Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Lavrov Türkiye'ye geliyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Terör yapılanmalarının tehditlerini dışarıda, içeride veya Suriye'de yani nerede olursa olsun temizlemek bizim vazifemiz" dedi. Bunun yanı sıra Lavrov’un Türkiye’ye geleceğine de vurgu yapan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO sürecini de değerlendirdi.

GÜNDEM 31.05.2022, 11:12 31.05.2022, 13:58
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Lavrov Türkiye'ye geliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündemle ilgili konularda açıklamalar yaptı. Açıklamadan öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:

Almanya ve Fransa’da terör gösterileri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya ve Fransa Büyükelçilerinin PKK'nın bu ülkelerde gerçekleştirdiği gösteriler sebebiyle Bakanlığa çağrıldığını belirtti. Çavuşoğlu, Fransa ve Almanya'da terör örgütleri ile yapılan gösterilere ilişkin, "Dün iki ülkenin büyükelçilerini Bakanlığa davet ederek durumla ilgili tepkimizi gösterdik, sert bir şekilde ikazımızı yaptık. Misyonlarımız da o ülkelerde konuyla ilgili görüşmelerde bulundular. Bunun yanı sıra her iki ülkeye teröristlerin bu eylemlerine izin verdikleri için notayı da dün büyükelçilere verdik" dedi.

"Terör tehdidini temizlemek bizim görevimiz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu son zamanlarda terör saldırılarını arttığına vurgu yaparak,” Tehdit bu kadar fazlalaşmışken elimiz kolumuz bağlı bir şekilde oturacak değiliz. Bu durum ulusal güvenlik konusu haline gelmeli. BM'den uluslararası hukuktan gelen haklarımız bulunuyor” dedi

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'ye yönelik düzenlenen terör eylemleriyle ilgili, "Terör dışarda, içerde ve Suriye'de de yani nerede olursa olsun temizlemek bizim bir numaralı vazifemiz" şeklinde ifade etti.

“Terör saldırılarını elimiz kolumuz bağlı izleyemeyiz”

Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG'nin kontrolündeki bölgelere olası operasyonun diplomatik altyapı hazırlıklarına dair yaptığı açıklamada, “Terör örgütü her iki ülke için de oluşturuyor. Rusya ve ABD ile 2019 yılında bir mutabakata varmıştık. Bu iki ülke bölgedeki teröristleri temizleyecekti. Bu zamana kadar bir temizleme yapıldı mı? Hayır. Son zamanlarda bu alanda bulunan teröristler operasyon bölgelerine saldırmaya başladı. Bu durum operasyon alanlarında tehdit oluşturuyor. Bunun yanı sıra saldırılar orada yaşayan sivillere yönelik marketler, pazarlar, okullar, hastaneler ve güvenlik güçlerimize yönelik yapılıyor. Bu saldırı tehditleri aratarak devam ederken bizde oturup elimiz kolumuz bağlı bekleyemeyiz. Gerçekleşen terör saldırıları dışarda, içerde, Irak'ta veya Suriye'de yani nerede olursa olsun bunları temizlemek bizim birinci vazifemizdir. Bu bizim halkımıza karşı görevimizdir. Bu durum ulusal güvenlik meselesidir" ifadelerine yer verdi.

Bunun yanı sıra Çavuşoğlu, 2019 senesinde Barış Pınarı Harekatı'na başladıklarını, Suriye içerisinde yer alan önemli bir alanı terörden arındırdıklarını belirterek, bölgede halen terörist yapılanmasının eylemlerine devam ettiğini ifade etti.

BM Şartı'nın 51. Maddesi'ne işaret eden Çavuşoğlu, "Bizim uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız var. Terör tehdidi, güvenlik tehdidi sınırın diğer tarafında geldiği zaman buna göz yumacağız diye bir şey yok." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, ABD’ye çıkıştı: “Siz önce yükümlülüklerinizi yerine getirin”

Çavuşoğlu, Türkiye'nin gerçekleştirdiği harekatların gerekçelerini ve meşruiyetini her alanda dile getirdiklerini vurgulayarak, "Bazen bize telefon edenler oluyor. 'Ya bunu da yapmasanız ne olacak sanki?' İşte ABD'den ya direkt söylüyorlar ya da mesaj gönderiyorlar. Siz önce yükümlülüğünü yerine getirin" dedi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde olası bir operasyon gerçekleştirmesi konusunda bu ülkelerden bir görüş iletilip iletilmediğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, bu şekilde görüşlerin geldiğini açıkladı. Çavuşoğlu, YPG/PKK gibi bölücü ajandanın sürdürülebilmesi için çok ciddi şekilde baskılar yapıldığını vurgulayarak, YPG/PKK'nın her açıdan bölge düzenini bozduğunun altını çizdi.

Yunanistan’la adalar sorunu

Doğu Ege Adaları'nda yaşanan silahlanma konusu ile ilgili Çavuşoğlu, "Yunanistan, adaların şartlarını bozmaktadır. Dolayısıyla Yunanistan'ın bu adaları silahsız bir hale getirmesi gerekir. Eğer bu şekilde devam edilirse egemenlik tartışması başlayacaktır" dedi.

Çavuşoğlu, Yunan siyasetçilerin Türkiye'ye karşı tutumuyla ilgili, "Yunanistan tarafı ‘her gün Türkiye'ye 5-10 kez saldırmazsak kendi halkımızı tatmin edemeyiz’ şeklinde düşünüyor" ifadesine yer verdi.

Ukrayna-Rusya savaşında müzakereler için yeniden adım atılacak

Ukrayna-Rusya savaşında görüşmelerin sona ermesiyle ilgili olarak Çavuşoğlu, "Yeniden müzakereye dönme atmosferinde bizim iki tarafı da yeni baştan bir araya getirme ve hatta liderler seviyesinde bir araya getirme düşüncesi var" şeklinde açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rusya, Suriye’den çekiliyor mu?

Ukrayna’da yaşanan savaş sebebiyle Rusya'nın Suriye'de bulunan bazı askeri noktaları boşaltıp boşaltmadığına dair açıklama yapan Çavuşoğlu, Rusya'nın o alanda önemli iki adet üssünün olduğunu ve buralarda bulunan mevcudiyetinin de devam ettiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, diğer bir taraftan içeride bulunan bazı alanlardan başka alanlara doğru kaydırma yapıldığını fark ettiklerini dile getirerek, "Son olarak konuştuğumuz bölge ülkeleri, Rus birliklerinin Suriye-Ürdün sınır hattından çekildiğini, içeriye doğru kaydıklarını aktardılar. Hatta bu durumun farklı etkileri de bulunuyormuş. Özellikle Ürdün'e uyuşturucu kaçakçılığı yapılması gibi olumsuz etkilerinde yaşandığı söyleniyor" dedi.

Lavrov Türkiye’ye geliyor

Bakan Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov'un Karedeniz'de buğday meselesini de içerisine alan bir güvenlik koridorunun açılması hakkında görüşmek üzere 8 Haziran tarihinde Türkiye'ye ziyarette bulunacağını da duyurdu.

“İsrail-Filistin arasında hakça paylaşım yapılmalı”

Çavuşoğlu, "Gazze'nin münhasır ekonomik alanında bir faaliyet gerçekleşecekse Filistin ve İsrail arasında hakça paylaşımın olması gerekiyor. Bu konu hakkında gereken tüm telkinlerde de bulunduk" dedi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO süreci

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yaptığı başvuru ile ilgili Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin tavrının değişmeyeceğini ve bu iki ülkeye de yazılı belgeler verdiğini açıkladı.

İsveç ve Finlandiya’nın güvenlik kaygılarının olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, “Bu iki ülke neden NATO üyesi olmayı istiyor? Çünkü güvenlik endişeleri bulunuyor. Müttefik olan Türkiye'nin güvenlik kaygılarını ise bu durumda görmezden gelemezler. Türkiye’nin tavrı bu konuda asla değişmeyecek. Bizler iki ülkeye de yazılı belgelerimizi ve taahhüdümüzü verdik. Biz nasıl yazılı verdiysek onlardan da yazılı olarak istiyoruz. Yasalarında düzenleme yapılmasının gerektiğini onlarda söylüyor. Terör yapılanmalarının paçavraları ile gösteriler düzenlenmesi serbestse o zaman o yasaları değiştireceksiniz” şeklinde ifade etti.

“Finlandiya’ya daha sıcak bakıyoruz, ama şartlar belli”

NATO’nun, Finlandiya ve İsveç’in üyelik sürecini beraber yürütmek istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, “İki ülkenin politikaları arasında farklılıklar bulunuyor. Finlandiya'nın NATO’ya girmesine daha sıcak bakabiliriz. Ancak burada temel şartlar belli. Her ikisi de terör konusunda istenilen talepleri yerine getirmeli" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin tavrının net olduğuna vurgu yaparak, Yunanistan'ın Makedonya'dan NATO'ya ve AB mensubu olabilmesi için ismini değiştirme şartına dikkat çekti.

Dünya üzerinde “Turkey” kalkacak, “Türkiye” şeklinde kullanılacak

Türkiye'nin uluslararası sahada "Turkey" yerine "Türkiye" şeklinde kullanılmasına yönelik planlamalara dikkat çeken Çavuşoğlu, "İletişim Başkanlığımızla beraber, bu konu hakkında güzel bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bunun için güzel bir zemin oluşturduk. Gerek Birleşmiş Milletler (BM) de, uluslararası örgütlerde ve diğer ülkelerde ‘Turkey’ olarak değil 'Türkiye' olarak değiştiğini fark etmelerini sağladık" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları tarafından yapılan "Hello Türkiye" çalışmasını 30 milyondan fazla kişinin gördüğünü, BM ve diğer uluslararası gruplara da yollayacakları mektupla artık diğer dillerde de "Türkiye" isminin nasıl yazılacağını göstereceklerini açıkladı.

Yorumlar (0)