Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi Zirvesi’nde konuştu

Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi’ne video konferans yoluyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 31.03.2021, 16:55 01.04.2021, 13:10
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi Zirvesi’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün gerçekleşen Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi’ne video konferans yoluyla katıldı.

“Dünyadaki değişimler, bu işbirliğinin önemini artırıyor”

Konsey toplantısındaki konuşmasına "Gönülden geçen siz değerli kardeşlerimi Türkistan kentimizde yüz yüze görmekti. Rabbimden dileğim, en kısa sürede bu salgın musibetinden bizi kurtarması..." şeklinde başlayan Recep Tayyip Erdoğan, salgın sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileğinde bulundu.

Konsey toplantısına katılanların, Nevruz Bayramlarını da tebrik eden Erdoğan, ortak kültürel miras olan sevgi, hoşgörü ve barışın sembolü olarak görülen bu Nevruz Bayramının, bütün insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diledi. 

Dünya toplumlarının karşılaştığı değişimlerin, Türk Konseyi gibi ortaklıkların, işbirliğinin önemini daha arttırdığını ifade eden Erdoğan, Nisan ayında yapılan zirve ve bakanlar toplantısında alınan kararlarla ticaret hacminde, salgının etkisini asgari düzeyde tutmayı başardıklarını dile getirdi.

"Konsey çatısı altındaki bütün çalışmaları destekliyoruz"

Türk Konseyi’nin 12 yıl önce kurulduğunu belirten Erdoğan, bu konseyin dayanışma ve birlik mefkurelerinin en somut hâli olduğuna dikkat çekti. Türkmenlerin de tam üye olarak konseye katılmasıyla daha da güçleneceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konsey çatısı altında yapılacak her türlü çalışmaya Türkiye olarak destek vereceklerini açıkladı.

Türk Konseyi bünyesinde sağlık bilim kurulunun oluşturulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kurulun salgın döneminde 6 defa toplandığını hatırlattı ve şunları ifade etti:

"Konsey bünyesindeki sağlık bilim kurulumuz bu dönemde 6 defa toplandı. Bilim insanlarımız aşı çalıştayında toplandı. Toprak bütünlüğümüzü, egemenliğimizi, bağımsızlığımızı doğrudan ilgilendiren konularda kardeşlik hukukuna uygun bir biçimde dayanışma içindeyiz.”

“Tüm imkanlarımızla Azerbaycan’ın yanındayız”

Azerbaycan’ın, Karabağ’daki Türk kültürünü ve yapısını  koruması açısından atacağı bütün adımları desteklediğini söyleyen Erdoğan şu sözleri kaydetti.

"Karabağ'daki Türk değerlerinin korunması için bütün imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla aziz kardeşim Sayın İlham Aliyev nezdinde bütün Azerbaycanlı kardeşlerime, Karabağ'daki zaferleri için bir kere daha milletim adına tebriklerimi iletiyorum. 44 gün süren mücadelenin ardından Karabağ’daki 30 yıllık işgal sona ermiş ve Dağlık Karabağ anavatanla kucaklaşmıştır."



Bugün Türk İslam düşüncesinin meşalesini yakan Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşadığı Türkistan'ı Türk dünyasının manevi başkentlerinden biri ilan etmenin de bahtiyarlığını yaşadıklarını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Herkes için irfan ve ahlak timsali Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi İslam sevdasını ve aşkını kendisinden sonrakilere aktarmış olmakla birlikte ihlas kültürünü de Türkistan'dan geniş coğrafyalara yaymayı başarmıştır. Eğittiği ve yetiştirdiği birçok alpereni Asya'dan Avrupa'ya göndererek insanlara tevazu, adalet, dirlik ve birlik düşüncesini telkin etmeyi ihmal etmemiştir.. Zihinlere ve kalplere ektiği tohumlar, Anadolu'da Şeyh Edebali'yle, Mevlana'yla, Yunus Emre'yle, Hacı Bektaş-ı Veli'yle yeşermiş; Demirci Baba'yla, Sarı Saltuk'la, Gül Baba'yla birlikte Avrupa'ya kadar uzanmayı başarmıştır. Bin yıl sonra bile bize yol gösterebilen Yesevi'nin ismini taşıyan 32 ülkeden gelen 15 binden fazla öğrencinin eğitim aldığı Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, bütün Türk dünyası için iftihar kaynağı olarak görülmektedir. Rabbimden dileğim, o sultanın rahmetiyle bizi kuşatsın, bizleri Hoca Ahmet Yesevi'nin manevi rehberliği yolundan ayırmasın diyorum.

"Şuşa'yı ziyaret edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramının ardından en kısa zamanda Şuşa'yı ziyaret etmek istediğini belirterek şu sözleri kullandı: 

"Temennimiz şudur ki en kısa sürede, Ramazan Bayramının ardından, Şuşa'yı ziyaret ederek Şuşa'da yeni bir bayram yaşamaktır."

Yorumlar (2)
Fatih 3 yıl önce
Bu birliğe 'İslam' diye ana ve temel özellik gerek... Gün gelir macar hükümeti gibi İslam düşmanı olur yoksa... Türk birliği, İslam inancımızı daha hür yaşayabilmemize vesile olmalı...
Fatih 3 yıl önce
Bu birliğe 'İslam' diye ana ve temel özellik gerek... Gün gelir macar hükümeti gibi İslam düşmanı olur yoksa... Türk birliği, İslam inancımızı daha hür yaşayabilmemize vesile olmalı...