Erdoğan’dan tahıl koridoru açıklaması: “Putin ve Zelensky ile görüşeceğim”

Tahıl koridorunun geliştirilmesi adına Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme sağlayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanlığın selameti için herkesin elini taşın altına koyması gerek” dedi.

GÜNDEM 09.12.2022, 13:44
Erdoğan’dan tahıl koridoru açıklaması: “Putin ve Zelensky ile görüşeceğim”

Bu sene 6'ncısı gerçekleştirilen TRT World Forum'da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada tahıl koridoru anlaşmasına dair bilgilendirmeler sağladı. İnsanlığın selameti için çalışılması gerektiğini aktaran Erdoğan, “Herkes elini taşın altına koymak zorundadır” dedi. Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

“Türkiye çözümün yanında durur. Krizin değil”

Bölgesel konularda Türkiye’nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığını ifade eden Erdoğan, “Pandemi döneminde gün yüzüne çıkan manzara insanlık adına hiç umut verici bir durumda değildir. Rusya-Ukrayna savaşı neden olduğu ağır can kayıplarının dışında dünya ve bölge adına çok ciddi insani, politik ve ekonomik maliyetleri ortaya çıkardı. Barışım kaybedeni, savaşın ise kazanan olmaz. Biz bu düşünceyle yoğun bir diplomasi trafiği verdik. Dünya üzerinde örnek olacak bir barış diplomasisine imzamı atmış olduk. Ukrayna ile Rusya arasında sağlanan esir takası da aynı şekilde ülkemizin arabuluculuğu ile yapıldı.

Krizi çözüme ulaştırma düşüncesiyle pazar günü Sayın Putin ile bir görüşme sağlayacağım, öte yandan sayın Zelensky ile de bir görüşmem olacak. Bizler istiyoruz ki bu tahıl az gelişmiş ülkelere gitsin, tahıl ambarlarından bu imkanı onlara verelim. Tahıl koridorunda oluşan krizin atlatılması ülkemizin yapacakları sayesinde olabilecektir. Türkiye çözümün yanında durur. Krizin değil” dedi.

“Teröristleri koruyan Avrupa ile gelecek düşünemeyiz”

Terörle mücadele konusuna değinen Erdoğan, “Terörle mücadelede bir başımıza kaldık. Teröristleri koruyan Avrupa ile bir arada gelecek düşünemeyiz. Avrupa Birliğine tam üyelik işlemlerinde tarafımıza uygulanmış olan örtülü ambargoları ve nice sorunları dile getirmiyorum bile. NATO'da birlikteyiz de bu terör yapılanmalarına bunca silahı, mühimmatı, aracı ve gereci nasıl yollarsın? Biz dediğimiz zaman ‘yok böyle bir şey’ diyorlar. Teröristler ile vermiş olduğumuz mücadele hiç kimse bize hesap soramaz” şeklinde konuştu.

“Yunanistan’a yardım edenlere eyvallah etmeyeceğiz”

Yunanistan’ın Adaları silahlandırması hakkında konuşan Erdoğan, “Akdeniz’de ve Ege'de Yunanistan'ın arkasında durarak provokatif eylemlerine yardım edenlere asla eyvallah etmeyeceğiz. Sen Yunanistan'ın Adalar'ına onlarca silah yolluyorsun, biz parasını vermemize rağmen F-16 konusunu bir türlü çözüme kavuşturamadık" dedi.

Yorumlar (0)