Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 diplomasi trafiği: Ülke liderleri ile bir araya geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinde ülke liderleri ile bir araya geliyor. Zirve kapsamında diplomasi trafiğini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada ikili temaslarda bulunuyor.

GÜNDEM 08.09.2023, 18:22 10.09.2023, 11:55 Hakan Öksüz
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 diplomasi trafiği: Ülke liderleri ile bir araya geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi için gittiği Hindistan’da ikili görüşmelerini gerçekleştirmeye devam ediyor.

Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’nin ikinci gününde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü.

Görüşmede, Suudi Arabistan-Türkiye ikili ilişkilerinin yanı sıra küresel ve bölgesel konularda konuşuldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da görüşmede hazır bulundu.

Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya geldi

Zirve kapsamında ülke liderleri ile ikili görüşmelerine devam eden Erdoğan, daha sonra Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye-Mısır ikili ilişkileri, enerji alanındaki yeni iş birlikler, ticaret hacminin artırılması, küresel ve bölgesel meseleler ele alındı.

Karşılıklı büyükelçi atamaları ile birlikte ilişkiler açısından yeni bir döneme girildiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili münasebetlerin en kısa zamanda hak ettiği seviyeye ulaşacağına olan inancının tam olduğunu söyledi.

Mısır yönetiminin Türk firma ve yatırımcılara verdiği desteğin önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, nükleer enerji, LNG, eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğini canlandırma konularına da önem verdiklerini vurguladı.

Erdoğan ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir araya geldi.

Erdoğan, Dünya Bankası Başkanı'nı kabul etti

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Hindistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile bir araya geldi.

Erdoğan ile Almanya Başbakanı Scholz'un görüşmesi

G20 Liderler Zirvesi, bu yıl Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gerçekleştiriliyor. Liderlerle görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabul ettiği kişilerden biri de Almanya Başbakanı Olaf Scholz oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan MIKTA liderleriyle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında, Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan oluşan kıtalar arası gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi.

Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki görüşmede, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ve Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro yer aldı.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, 10 yıl önce oluşturulan MIKTA'nın ortak vizyon ve değerler temelinde önemli mesafe kat ettiğini vurgularken, mevcut küresel sistemin ve uluslararası kuruluşların dünyada barış, güvenlik ve refahı güvence altına almada yetersiz kaldığının görüldüğüne işaret etti.

Ayrıca terörizm, İslam düşmanlığı gibi yayılan problemlerin daha adil bir dünyanın inşa edilmesi için MIKTA'nın sorumluluğunu artırdığına dikkati çeken Erdoğan, "Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken uluslararası kuruluşların müdahale kabiliyeti ne yazık ki azalıyor. Bu tablo çatışmaların barışçıl yoldan çözümü ve çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz "Dünya 5'ten büyüktür" tespitimizde de bu durum vardır. Nefret suçları, ayrımcılık, İslam ve yabancı düşmanlığı yerine karşılıklı saygı kültürünü devam ettirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Her gün ifade özgürlüğü kılıfıyla 2 milyar insanın değerlerine hakaret edilmesi kabul edebileceğimiz bir şey değil. Hangi inanca sahip olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna tepki göstermesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Erdoğan ile Güney Kore lideri Yoon Suk Yeol buluştu

G-20 Liderler Zirvesi kapsamında hafta sonu Hindistan'da bulunacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke liderleriyle görüşüyor. Yeni Delhi'de devam eden zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüştüğü liderlerden biri de Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol oldu. 

Brezilya Devlet Başkanı Silva ile görüşme

Yoğun ikili görüşmlerin yaşandığı G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi'nde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi.

İlk görüşme Japonya Başbakanı Fumio ile

G-20 Liderler Zirvesi için Hindistan'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent Yeni Delhi'de konakladığı otelde Japonya Başbakanı Kişida Fumio'yu kabul etti. Fumio, Hakan Fidan tarafından kapıda karşılandı.

Yorumlar (0)