Selçuk Bayraktar dünya basınında: "Tüm dünya Bayraktar TB2 almak istiyor"

Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başlamasından itibaren Türk yapımı insansız hava aracı, defalarca Ukrayna kuvvetlerinin düşmanlarını karada püskürtmesine destek oldu. Dünyanın dört bir tarafındaki ordular, Ukrayna'nın başarısından ilham alarak Bayraktar TB2 satın almak üzere birbiriyle yarışıyor. İnsansız hava aracının arka planındaki en önemli isimlerden biri olan Selçuk Bayraktar, Reuters'e röportaj verdi ve "Tüm dünya müşterimiz haline geldi" dedi. Bununla beraber Bayraktar, şu an devam eden ve gelecekte yapılacak projelerini anlattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.05.2022, 11:14 31.05.2022, 12:50
Selçuk Bayraktar dünya basınında: "Tüm dünya Bayraktar TB2 almak istiyor"

Ukrayna'nın Türk Bayraktar TB2 insansız hava araçlarıyla Rus zırhlı araçlarını ve topçu sistemlerini imha etmesi "bütün dünyayı" müşteri durumuna getirdi.

“Bayraktar TB2, yapması gerekeni yapıyor”

Kardeşi Haluk Bayraktar ile beraber Baykar'ı yöneten Selçuk Bayraktar, insansız hava araçlarının, modern savaşta teknolojinin nasıl devrim yarattığını gösterdiğini ifade etti.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen TEKNOFest’te açıklamalarda bulunan Bayraktar, "Bayraktar TB2 yapması gereken işi yapıyor. En gelişmiş uçaksavar sistemleri ile gelişmiş topçu sistemleri ve zırhlı araçlardan bazılarını ortadan kaldırıyor. Bütün dünya müşterimiz haline geldi” diye konuştu.

Ukrayna-Rusya savaşı esnasında 12 metrelik kanat açıklığı bulunan ve 7 bin 500 metre yüksekliğe çıkarak lazer güdümlü zırh delici bombalarla topçuları ve tankları yok edebilen TB2, Rusya'nın askeri üstünlüğünü baltalamaya destek oldu. Bununla beraber, başarısıyla Bayraktar o kadar ünlendi ki, Ukrayna'da Rus birlikleriyle alay eden "Bayraktar, Bayraktar" isimli vatansever bir hit şarkıya konu oldu.

Bayraktar TB2, Putin’in de dikkatini çekti

Bayraktar insansız hava araçları, Rusya lideri Putin'in dikkatini çekti ve savaşın başladığı 24 Şubat'tan beri Savunma Bakanlığı, kamuoyunda en az 45 defa bunu dile getirdi.

1980'lerde Selçuk Bayraktar'ın babası Özdemir Bayraktar’ın kurduğu Baykar, Türkiye'nin yerli savunma sanayisine güç katma çalışmasıyla 2005’te insansız hava araçlarına odaklanmaya başladı.

TB2, Ukrayna'nın haricinde Dağlık Karabağ, Libya, Irak ve Suriye’deki çatışmalarda o kadar etkili oldu ki, Türkiye'nin artık küresel savunma ihracatına öncülük eder duruma geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TB2 ve yeni Akıncı için uluslararası anlamda talebin çok büyük olduğunu duyurmuştu. Bayraktar, senede 200 TB2 drone üretebileceğini açıkladı.

Uçan taksiler ve savaş uçakları

Diğer yandan Bayraktar, Azerbaycan'ın etnik bir Ermeni yerleşim bölgesi olarak değerlendirilen Dağlık Karabağ'da, Bakü askeri birliklerinin 2020 yılında toprak parçalarını tekrar ele geçirmesinde ve Ukrayna'da insansız hava araçlarının kullanılmasından gurur duyduğunu ifade etti. Bayraktar, "Bu yasadışı bir istila, bu sebeple TB2, Ukrayna'nın onurlu insanlarına topraklarını savunmasında destek oluyor. Gençliğimizden bu yana Karabağ'ın yasadışı işgali kalp yarası gibiydi. Buradaki kardeşlerimize, teknolojiyi geliştiren mühendisler olarak topraklarını geri almalarında destek olmak bir onurdur” sözlerini kullandı.

Diğer yandan iki hafta önce Rusya, yörüngedeki uyduları Moskova'nın kör edebileceğini ve insansız hava araçlarını imha edebileceğini ifade ettiği bir mobil sistem de başta olmak üzere yeni nesil silahların lansmanını yaptı. Fakat Bayraktar, bu tarz silahların TB2'ye karşı etkisiz olduğunu aktararak, "Rusya’nın araçlarının menzilleri sınırlıdır, bu sebeple sizin mühimmat ve duyu menziliniz daha uzunsa, etkili olmayacaklardır" sözlerini kullandı.

Şu anda Baykar, kısa pist uçak gemilerine inip çıkabilen, kanatları katlanabilir bir TB3 ile MUIS ya da Kızılelma isimli insansız savaş uçağı konusunda çalıştığını dile getirdi.

“Kızılelma, ilk uçuşunu gelecek yıl yapacak”

Bayraktar, "Kızılelma'nın ilk uçuşu inşallah önümüzdeki sene, TB3'ün de bu senenin sonunda ya da gelecek senenin başında olacak. Taksi drone’lar için de daha geniş bir zaman aralığında çalışıyoruz. Bu kapsamda, daha yüksek seviyede özerklik teknolojisi geliştirmemiz lazım. Temelde yapay zekadan faydalanıyoruz. Bu araçlar, şehirlerde insanların nasıl taşınacağı ile ilgili devrim yaratacak" sözlerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sebebiyle milyonlarca insan yerinden oldu ve ABD ile Rusya arasında direkt bir çatışma endişesi yarattı. Putin, NATO'nun genişlemesi bahanesiyle Rusya'yı tehdit etmek amacıyla Washington'un Ukrayna'yı kullandığını ve Moskova'nın, Rusları zulümden korumak durumunda olduğunu ifade etti. Ukrayna ve Batılı ortakları, Putin’in bu argümanlarını egemen bir devleti işgal etmek için temelsiz gerekçeler diyerek reddediyor.

Yorumlar (0)