Erdoğan, 'ilklerin zirvesinde' konuştu: “TEKNOFEST 2022 Azerbaycan'da yapılacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi 8. Zirvesi kapsamında Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda konuştu. “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” teması altında düzenlenen Zirve’de Erdoğan, KKTC’yi de Konsey içerisinde görmek istediklerini ifade etti.  

GÜNDEM 12.11.2021, 16:26 12.11.2021, 17:19
Erdoğan, 'ilklerin zirvesinde' konuştu: “TEKNOFEST 2022 Azerbaycan'da yapılacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk dili konuşan ülkelerin liderlerinden oluşturulan Türk Konseyi’nin 8. Zirvesi kapsamında Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda konuştu. “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” temasıyla düzenlenen Zirve öncesinde liderler, Sultanahmet’teki Konsey binasının açılışını yaptı. Kurdeleyi kesen ve bir süre binada sohbet eden yöneticiler, ardından Ada’ya doğru hareket etti.  

Konsey’e üye ülkelerin liderlerini medeniyetlerin beşiği İstanbul’da misafir etmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, “Sayın Berdimuhammedov’un da Aile Meclisimize gözlemci olarak iştirak etmesinden büyük memnuniyet duyuyorum. Tarihi kararların alınacağı bu Zirve’nin ülkelerimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Dönem başkanlığını devraldığımız Azerbaycan’ı da salgına karşı yürüttükleri başarılı çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Bu sabah İstanbul’un tarihi yarımadasında, Konsey binasının açılışını gerçekleştirdik ve bayraklarımızın göndere beraber çekilmesinin mutluluğunu hep birlikte yaşadık.” 

Türk Konseyi’nin ismi değişti 

Erdoğan: “Kurumsallaşma yolunda ilerleyen gerek bölgede gerek dünya genelinde itibarını artıran Konseyimizin ismini Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştiriyoruz. Bu tarihi değişiklik yalnız sözde kalmayarak fiiliyata da dökülecek. Sekretaryanın yapısı, çalışma usulleri, iktisadi ve toplumsal dayanışmamız, Aile Meclisimizin örgüt niteliğini yansıtacak. Bölgemizi ve ülkelerimizi ilgilendiren fırsatlar ve meseleleri istişare etmek için teşkilatlarımızdan daha fazla yararlanacağız. Bu kapsamda Dışişleri Bakanlarımızın 27 Eylül 2021’de Afganistan konusunda bir toplantı gerçekleştirmiş ve bu toplantı, bizler için bir ilki oluşturmuştur. Türk Devletleri Teşkilatı olarak gözlemci üyemiz Macaristan ile birlikte salgın karşısında verilen ortak mücadelemiz ve sağlık alanında sağladığımız başarılar konuşulmuştur.” 



Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi 

Erdoğan: “Bugün, tüm liderlerimizin katılımıyla Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi’ni de uygulamaya alıyoruz. Bu belge, ufkumuzun yalnız üye ülkelerle sınırlı kalmadığının; refah, barış ve huzurun tüm bölgelere yayılması konusunda çalıştığımızın tezahürü olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki ticaretin önündeki tarife dışı tüm engelleri kaldırmak konusunda çalışıyoruz. Toplumsal ve siyasi dayanışmada olduğu gibi ticari ve iktisadi iş birliğini de ortak adımlarla güçlendirmek ve çeşitlendirmek adına istişareler ediyoruz. Toplam ticaret hacmi şu anda 21 milyar dolar düzeyinde seyrediyor. Bu oran, dünyanın geri kalanıyla olan toplam ticaret hacminin yaklaşık yüzde 3’üne denk geliyor. Amelde, fikirde ve dilde birlik anlayışıyla birlikte bu oranı yüzde 10’lara taşımamız gerekiyor. Hem karşılıklı yatırımlarımızı hem de ticaretimizi süratle artırmalıyız. Ülkelerimiz arasındaki ticarin önündeki engelleri kaldırmak maksadıyla Ticareti Kolaylaştırma Stratejisi Belgesi’nin imzalanmasına özellikle önem veriyorum.” 

“Deniz, hava ve kara yoluyla birbirimize bağlanmalıyız” 

Erdoğan: “Kara, deniz ve hava yollarıyla birbirimize sımsıkı bağlanamazsak istediklerimizi elde edemeyiz. Transit geçiş belgelerini gündemimizden çıkarmalı, gümrük uygulamalarımızı uyumlaştırmalı, geçiş ücretlerini de rekabetçi düzeye çekmeliyiz. Bu kapsamda Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması’nı derhal imzalamalıyız. Bu anlaşma sayesinde Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Orta Koridor başta olmak üzere ülkelerimiz arasındaki tüm yollar, bu coğrafyanın ana arterleri olacaktır. Nahçıvan-Azerbaycan bağlantısı da bu anlamda hayati önem taşımaktadır. Sayın Binali Yıldırım’ı Aksakallar Konseyi’ne ‘Türkiye’nin Aksakalı’ olarak atadık. Binali Bey’in birikimi ve tecrübesi, Konsey’in tüm çalışmalarında değerli katkılar sağlayacaktır. Bu görevde kendisine başarılar diliyorum.” 



“Dijital dönüşüme liderlik etmeliyiz” 

Erdoğan: “Bu Zirvemizin teması Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler. İklim değişikliğiyle mücadele konusu başta olmak üzere dünyamızı ilgilendiren konularda ve dijital dönüşümde liderlik etmemiz gerekir. Bu konuya ayrıca hassasiyet gösteriyoruz. Paris İklim Anlaşması’nı onayladık ve yürürlüğe koyduk. Bu kapsamda İklim değişikliğiyle mücadele ve mücadele eden ülkelere uyum konusunda yeni bir dönemin de kapılarını açtık. Dönem başkanlığımız süresince bu küresel meselede çok taraflı iş birliklerinin geliştirilmesi için yoğun çaba harcayacağız. Bu adımlarımız ile dijital çağda çevremize en duyarlı şekilde yaklaşacağız. Önümüzdeki süreçte şehirlerimizi yenilikçi ve yeni teknoloji içeren yaklaşımlı olarak kuracak ve ‘akıllı şehirlere’ dönüştürmek için çalışacağız. Akıllı şehir çözümlerimizin temelini ise veri odaklı stratejiler oluşturacaktır. Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi geliştirecek ve bu kapsamda çalışmalarımızı üst aşamaya taşıyacağız. Bu doğrultuda Teşkilatımızdaki tüm paydaşlarımızla ortak projeler geliştirmeyi ve bunları uygulamayı istiyoruz. Akıllı şehircilik alanında işgalden kurtarılan Zengilan’da başlatılan atılım, Ahal’deki yoğun faaliyetler, Türkistan’ın kalkınması, Kırgızistan ve Özbekistan’daki çalışmalar ile Budapeşte’deki uygulamalar takdire şayandır.” 

Doğal afetlerle mücadelede iş birliği 

Erdoğan: “Karşı karşıya kaldığımız en büyük hakikat belki de küresel ısınmanın etkisiyle yaşadığımız doğal afetlerdir. Bunların yıkıcı sonuçları ve sayıları katlanarak artmaktadır. Özellikle yaz aylarında yaşadığımız büyük yangınların söndürülmesinde bizlerle iş birliğinde bulunan tüm dost ülkelere teşekkür ediyorum. Doğal afetlerle mücadele konusunda iş birliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye olarak atama-kurtarma ve doğal afet sonrasında rehabilitasyon çalışmalarında ortak hareket etmek amacıyla ‘Türk Devletleri Teşkilatı Sivil koruma Mekanizması’ kurulmasını teklif ediyoruz.” 



Terörle ortak mücadele 

Erdoğan: “Terör örgütleriyle ortak mücadele etmek de gündemimizde bulunan önemli konulardan biri. FETÖ, DEAŞ, YPG, PKK, PYD gibi şer odakları başta olmak üzere terörün her çeşidiyle mücadelemizi sürdürmek konusunda kararlıyız. Bu konuda iş birliğimizi artırmalıyız. Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi çağımızın vebası haline gelmiş yıkıcı akımlarla mücadelede de birlikte hareket etmemiz oldukça önemlidir.” 


“TEKNOFEST 2022 Azerbaycan’da yapılacak” 

Erdoğan: “Teşkilatımızın uluslararası bir kuruluş olması ve cazibe merkezi haline gelmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu kapsamda Teşkilatımızın gözlemcilik statüsü ve ortaklık kurma usullerine ilişkin kararları bugün kabul edeceğimizi belirtmek isterim. Aile resmimizin daha da zenginleşmesi açısından 2022 senesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de aramızda görmeyi istiyoruz. Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı ambargo ve tecritin hafifletilmesinde siz değerli Ailemize güveniyorum. Dönem başkanlığını yürüttüğümüz bu süre zarfında ‘Dünya Göçebe Oyunları’nın’ dördüncüsüne ev sahipliği yapacağız. Antalya Diploması Forumu’nun ikincisini de Mart 2022’de düzenleyeceğiz. Tüm Ailemizi bu Forum’a özellikle davet ediyorum. Dört senedir ülkemizde başarıyla düzenlenen TEKNOFEST’in de gelecek sene Azerbaycan’da gerçekleştirileceğini belirtmek isterim. Bu festivalin önümüzdeki senelerde diğer kardeş ülkelerde düzenlenmesi faydalı olacaktır.” 



“Türk Dünyası Ali Nişanı” İlham Aliyev’e verildi 

Konuşmasını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Karabağ Zaferi münasebetiyle Türk Konseyi adına “Türk Dünyası Ali Nişanı’nı” Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e takdim etti. 

Yorumlar (0)