Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis ile 18 Eylül'de görüşecek

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile 18 Eylül'de Birleşmiş Milletler zirvesi çerçevesinde New York'ta görüşeceğini duyurdu.

GÜNDEM 05.09.2023, 15:32 05.09.2023, 17:42
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis ile 18 Eylül'de görüşecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşma yaptı.

Bakan Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Nikos Miçotakis'le 18 Eylül tarihinde Birleşmiş Milletler zirvesi kapsamında görüşeceğini açıkladı.

Bölgesel ve ikili ilişkiler konuşuldu

Bakan Yerapetritis, Bakan Fidan’la görüşmesi kapsamında iki ülkeyi de yakından ilgilendiren bölgesel konuları ve ikili ilişkileri masaya yatırma fırsatı bulduklarını ifade etti.

NATO Vilnius Zirvesi çerçevesinde bir araya gelen Türkiye ve Yunanistan liderlerinin iki ülke arasındaki iş birliğinin yeniden başlatılması için yeni bir girişimde bulunduklarını ve bu konuda yeni bir hedef koyduklarını belirten Yerapetritis, bu kapsamda dışişleri bakanlarına da görev verdiklerini söyledi.

Bakan Fidan ile ilk olarak iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını ortadan kaldırma konusunda neler yapabileceklerini konuştuklarını belirten Yerapetritis, ikinci olarak da iki ülke arasında bütün alanlarda gerçekleştirilen siyasi görüşmeleri yönlendirme çalışmalarında görev aldıklarını dile getirdi.

"Pozitif gündemin devam etmesi konusunda mutabık kaldık"

Söz konusu bu kapsamda bakanlar olarak hesap verilebilirlik ve üst düzey sorumluluk görevlerini üstlendiklerini vurgulayan Yerapetritis, üçüncü olarak da iki ülke liderinin buluşma zeminini hazırlayarak gereken mesajların en üst düzeyde verilmesi konusunda hazırlıklar yapma görevi aldıklarını ifade etti.

Fidan’la konuştukları yol haritasının 3 aşamadan oluşacağını dile getiren Yerapetritis, bunlardan ilkinin siyasi görüşmeler düzeyi olduğunu ve Yunanistan tarafından söz konusu görüşmelere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou'nun başkanlık edeceğini belirtti.

Güven artırıcı önlemler konusunun ikinci aşamada olduğunu belirten Yerapetritis, "Güven artırıcı önlemler görüşmeleri ise yakın dönemde başlayacak" şeklinde konuştu.

"Üçüncü olarak, (Yunanistan ve Türkiye arasında) pozitif gündemin devam ettirilmesi konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullanan Yerapetritis, bu görüşmelerin de Yunanistan tarafından Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis başkanlığında süreceğini bildirdi.

Yorumlar (0)