Resmi Gazete’de yayınlandı: Eğlence mekanları kapatılıyor 

Resmi Gazete’de yayınlanan bildiriye göre “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi’nde” değişikliğe gidildi. Değişikliğe göre “çok hassas” alanda bulunan açık ve yarı açık tüm eğlence mekanları 2022 içinde kapalı hale getirilecek. Bundan sonra açık ve yarı açık olan hiçbir eğlence mekanının kullanılmasına izin verilmeyecek. “Hassas” alanlarda bulunan açık ve yarı açık eğlence mekanlar 24.00-07.00 arasında canlı müzik hizmeti vermeyecek.  

YAŞAM 07.01.2022, 16:47
Resmi Gazete’de yayınlandı: Eğlence mekanları kapatılıyor 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Resmi Gazete’de yeni bir yönetmelik yayınlandı. “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” olarak bilinen yönetmelikte değişikliğe giden bakanlık, “hassas” ve “çok hassas” bölgelerde bulunan açık ve yarı açık eğlence mekanları için büyük değişikliğe gitti.  

Mekanlar kapatılacak 

Yeni değişikliklere göre “çok hassas” bölgelerde yer alan açık ve yarı açık eğlence mekanları 2022 sonuna kadar tamamen kapalı hale getirilecek. Bundan sonraki süreçte de açık ve yarı açık eğlence mekanının kurulmasına izin verilmeyecek ve bu tarz mekanlara ruhsat verilmeyecek.  

Gece canlı müzik olmayacak 

“Hassas” bölgelerde yer alan açık ve yarı açık eğlence mekanları 24.00-07.00 arasında canlı müzik yayını yapamayacak. Canlı müzik yayınları bundan sonra yönetmelikte belirtildiği sınır değerlerine göre gerçekleştirilecek. Bu mekanlarda belirlenen sınır değerlerinin 3 kez gözetilmemesi durumunda ise mekanın tüm cepheleri ve tavanı kapatılarak kapalı hale getirilecek. Kapalı bölümler ise hiçbir şekilde açılır-kapanır özelliğe sahip olmayacak. 



Çok hassas alanlarda faaliyetler yasaklandı 

Yeni yönetmeliğe göre “çok hassas” olarak belirtilen bölgelerde konser, tören, miting, gösteri ve festival gibi tüm açık hava etkinlikleri yasaklandı. “Hassas” ve “az hassas” olan bölgelerde de bu tarz açık hava etkinlikleri 24.00-07.00 arasında yapılamayacak. İl Mahalli Çevre Kurulu, 24.00-07.00 olan yasak saatlerini uzatabilecek. 

Vatandaşların şikayetleri üzerine yasaklandı 

Çevresel gürültüye maruz kaldıklarını belirten vatandaşların şikayetlerinin göz önünde bulundurularak bu kararların alındığını belirten bakanlık, bundan sonra mekanların daha sık denetleneceğini de bildirdi.  

“Çok hassas”, “hassas” ve “az hassas” mekanlar neresi? 

Yönetmeliğe göre “çok hassas” olarak belirtilen bölgeler yaşlı bakımevleri, çocuk bakımevleri, yatılı eğitim kurumları, hastaneler, öğrenci yurtları ve konutların olduğu bölgelerdir. “Hassas” olarak nitelenen bölgeler okulların, dini tesislerin, pansiyonların ve otellerin olduğu bölgelerdir. “Az hassas” olan bölgeler ise çocuk bahçelerinin, spor tesislerinin, oyun alanlarının, idari ve ticari binaların olduğu bölgelerdir. 

Yorumlar (0)