Erdoğan: Fatih, Ortodoksların da lideriydi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın herkes tarafından gezilebileceğini belirterek, Fatih Sultan Mehmet'in Ortodoksların da lideri olduğuna dikkat çekti.

GÜNDEM 14.07.2020, 10:30
Erdoğan: Fatih, Ortodoksların da lideriydi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı gerçekleştirildi. Söz konusu toplantının temel gündem maddesi Ayasofya'nın cami statüsüne kavuşması oldu. 

"Yalnızca Müslümanlara açık değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kararın ardından birçok lider tarafından arandığını söyledi. Erdoğan, liderlerle gerçekleştirdiği görüşmelerde, Ayasofya'nın ibadete açılmasının Danıştay tarafından verilmiş bir karar olduğunu, buranın yalnızca Müslümanlara açık bir ibadet yeri olmadığını ifade etti.

Ayasofya'nın ücretsiz olarak gezilebileceğini aktaran Erdoğan, burayı "insanlığın ortak mirası" olarak nitelendirdi. 

"Herkes ziyaret edebilecek"

Erdoğan, Ayasofya'nın herkes tarafından ziyaret edilebileceğine dikkat çekerek, Fatih Sultan Mehmet'in Ortodoksların da lideri olduğunu belirtti. Ayasofya'nın zaten cami olduğunu, 1934 yılında müze haline getirildiğini, şimdi yeniden cami statüsünü kazandığını aktaran Erdoğan, Ayasofya'nın tüm özelliklerinin muhafaza edileceğini kaydetti.

Erdoğan, Ayasofya'nın tarihi dokusunun korunması adına ciddi bir çalışma gerçekleştirildiğini vurgulayarak, kurmaylarına "Ayasofya konusunda doğruları anlatmalarına" yönelik talimat verdi. 

"Mozaikler kapatılacak"

Buranın korunması için Bilim Kurulu oluşturulduğunu ve bu kurulun ayrıntılı bir şekilde çalıştığını aktaran Erdoğan, ibadet sırasında mozaiklerin ve sembollerin maskeleyici bir sistem kullanılarak örtüleceğini, söz konusu çalışmanın kurul tarafından gerçekleştirildiğini ekledi. 

Yorumlar (0)