Deprem sonrası ülkesine dönen Suriyeli sayısı ne kadar?

Hatay Afet Koordinasyon Merkezinde soruları yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasar tespit çalışmaları ve şehrin inşası hakkında bilgiler verdi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise depremin ardından ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı.

GÜNDEM 28.02.2023, 16:16 Hakan Öksüz
Deprem sonrası ülkesine dönen Suriyeli sayısı ne kadar?

Depremin yıkıma uğrattığı Antakya ilçesindeki Hatay Afet Koordinasyon Merkezinde toplantı yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay Kırıkhan 1. Hudut Tabur Komutanlığı bahçesinde mimarlar, mühendisler ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. 

Hasar tespit çalışmaları ne durumda?

Antakya'daki hasar tespit çalışmalarının durumunu bir harita üzerinden aktaran Bakan Kurum, "Depremin etkilediği il ve ilçelerde esnaf mağdur edilmeyecek. Ticari hayatın devam edebilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Geçici ticari üniteler ve geçici barınma merkezleri kurulacak. Yeni konutlar TOKİ koordinasyonunda inşa edilecek. Yapılacak konutlar, en fazla zemin üzerinde 3-4 kat olacak. 11 ilimizde seferber olduk." dedi.

Kenti inşa etmek için zemini sağlam alanlar belirlenecek"

Hatay'da yıkılan yerleşim bölgelerinin baştan inşa edileceğini vurgulayan Bakan Kurum, "Zemini sağlam ve konut inşa etmek için güvenli olan alanları seçeceğiz. Bunun için pek çok farklı üniversitemizle birlikte çalışıyoruz. Hatay'ın bütün doğal güzellikleri, mimarisi, tarihi yapıları, Asi Nehri ve şehir kültürü korunacak. Bunun için bir master plan çalışması başlattık. Ay sonuna kadar sözleşmeler tamamlanacak ve daha sonra konut yapımı etap etap yürütülecek. Nisan ve mayıs aylarında konut ihalelerini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Akar: "42 bin Suriyeli ,gönüllü olarak vatanlarına döndü"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kahramanmaraş'ta açılan sahra hastanesinde depremzedelere sağlık hizmetlerinin verildiğini vurguladı. Depremin ardından Suriye'den Türkiye'ye göç olmadığını kaydeden Hulusi Akar, "Basın basın organlarında ve sosyal medyada çıkan haberler doğru değil. Türkiye'ye göç olmadı, aksine Suriye'ye göç var. Depremin ardından 42 bin Suriyeli, gönüllü olarak vatanlarına döndüler." diye konuştu.

Yorumlar (0)