Cumhurbaşkanı Erdoğan, istikameti çizdi:" Hedef Şanghay 5’lisi üyeliği"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği için, "Şimdi bundan sonraki süreç bu işin en ileri aşamasına doğru atılacak bir adımdır. Hedef o." sözlerini kullandı.

GÜNDEM 17.09.2022, 17:45
Cumhurbaşkanı Erdoğan, istikameti çizdi:" Hedef Şanghay 5’lisi üyeliği"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışından dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği ile ilgili Erdoğan, şunları aktardı;

“Şanghay İşbirliği Teşkilatı kuruluşundan bu yana gerek güvenlik, gerekse ticaret ve ekonomi alanlarında ciddi mesafeler sağlamış, bu kapsamda genişlemesini sürdürmüştür. Küresel ekonomide Asya kıtasının oynadığı rol zaten ortadadır. Avrasya coğrafyasının yüzde 60'ını içeren Teşkilat coğrafyasında 3,2 milyar insan var. Teşkilat üyeleri 20 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklükle küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30'dan fazlasına sahip. Türkiye'nin, Yeniden Asya Girişimi çerçevesinde kıta ülkeleriyle iş birliğimizi çok taraflı ve ikili düzeyde daha da geliştirme iradesi vardır.”

“Amerika başta olmak üzere gereken cevabı verdik”

“Her şeyden evvel bu teşkilat, Şanghay Beşlisi olarak başladı ama artık 5’li olmaktan çıkmış durumda. Şu an üye sayısı 9'a ulaştı. 3 gözlemci üyesi var. Ayrıca bizim gibi diyalog ortağı olan 9 farklı ülke var. Görüştüğüm liderlerin tamamı özellikle Ukrayna-Rusya Savaşında tansiyonu düşürmek için oynadığımız rol nedeniyle bize teşekkür ettiler. ‘Burada aldığınız rol sebebiyle gerçekten sizleri takdir ve tebrik ederiz' dediler. İkili görüşmelerimizde işi hep buraya bağladılar. Çünkü Ukrayna-Rusya Savaşında dünyadaki bu güçler içerisinde ‘Ne yapabiliriz, bu işi nasıl çözeriz?' gibi bir mesele yok maalesef. Biz başından bu yana sürdürdüğümüz o denge politikasıyla gerek batıya gerekse Amerika başta olmak üzere hepsine, yaptığımız girişimlerle gereken cevabı vermiş olduk.”

“Bundan sonraki hedef Şanghay üyeliği”

Erdoğan’ın açıklamalarının devamı şu şekilde:

“Tüm bu ülkeler bunun üzerinde de durdular. Tabii aynı şekilde biz de bunun üzerinde durduk, duruyoruz… Tabii biz Şanhay Beşlisi’nde üye konumunda değiliz. Şu anda buraya biz ev sahibi Özbekistan'ın davetiyle özel konuk sıfatıyla katıldık. Tabii Şevket Bey ile özel bir hukukumuz var. Bu özel hukukumuz vesilesiyle beni ve İlham Bey'i buraya özel olarak çağırdı. Şimdi bundan sonraki süreç bu işin en ileri aşamasına doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan'da yapılacak olan görüşmelerde belki gündeme daha ileri düzeyde gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı fakat bizim bu ülkelerle olan ilişkilerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir noktaya taşınmış olacaktır.”

Yorumlar (0)