Erdoğan: “Kalbimizde kaybettiğimizi başka yerde ararsak vakti heba ederiz” 

2. Yeditepe Bienali’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan burada gerçekleştirdiği konuşmada gelenek, kültür ve sanatın Türk milleti için öneminden ve sürdürülebilir olmasından bahsetti. Erdoğan, kültürün gelecek nesillere aktarılması amacıyla çıkılan bu yolda, “Değerlerimize sahip çıkan ve onları geleceğe taşıyan herkesi destekliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 07.01.2022, 15:45 07.01.2022, 16:12
Erdoğan: “Kalbimizde kaybettiğimizi başka yerde ararsak vakti heba ederiz” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe’de düzenlenen 2. Yeditepe Bienali’ne katıldı. Burada konuşma gerçekleştiren Erdoğan’ın odak noktasında kültür, gelenek ve sanat vardı. 

“Çabaları destekliyoruz” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şu şekilde başladı: “Kültürümüze, sanatımıza, geleneklerimize ve en önemlisi de yüzlerce senelik değerlerimize sahip çıkan, onları geleceğe aktarmayı hedefleyen vatandaşlarımızı ve bu konuda üretilmiş her türlü projeyi destekliyoruz. Yeni nesiller öncelikli olmak üzere vatandaşlarımızın tüm fertlerine kültürümüzü, sanatımızı ve geçmişten bugüne uzanan birikimimizi ulaştırmaya devam ediyoruz. Birikimlerimize sahip çıkmak ve geleceğe taşımak için üzerimize düşen her adımı samimiyetle atıyor, sorumluluğu seve seve alıyoruz.” 



“Sapkınlık, sanat adı altında normalleştirilemez” 

Erdoğan: “Her türlü sapkınlığı, marjinalliği ve ahlaksızlığı sanat adı altında normalleştirmeye çalışanları görüyoruz. Bu sinsi saldırıya karşı her türlü imkanımızı devreye sokmaktan çekinmeyeceğimizi belirtmek isterim.” 



“Her türlü ayrımcılığı reddeden medeniyet iklimine sahibiz” 

Erdoğan: “Farklı kökenlere sahip olan sanatçıların eserlerinin bir arada sergilenmesi, vatanımızın, ayrımcılığın her türlüsüne karşı olduğunun resmidir. Bizim medeniyetimiz, ötekileştirmeyi reddeder. Bu bienal kapsamında sergilenen tüm eserler halklara kültürel zenginlik, özgünlük ve derinlik katmaktadır. Ruh dünyamızın renklerine boyanan, nesilden nesle aktarılan, yaşatmak için çaba gösterdiğimiz tüm sanatlarımızın bundan sonraki faaliyetlerde daha çok gündeme geleceğini düşünüyorum.” 



“Çerçeve İçi-Çerçeve Dışı” 

Erdoğan: “Yeditepe Bienali’nin bu seneki teması ‘Çerçeve İçi-Çerçeve Dışı’ olarak belirlendi. Bu temanın ardından muazzam bir tarihi arka plan ile geniş bir fikri zemin yer alıyor. Bienal kataloğunda da yer alan bir Nasreddin Hoca hikayesini buradan sizlere aktarmak isterim. Hikaye şu şekilde: Nasreddin Hoca, kapısının önünde hararetle bir şeyler arıyormuş. O sırada komşuları yardıma gelmiş. Bir kişi Hoca’ya ne kaybettiğini sorduğunda Nasreddin Hoca, mührünü kaybettiğini söylemiş. Komşusu, mührün nerede kaybolduğunu sorduğunda ise Nasreddin Hoca, ‘Avluda kaybettim.’ cevabını vermiş. Komşuları şaşırmış, ‘O halde neden burada arıyorsun?’ diye sormuş. Hoca da ‘Avlu karanlık ama burası aydınlık. O yüzden kapının önünde arıyorum.’ demiş.” 



“Bize düşen, aramaktır” 

Erdoğan: “Bize düşen de medeniyetimizin yüce değerlerini, kültür hazinelerimizi ve bunları üreten iklimi nerede kaybettiysek orada aramaktır. Kendi coğrafyamızda, kalbimizde ve zihnimizde kaybettiklerimizi Nasreddin Hoca gibi başka yerde ararsak yalnızca vakit kaybetmiş oluruz. Bunun için de gayemiz, kadim medeniyetimizin mirasının ihyası ve günümüz imkanlarıyla yeniden inşasıdır. Yeditepe Bienali, bu kapsamda yol göstericidir. Sözlük anlamı ‘yılaşırı’ olan bienalin bu sene 2’ncisi düzenlenmektedir. İstanbul’da gerçekleştirilmesi bakımından ayrı öneme sahip olan etkinlik, Nur-u Osmaniye Camii, Darüzziyafe, Süleymaniye Külliyesi, Fatih Cam Küp Galerisi ve Yedikule Hisarı gibi önemli bölgeleri kapsamasıyla bile oldukça zengin ve göz alıcıdır.” 

Yorumlar (0)