Dışişleri'nden Yunanistan'a sert tepki: İnsani değil!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye hakkındaki açıklamalarına tepki gösterdi. Aksoy tarafından yapılan açıklamada, "Göç yolları üzerinde bulunan ülkelerin ve Yunanistan'ın, 'sıfır göçmen politikası' uygulaması ve bu kişilerin haklarını hiçe sayması insani değildir." ifadesine yer verildi. 

GÜNDEM 21.11.2019, 10:31 21.11.2019, 13:23
Dışişleri'nden Yunanistan'a sert tepki: İnsani değil!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye'ye yönelik açıklamalarını eleştirdi.

Aksoy tarafından yapılan açıklamada, göç yolları üzerinde yer alan ülkelerin ve Yunanistan'ın, 'sıfır göçmen politikası' uygulamasının ve bu kişilerin haklarını hiçe saymasının insani olmadığı vurgulandı. 

"Düzensiz göçmenler sınırda Yunan makamları tarafından geri itiliyor"

Söz konusu açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yunanistan’ın gerçekleri saptırarak yürütmeye çabaladığı algı operasyonlarının son örneği, Başbakan Miçotakis’in talihsiz ve mesnetsiz açıklamaları olmuştur.

850 bin düzensiz göçmenin Avrupa’ya geçtiği 2015 göç krizine kıyasla, ülkemizin aldığı tedbirler sayesinde bu geçişler yüzde 94 oranında azalmıştır.

Göç yolları üzerinde bulunan ülkelerin ve Yunanistan'ın, “sıfır göçmen politikası” uygulaması ve bu kişilerin haklarını hiçe sayması insani değildir. Göçten muzdarip ülkeler ve Yunanistan, öncelikle kaynak ülkelerde göçü tetikleyen nedenlerin ortadan kaldırılması için çaba göstermelidir.

Türkiye, yerinden edilmiş 4 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Küresel bir sorun olan göç yükünü ülkemizin tek başına üstlenmesinin hakkaniyetle bağdaşmadığını Yunan muhataplarımız ve uluslararası toplum anlamalıdır.

Yunanistan Başbakanı görmek ve bilmek istemese de, düzensiz göçmenler sınırda Yunan makamları tarafından geri itilmeye devam edilmektedir. Bu kişiler Avrupa’nın değerleri hiçe sayılarak insanlık dışı muameleye maruz bırakılmaktadır.

Yunanistan’a, ülkemiz aleyhine propaganda yapmak yerine, bu konuda Türkiye ile iş birliği yoluna gitmesinin daha etkili sonuçlar getireceğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Yunan Hükümetini,

  • Yunanistan'da göçmenlerin içinde bulunduğu ve uluslararası kuruluşlar tarafından da kayda geçirilen insanlık dışı koşulları düzeltmeye,
  • Gerekli yardımı alamayan göçmenlerin, göçmen çocukların ve bebeklerin kötü koşullardan ölmesini engellemeye,
  • Bu kişilerin uluslararası hukuktan doğan hak ve özgürlüklere sahip olduklarını unutmamaya,
  • Göçmenlerin uluslararası hukuka aykırı şekilde geri itilmesi uygulamasına son vermeye,
  • Göçmenlere karşı silah kullanmamaya ve insanlık dışı muamele yapmamaya,
  • Göçmenlerin inançlarına, insanlığın ve Avrupa'nın ortak değerlerine saygı göstermeye çağırıyoruz."

Miçotakis ne demişti?

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Almanya’nın Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin mültecileri kullanarak Avrupa Birliği (AB) üzerinde baskı kurmaya çalıştığını fakat AB’nin de Yunanistan gibi göç krizinin ön cephesinde bulunan ülkeleri desteklemek hususunda üzerine düşeni yapamadığını ifade etmişti.

Miçotakis, Yunanistan’ın Türkiye ile olan kara sınırında ve Ege adalarında kaydedilen mülteci ve sığınmacı sayısındaki artış için, "Bu böyle devam edemez." yorumunda bulunmuştu. 

Yunanistan Başbakanı, "Burada olan şey çok açık: Türkiye, AB’ye baskı yapmak ve bir taviz elde etmek için göçü araç olarak kullanmaya çalışıyor. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkilerine sahip olmak istiyorsa mültecileri ve göçmenleri araç olarak kullanamayacağını açıkça söyledim. Neyle uğraştığımı biliyorum. Mesela Türk sahil güvenliğini arayıp, göçmenleri taşıyan bir teknenin Türk karasularından ayrıldığını söylesek, hiç tepki alamayız. Bu kabul edilemez, çünkü AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasını ihlali ediyor." demişti. 

AB’nin de göç akışını görmezden geldiğine dikkat çeken Miçotakis, "Avrupa, Yunanistan gibi ülkeleri mülteci ve sığınmacılar için uygun bir park noktası olarak görüyor. Avrupa dayanışması bu mu? Hayır! Bunu artık kabul etmeyeceğim." demişti. 

Yorumlar (0)