Duygu Delen davasında gerekçeli karar açıklandı

Gaziantep’te henüz 17 yaşındayken vefat eden Duygu Delen’in şüpheli ölümü hakkında açılan davada gerekçeli karar açıklandı. 

GÜNDEM 30.03.2022, 17:15 31.03.2022, 11:12
Duygu Delen davasında gerekçeli karar açıklandı

Gaziantep’te balkondan düşerek şüpheli şekilde hayatını kaybeden 17 yaşındaki Duygu Delen’in ölümü hakkında açılan davada Mehmet Kaplan hakkında 10 sene hapis ve 10 bin 800 TL para cezasına karar verilmişti. Bugün görülen duruşmada, davanın gerekçeli kararı açıklandı. Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Kaplan’a yağma suçundan 10 senelik hapis cezası ve hakaret suçundan da 10 bin 800 TL’lik para cezası verildi. Davanın 50 sayfalık gerekçesi bu şekilde tamamlanmış oldu. 

Kasten öldürme suçundan beraat etti

Beyanlara, Adli Tıp raporlarına ve keşiflere göre Kaplan’ın önceki ifadeleri de teyit edildi ve Mehmet Kaplan’ın Duygu Delen’i intihara yönlendirmediği vurgulandı. Bu sebeple Kaplan, kasten öldürme suçundan beraat aldı. Gerekçeli kararda cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına, Adli Tıp Kurumu raporlarına, bilirkişi raporlarına, sanık savunmalarına, tanık ifadelerine ve avukatların beyanlarına da yer verildi. 



Duygu’nun olaydan önce attığı mesaj ortaya çıktı

Kararın değerlendirilme aşamasında Duygu Delen’in attığı son mesajın da etkili olduğu açıklandı. Delen, olaydan bir gün önce Instagram üzerinden Kaplan’a mesaj atarak, “Tek engelli olmadığım yer burası” ifadelerini kullanmıştı. Mesajlaşmanın ardından Kaplan’ın Delen’i evinden alarak kendi evine getirdiği; Delen’in telefonundaki şifreyi açarak sanık Kaplan’a verdiği; Kaplan’ın da o telefonda Delen’in farklı erkeklerle olan fotoğraflarını gördüğü ve bunun üzerine çift arasında tartışma yaşandığı kaydedildi.”

Adli Tıp raporları gündeme taşındı

Prof. Dr. Hakan Kar’ın hazırladığı mütalaada muhtemel sonuçlara ilişkin varsayımlara dayanan tespitler bulunduğu belirtilerek Kar’ın raporu kabul edilmedi. Ancak Adli Tıp Kurumu raporlarına itibar edildiği belirtildi. 



Duygu Delen, balkona kendi isteğiyle çıktı

Duygu Delen’in balkona sürüklenerek değil kendi isteğiyle çıktığı belirtildi. O sırada yerde bulunan kan izlerinin sürüntü şeklinde olmadığı aktarıldı. Adli Tıp raporlarına göre Duygu Delen’in o anki bilinç durumu hakkında mevcut veri kayıtlara geçemedi. Ancak balkondan aşağıya düştüğü sırada Delen’in bilincinin tam kapalı olmadığı, görüntülerin 1/12 şeklinde yavaşlatıldığında Duygu’nun zayıf da olsa refleks gösterdiği ifade edildi. Ayrıca Duygu’nun, alt kattaki balkonun çamaşır teline temas etmesi sebebiyle düşüş pozisyonunda değişiklik olduğu; bu sebeple hangi pozisyonda düşmeye başladığının tespit edilmediğinin de altı çizildi. Duygu, düşme sırasında da bilinci tamamen açık durumdaydı.

“Beyanlar ve raporlar, Kaplan’ın savunmasını teyit etti”

Davaya konu olan sanığın istikrarlı şekilde kendisini savunmasıyla ilgili olarak ise Kaplan’ın beyanlarının, bilirkişi raporları, dijital inceleme raporları, tanık beyanları ve deliller ile teyit edildiği belirtildi. Sanığın savunmasının her türlü şüpheden uzak olduğu ve mahkumiyeti için yeterli delilin bulunmadığı da belirtildi. Kaplan’ın üzerine atılı suçun sabit olmaması sebebiyle de beraata karar verildiği kaydedildi.

“Kaplan, Delen’in intiharına kayıtsız kalmadı”

Mehmet Kaplan’ın Duygu Delen’i intihara sürükleyecek herhangi bir girişimde bulunmadığı belirtilen olayda şunlar aktarıldı: Sanığın, Delen’in ölmesini istediğine; intihar eylemine kayıtsız kaldığına dair herhangi bir delil bulunamadı. Sanığın müteveffa ile tartışması, Delen’e iki kez tokat atması ve hakaretlerde bulunması tek başına intihara yönlendirme suçunu içermez. Bu kanuna da insan ruhuna da aykırıdır.” 

Yorumlar (0)