkanları olup olmadığı merak ediyor. Diğer yandan eğitim yıllarında staj yapanların sigortası yasalarımızdaki 2 farklı istisnayla emeklilik hakkı kazandırabiliyor. İşte o yasanın 41. Maddesi ile ilgili detaylar...

GÜNDEM 18.05.2022, 18:07
Erken emeklilik yolu açılıyor mu? İşte 41. madde ve staj sigortası detayı!

Milyonlarca kişi staj sigortasının ileride emeklilik hesabında kullanılıp kullanılmayacağını ve staj yaptıkları süreleri borçlanma imkanının olup olmayacağını merak ediyor. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren 41. madde, bu anlamda emeklilik ve borçlanma yolunu açacak formülü içinde barındırıyor.

Türkiye'de son yıllarda özellikle meslek okullarında eğitim gören gençler için işbaşı eğitim ile staj imkanları artırıldı.

Staj yapan öğrencilere sigorta ve bir miktar ücret zorunlu!

Yasalarımızda yapılan yeni düzenlemeler ile staj yapılırken bir yandan öğrenciye sigorta yapılması bir yandan da belli bir ücret ödemesi yapılması zorunlu duruma getirildi.

Hatta staj yapan öğrencilerin ücretlerinin önemli bir bölümünü de devlet karşılıyor. Daha önceki yıllarda lise ve üniversitede eğitimi alırken staj yapan sigortalılar ise şimdiden emeklilik tarihlerini hesaplamaya koyuldu.

Staj döneminde yapılan sigorta, emekliliği etkilemiyor

Fakat staj döneminde yapılan sigorta, kısa vadeli olan sigorta türünden olduğu için iş kazası veya meslek hastalığı için yapıldığından emeklilik hesabında kullanılmamaktadır.

Bu sigorta primleri çalışılmış gibi emeklilik hesabına katılmıyor. Ayrıca kişinin ilk sigortası olun tarih staj sigortası şeklinde e-devlette gözükmesine rağmen sigorta primleri yatırılmadığından emeklilik hesaplanırken başlangıç tarihi olarak kabul edilmemektedir.

Bunun üzerine şimdi milyonlarca vatandaş staj dönemlerinin başlangıç tarihi sayılmasını ve staj dönemlerini borçlanmak istiyor. Şu anda yasalarımız bu duruma izin vermese de aslında istisnai bir durum da söz konusu.

Staj dönemlerinin emekliliği etkilemesi için bir yol var!

Mevcut olan yasalara göre primler emeklilikte staj sayılmadığı gibi vatandaşlar borçlanma da yapamıyor. Fakat bu durumun bazı istisnai halleri var. Bunun örneklerinden biri de avukatlık mesleğinde yaşanmaktadır.

Avukatlar, staj dönemlerini borçlanabiliyor

Avukat adayları mezun olduktan sonra 1 sene kadar staj yapıyor. Adaylar eğer bu süreç içinde sigortası yapılmaksızın staj yapmışlarsa, bu zaman dilimlerini borçlanmaları mümkün. Avukatlar, bu süreler için belirledikleri prime esas kazançları üzerinden yüzde 32 oranı kadar prim ödeyerek borçlanmalarını yapabiliyorlar.

Bunun haricinde staj borçlanması yapılabilen süreler 5510 sayılı kanunun 41. Maddesi ile sıralanıyor. Askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanmalarının dışında staj ve eğitimle ilgili borçlanma durumları da bu maddede yer alıyor.

Avukatlık mesleği dışında kimler staj borçlanması yapabilir?

Avukatlık dışında olan staj borçlanmaları ise şöyle sıralanıyor: Sigortası bulunmaksızın doktora öğrenimi ya da tıpta uzmanlık için yurtdışında veya yurtiçinde geçirdikleri normal doktora ya da uzmanlık öğrenimlerinin süreleri, sigortası bulunmaksızın, 8/4/1929 tarihli ile 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilen Talebe Hakkındaki Kanun kapsamında yurtdışına gönderilen ve öğrenimini orada başarıyla tamamlayıp yurda dönen kişilerden sorumlu olduğu mecburi hizmet süresini tamamlayanlar, yurtdışında resmi öğrenci olarak geçirdikleri öğrenim sürelerinin 18 yaşı tamamladıktan sonraki zamana ait olan bölümünü borçlanılarak sigortalı sayılabiliyor.

Meslek lisesinde eğitim görenlere de uygulanabilir

Bu borçlanma örnekleri aynı zamanda meslek lisesi stajı yapan kişilere veya çıraklıkla iş yaşamına atılanlara da uygulanabilir. Üstelik bu konudan bir kaynak sağlamakta mümkün. Fakat bunun için önce bu konuya ilişkin kapsamın belirlenmesi, kimlerin bu haklardan yararlanabileceği ve kaç kişiyi etkileyeceğinin de bilinmesi gerekmektedir.

Anneler staj döneminden sonraki doğumları borçlanabilir!

Staj sigortası durumu anneler için doğum borçlanmasında avantaj sağlayabiliyor. Bilindiği üzere anneler, sigortadan önce yaptıkları doğumlarını borçlanamıyor. Fakat bu konuda normal şekilde çalışma da değil stajda geçerli oluyor. Staj döneminden sonra gerçekleşen doğumları anne borçlanılabiliyor.

Üstelik borçlanılan süreler kadar da işe giriş tarihi de geriye çekilmiş oluyor. Böylece de staj yapan anneler erken emeklilik imkanından yararlanabiliyor.

Yorumlar (0)